Gáll Tímea receptje
2025. december 2.A Kisgömböc elkészítésének csak a módját ismertetjük, azt pedig a csíkmadarai Gáll Tímeától tudjuk.
Ez a disznógyomorba töltött, jól megcsomborozott csontos zsíros húsok és véres hurka keveréke, maga a csoda – állítja a Gáll család.
![]()
„A Mészáros amikor kiveszi a gyomrot, jól ki kell mossátok sós ecetes vagy szódaporos vízben, s addig kell súroljátok puliszkaliszttel, míg megtisztul, s szagját ereszti.
Akasszátok ki az eresz alá száradni, amíg készül a véres töltelékje. A disznófejről leszeditek a véres húsokat, az állkapocscsontot kettévágjátok, s ha a bendő megszáradott, megtöltitek.
Először a véresből tesztek, aztán a közepébe a jól megfűszerezett csontos húsokat, hogy jó szorosan legyen benne minden.
Összevarrjátok, a száját szorosan összekötitek.
Többecskét kell főzni, mint más kőccséget – bele kell tenni az abálólé aljába, rá a hurkákat, s míg az egészet kifőzitek, ez is készen lészen.”




