Kalla Kálmán receptje
2013. augusztus 16.- 4 db csirkemell (egyenként kb. 18 dkg bőr és csont nélkül)
- 1 csapott ek piros arany krém
- 1 csapott ek gulyáskrém
- 2 evőkanál + 1/4 csésze napraforgóolaj
- 40 dkg csirke, csont és nyak
- 15 dkg hagyma finomra vágva
- 1 kk pirospaprika, édesnemes
- 1 db kis paradicsom negyedekre vágva
- 1 db friss zöldpaprika, magház eltávolítva, negyedekre vágva
- 1 csésze tejföl
- 1 csésze tejszín
- 3 csapott ek liszt
- 4 adag tojásos galuska
- só, erős paprika
A PIROS ARANY KRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 1 ek pirospaprika
- 1 kk erős paprika
- 2 ek olaj
- kevés zúzott fokhagyma
- só, bors
DÍSZÍTÉSHEZ:
- 1/2 csésze tejföl
- 1 kk édesnemes pirospaprika
Egy csészében elkeverjük a piros aranyat, a gulyáskrémet és a két evőkanál olajat. A négy darab csirkemellet megkenjük ezzel a piros krémmel, és letakarva a hűtőbe tesszük 2 órára. Egy kb. háromliteres lábosban az olajon a hagymát aranysárgára pirítjuk, közepes erősségű tűzön. A tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd felöntjük 3 csésze vízzel.
Visszahelyezzük a lábost a tűzhelyre, beletesszük a csirkecsontokat, sóval, esetleg erős paprikával ízesítjük. Beletesszük a paradicsomot és a zöldpaprikát, fedővel letakarjuk, és lassú tűzön főzzük fél óráig. A csontokat kivesszük a pirospaprikás léből.
A tejfölt, a tejszínt és a lisztet egy tálban habverővel simára keverjük, és a paprikás léhez öntjük. Kavargatva felforraljuk, 1-3 percig főzzük, majd finom szűrőn egy kisebb lábosba szűrjük és melegre tesszük.
A csirkemell nem jó angolosan, de túlsütve sem élvezhető. Azt az időt kell eltalálni a sütésnél, amikor belül szaftos, puha és éppen hogy átsült. A sütőből kivesszük a csirkemelleket, pirospaprikát szitálunk a tetejükre, és 4-5 szeletbe vágjuk.
TÁLALÁS:
Az előmelegített tányérok mindegyikére öntünk a paprikás szaftból, és a díszítésre szánt tejföllel meglocsoljuk. A szaft közepébe teszünk a forró tojásos galuskából. A felszeletelt csirkemellekből egy-egy mellet a galuska tetejére helyezünk mindegyik tányérra, kissé széthúzva a szeleteket. Nyomban, melegen tálaljuk.
hús , csirkemell , piros arany , gulyáskrém , vöröshagyma , paradicsom , zöldpaprika , édesnemes pirospaprika , tejföl , tejszín , liszt , galuska , erős paprika , fokhagyma