Hírek

Kitzinger Szonja

2024. június 23.

Taste of Transylvania , Erdély , gasztrofesztivál

Bagossy Brothers, krumpliszedés és rengeteg zakuszka – a korábbi évekhez képest nagyra nő az idei Taste of Transylvania programkínálata. Lássuk, hogy mi mindenre számíthatunk szeptemberben 12-15. között.


“Tartalmasabb lesz, nem nagyobb” – mondta Trucza Adorján, a Taste of Transylvania alapítója az idei gasztrofesztivál kapcsán a Magyar Konyhának. A programokat böngészve megállapíthatjuk, már nem csak gasztronómiáról szól a szeptember 12-15. között szervezett fesztivál, ám a fő üzenet továbbra is az erdélyi gasztronómiai értékek és hagyományok őrzése, illetve továbbadása.



Szülőföld és termőföld


Ez a két szó határozza meg az idei fesztivál tematikáját. A fesztivál helyszínéül szolgáló Gyimesi Skanzen panzió dombját Mamadomb (Mama’s Hill) névre keresztelték, itt kapnak helyet mindazok a hagyományos főzési eljárások, mint a zakuszka-, a hurut- vagy a vinetakészítés, amelyek meghatározó elemei az erdélyi gasztronómiának.




Mindezek a hagyományok közvetlenül találkoznak a modernitással az idénre megújuló Örömfőzde nevű helyszínen, mely egy minden jóval ellátott látványkonyha, ahol a fesztivál ideje alatt profi szakácsok csapatai készítenek hagyományos recepteket a saját fantáziájuk szerint, miközben velük párhuzamosan háziasszonyok ugyanazokat a recepteket főzik le a megszokott módon. 


Pityókával a kalóriák ellen


Lévén, hogy a fesztivál ideje alatt bőven lesz lehetőség falatozni, a szervezők most két lehetőséget is kínálnak a felszedett kalóriák ledolgozására. Szombaton pityókaszedő kalákát tartanak a Skanzen melletti krumpliföldön, az itt felszedett termést rögtön meg is süthetik a résztvevők. Vasárnap a csíkszeredai Running Festival-lal karöltve közösségi futást szerveznek, így mindkét reggelen lesz egy-egy olyan program, ami segít aktívan indítani a napot. Aki pedig inkább tekerne, az bármikor bérelhet elektromos biciklit, amivel könnyedén fel tudja fedezni a környező völgyeket és dombokat.


Az idei fesztiválon a korábbinál is nagyobb hangsúly fektetnek arra, hogy a rendezvény az egész család számára vonzó legyen, így jelen lesz a helyszínen a Legendárium mozija és játszóháza, népi gyerekjátékok, valamint Dávid Botond fotóművész Geofolk kiállítása is. Emellett a Skanzenben található és működő malmot egy erdélyi tésztakészítő partner veszi birtokába és szervez laskakészítő foglalkozásokat kicsiknek és nagyoknak egyaránt, így a gyerekek számára is bőven akad szórakozási lehetőség.




Akárcsak tavaly, idén is rendszeresen indulnak járatok a közeli Apahavas csúcsra, ahol egy Champagne Bár várja mindazokat, akik a vidék egyik legcsodálatosabb panorámájában gyönyörködve szeretnének pezsgőzni.


Csapjunk a húrok közé!



Az idei Taste of Transylvania egyik legnagyobb újdonsága, hogy egy professzionális zenei színpaddal is bővül a helyszín. Itt pénteken Szalonna és Bandája húznak talpalávalót, míg szombaton a Sarmalele reci zenekar nyitja az estét, őket pedig a nemzetközi szinten is elismert Boban Marković Orkestar követi. Vasárnap a Bagossy Brothers Company veszi birtokába a színpadot. Zenei szempontból a péntek és szombat este nem ér véget a koncertekkel, ugyanis ezeket szabadtéri buli követi, ahol nemcsak DJ felel a jó hangulatért, hanem tábortüzek is színesítik az estéket. Aki esetleg csendesebb programra vágyik, annak sem kell csüggednie, hiszen a Pro Economica Csűr erre a két estére mozivá változik és egy-egy klasszikus, a fesztivál hangulatához illeszkedő filmet vetítenek.




Na de mit főznek?


Lévén, hogy a Taste of Transylvania továbbra is egy gasztrofesztivál, a hétvége alapját most is a kiállítók által az eseményre készített finomságok, a főzőshowk, előadások és gasztronómiai témájú workshopok képezik. “Mint mindig, most is számos romániai, erdélyi és magyarországi étteremnél lehet majd kóstolni. Ezek listája egyelőre nem végleges” – mondta Trucza Adorján. Hozzátette, hogy a minőségből idén sem engednek: olyan éttermeket és séfeket várnak, akik azonosulni tudnak a Taste of Transylvania filozófiájával, melynek lényege a helyi termékek, termelők és hagyományok fenntartása, az erdélyi gasztronómiai ápolása. Éppen ezért idén sem fogunk avokádóval vagy garnélával találkozni a finomságok között, báránnyal, puliszkával vagy éppen huruttal viszont annál inkább! 




A távolabbról érkező vendégek számára fontos információ lehet, hogy a MÁV-val idén is együttműködik a Taste of Transylvania, és idén a MÁV saját jegyértékesítési rendszerében szerezhetik be vonatjegyüket az érdeklődők. A szeptember 12-én induló Korona járatot erősítő Taste of Transylvania kocsin sajátmárkás termékeket is kóstolhatnak az utazók, valamint az Utasellátó is különleges menüsorral készül.


Szállás kapcsán idén újdonság a Tisztaszoba program, ami annyit tesz, hogy a fesztiválhoz rendkívül közel, Gyimesközéplokon a helyi lakosoknál szállhatnak meg a fesztiválozók. Amennyiben bárki élni szeretne ezzel a lehetőséggel, minden információt megtalál a Taste of Transylvania honlapján, ahol hamarosan további szálláslehetőségek is elérhetőek lesznek.


Még több infó: ide kattintva érhtő el.




Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek