Receptek

Kisgömböc

Gáll Tímea receptje

2025. december 2.

A Kisgömböc elkészítésének csak a módját ismertetjük, azt pedig a csíkmadarai Gáll Tímeától tudjuk.

Ez a disznógyomorba töltött, jól megcsomborozott csontos zsíros húsok és véres hurka keveréke, maga a csoda – állítja a Gáll család.



ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

„A Mészáros amikor kiveszi a gyomrot, jól ki kell mossátok sós ecetes vagy szódaporos vízben, s addig kell súroljátok puliszkaliszttel, míg megtisztul, s szagját ereszti.

Akasszátok ki az eresz alá száradni, amíg készül a véres töltelékje. A disznófejről leszeditek a véres húsokat, az állkapocscsontot kettévágjátok, s ha a bendő megszáradott, megtöltitek.

Először a véresből tesztek, aztán a közepébe a jól megfűszerezett csontos húsokat, hogy jó szorosan legyen benne minden.

Összevarrjátok, a száját szorosan összekötitek.

Többecskét kell főzni, mint más kőccséget – bele kell tenni az abálólé aljába, rá a hurkákat, s míg az egészet kifőzitek, ez is készen lészen.”



kisgömb , csombor , sertéscombsonka , véres hurka