Először elkészítjük a szusikarfiolt: a friss karfiolból 2 nagyobb rózsát szeletelőgép segítségével vékony szeletekre vágunk. 10 másodpercig blansírozzuk lobogó vízben, majd jeges vízben azonnal hűtjük. Kis tálba tesszük, ráöntjük a szusigyömbér levét, és 1 napra hűtőbe tesszük. A maradék karfiolt rózsáira szedjük, majd vajon először gyenge színt pirítunk rá, ettől az íze is erőteljesebb lesz, majd kis vízzel tovább pároljuk, végül sózzuk. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk az alaplevet és a currypasztát, és majdnem puhára főzzük. Fontos, hogy ne főzzük túl, mert akkor előjön egy nemkívánatos mellékíz. Botmixerrel krémesítjük, közben belenyomjuk a reszelt gyömbér levét, a citromlét és -héjat, valamint az írót. A tűzhelyre már nem tesszük vissza! A színes karfiolrózsákat tűzforró serpenyőben megforgatjuk.
Tálalás:
A betéteket vagy a leves mellé tálaljuk, vagy a tányérba téve rámerhetjük a levest.