Cikkek

Magyar Konyha

2024. július 1.

margarita , gin tonic , blody mary , koktéok , fűszermalom , Kotányi

A modern mixológia szívesen használja a fűszereket. Ezekért jó lenne frissen odanyúlni a konyhaablakba, de ne ezen múljon egy kerti partin a bárpult ellátása. A Kotányi fűszerei a koktélokban is jól teljesítenek!

Gin & Tonic


Összetevők: 40 ml gin 120 ml prémium tonik 3 db kígyóuborka-karika díszítésként


Elkészítése: Gin-tonik pohárban összekeverjük az összetevőket, majd kígyóuborka-karikákkal díszítjük. Egy klasszikus gin-tonik koktélt más-más módon tehetünk egyedivé. A receptben az 1:3 arányt részesítettük előnyben, mivel nem jó, ha a tonik elnyomja a gint. Ha kígyóuborkával díszítjük, fontos, hogy karikával és ne csíkkal tegyük ezt, hiszen a karikában köszön vissza konzisztensen az egész uborka vízegyensúlya. Ezenkívül ízlésünknek megfelelően ízesíthetjük rozmaringgal, gyömbérrel, gyümölcsökkel, kihagyhatatlan párosítás például az eper-bazsalikom kombináció.



Margarita


Összetevők: 2 cl lime-lé 2 cl Cointreau 4 cl tequila kis kanál cukorszirup csipet só


Elkészítése: A hozzávalókat beleöntjük a shakerbe, majd belecsempészünk egy kiskanál cukorszirupot és egy csipet sót is. A füstös sós íz a tequila vegetális jegyeit, míg az édes a Cointreau gyümölcsösségét domborítja ki. Kockajéggel alaposan összerázzuk. A Margarita mindenki képzeletében fordított sombrerót formázó, sóval borított szélű pohárban jelenik meg. A letisztult koktél dísze egy karika dehidratált lime, ami a frisshez képest kevésbé változtatja meg az italban a savarányt.


A cukorszirupot készítsük fehér cukorból 1/1-es arányban (10 dkg cukorhoz 1 dl vizet oldjunk fel, így nem túl édes és sűrű, finoman adagolható szirupot kapunk). A sókrusztához nedvesítsük meg a pohár szélét lime-mal, majd mártogassuk sóba. A pohár peremének feléig elkészített sókarima lehetőséget ad rá, hogy kevésbé sósan, változatosabban kortyoljuk a koktélt.




Monkey’s Neck


Összetevők: 40 ml Monkey Shoulder whisky 120 ml prémium ginger ale (gyömbéres üdítőital) 2 gerezd nektarin + narancshéj díszítésként


Elkészítése: Az összetevőket egy pohárban elkeverjük, nektarinnal és narancshéjjal díszítjük. Mielőtt a díszítést ráhelyeznénk a pohárra, a narancs héját kissé szétfeszítve kis olajat spriccelünk a koktélra – de nem túl közelről, hanem körülbelül tíz centiről, hogy a citrusos aromák ne nyomják el a többi ízt. Ez a koktél a Horse’s Neck nevű amerikai koktél karakteresebb ízű változata, amely eredetileg Bourbon whiskey-ből, ritkább esetben brandyből készül. A skót kevert malátawhisky az egykor a malátát lapátoló munkások görnyedt válláról kapta a nevét. Tisztán is fogyasztható, de igazi koktél­whiskyként is ismert. Az egyedi, fás és borsos virágosságú ízek kedvelői rozmaringgal is ízesíthetik.




Bloody Mary


Összetevők: 40 ml vodka 2 csepp Worchestershire-szósz, 1 csipet só őrölt fekete bors 2 csepp csiliolaj vagy Tabasco,15 ml friss citromlé 120 ml paradicsomlé


Elkészítése:


A hozzávalókat shakerben erőteljesen összerázzuk, majd jéggel töltött pohárba szűrjük. Zellerrel díszítjük. Az ital 1921-ben Párizsban a Harry's New York Bárban született, a nevét Tudor Mária angol királynőről kapta.




Miért jó fűszermalmot használni?


Ha durva őrlésű borsot szeretnénk, egy mozdulattal nyomjuk fel az őrlőrészt, ha finomat, állítsuk lefelé. Sőt! Tekerés közben hagyjuk a kupakot a malmon, ami felfogja a frissen őrölt fűszert, így ellenőrizhetjük, pontosan mennyi kerüljön az italunkba.



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek