Hírek

Magyar Konyha

2023. december 5.

Lua Resort , osztriga , pezsgő , KREINBACHER

Az étel és italpárosítások egyik legismertebb résztvevője az osztriga pezsgővel. Nem véletlen, a pezsgő frissessége, könnyedsége és ásványossága nagyon jól illik az osztriga tiszta, lágy, sós ízéhez.


Hogyan kóstoljunk osztrigát? Amikor szájba vettük, keressük az ízeket: édes, krémes, húsos, a vaj, a dinnye, az uborka, az ásványosság, a fémes íz és természetesen a tenger vagy óceán íze. Hogy az ízeket jól érezzük, ne nyeljük le azonnal, hanem kicsit harapjunk bele a kagyló húsába. Érdemes citrommal kóstolni, mert a savanyú íz csökkenti az osztriga sósságát és kiemeli az édességét. 



Ha kísérő italról beszélünk, kétségkívül tökéletes párosítás az osztriga és a pezsgő. Mindkét alapanyag hordozza az umamit, ezt a híres ötödik ízt. A hagyományos módon, palackos érleléssel készült pezsgőknél az érlelés folyamán glutaminsav szabadul fel, innen jön az umami. Az osztriga pedig alapvetően az umami egyik legismertebb hordozója, éppúgy mint a habzó bor és tudományosan is bebizonyították, hogy a két alapanyag szinergiát hoz létre.




Milyen alapanyagokkal együtt érdemes kóstolni az osztrigát? A szakemberek szerint a zeller, a kaviár, a paprika, a tojás vagy a gomba nagyon jól kijön a kagylóval. De ezt jobban tudják Balatonfüreden.




A LUA Resortban izgalmas kezdeményezés indult. Pezsgő és osztriga címmel pezsgőt és champagne-t párosítottak különféleképpen elkészített osztrigákhoz. Pintér Károly séf francia Gillardeau osztrigát ízesített ötféleképpen. Mindegyikhez más-más pezsgőt, illetve Champagne-t kínáltak a vacsora folyamán. Volt uborkával, málnaecettel, kimcsivel, illetve szarvasgombával és kaviárral kínált osztriga. Hozzá a Kreinbacher birtok Méthode Traditionnelle, azaz palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőjét, Paul Roger és Piper Heidsieck champagne-i buborékosát kínálták.




Az osztriga és buborék estet januártól több alkalommal megismétlik, remélve, hogy a magyar ínyencek is rákapnak a világ egyik leghíresebb párosítására, hiszen ma már magyar pezsgőből is olyan minőséget találni, amely felér a legízletesebb kagyló kísérőjeként. A LUA Resortot „felnőttbarát elvonulás lehetőségét biztosító szállodaként” hirdetik, vagyis indulhat a pezsgőkóstolás!


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek