Libor Mária receptje
2020. március 18.- 50 dkg kenyérliszt
- 20-25 dkg öregtészta
- 2 csapott tk só
- 2 ek olaj
- 3 dl víz
- 1 dkg friss élesztő
Ezután megformázzuk a veknit: óvatosan megfordítjuk a tésztát és a tenyerünkkel kiszorítjuk belőle a levegőt, amennyit csak tudunk. Csak lefelé irányuló mozdulatokkal nyomkodjuk, nem húzzuk oldalra, mert a tésztánk könnyen megszakadhat! Amikor körülbelül ujjnyi vastagságú, jobbról és balról is középig visszahajtjuk. A visszahajtott széleket végig alaposan lenyomkodjuk.
Közben a tészta széleit is formára igazítjuk, azaz a tészta belseje felé nyomkodjuk. Végül megfordítjuk a veknit, a szélét összecsipkedjük, megigazítjuk. Kemény, formás veknit kell kapnunk.
élesztő , víz , kenyérliszt , só , olaj , öregtészta