Saly Noémi receptje
2020. július 26.- 50 dkg gyömbér
- 10 dkg cukor
- 2 dl rizsecet
- 2 dl víz
- 1 marék só
ESZKÖZÖK:
Éles kiskés, tálak, tésztaszűrő, apró üvegek, kis merőkanál.
ELKÉSZÍTÉSE:
A gyömbér héját lekaparjuk, mintha újkrumplit tisztítanánk, majd kisebb darabokra aprítjuk, és éles késsel vagy uborkagyalun szálirányban vékony szeletekre vágjuk. Besózzuk, és legalább egy órára, sőt akár egész éjszakára állni hagyjuk. Több vízben alaposan átöblítjük, jól lecsepegtetjük, kifacsarjuk.
Összekeverjük az ecetet a cukorral meg a vízzel. Kicsit megmelegíthetjük, hogy a cukor gyorsabban felolvadjon. A gyömbért jól kiforrázott apró üvegekbe adagoljuk, lenyomkodjuk, csurig felöntjük az ecetes lével, lezárjuk, kész.
FELHASZNÁLÁSA:
Mint mondám, szusihoz. De bármilyen kínai étkezésbe is beilleszthetjük, bedobhatjuk a csirke mellé a wokba, vagy kínálhatjuk az aperitifhez tálalt apró finomságok sorában.
CIFRÁZZAM?
Ezen nem nagyon van mit cifrázni, úgy jó, ahogy van. De ha mégis: vannak receptek, amelyek sózás és öblítés után a gyömbérszeletek blansírozását írják elő (pár pillanatra forrásban lévő vízbe dobni, majd gyorsan kipecázni), attól enyhül a csípőssége.
A közönséges gyömbér (Gingiber offi cinale) Indiából vagy Kínából származik, de már évezredek óta használja egész Dél-kelet-Ázsia, évszázadok óta pedig Európa is. Trópusi éghajlaton terem. Gyöktörzsét fogyasztjuk nyersen, főve, fűszerként pedig szárítva, porítva is. A főzéssel sokat veszít fűszeres, kesernyés, üde csípősségéből. Édes és sós ételeket, süteményeket, italokat egyaránt remekül feldob.