Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2020. július 20.HOZZÁVETŐLEGES ARÁNYOK:
- 1 kg hús
- 2,5 liter víz
- 1 ek só
- 1 fej hagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- ½ ek szemes bors
- 1-2 cső szárított fűszerpaprika
Magyarországon már-már exkluzív jogokat élvez a sertés mint alapanyag. Kicsit leszűkült a repertoár, de hát a világon minden változik.
A sertéskocsonya alapképlete egyszerű: a kollagénben gazdag részeket (fej füllel, mellső köröm, farok, vékonyabb bőrke, kisebb mellső csülök) kívülről nyílt lánggal megpörzsöljük, ha kell, le is borotváljuk. A pörzsöléstől a kocsonya íze is jobb. Hideg vízben tesszük fel nagy lángon, öt percig forrni hagyjuk, ekkor a levet elöntjük, a húsokat leöblítjük, kihűtjük. Az edényt kimossuk. A húst 2-2,5-szer annyi hideg vízzel tesszük fel újra. Ismét habozzuk-zsírozzuk, majd ízesítjük.
A levet elkészülte után ülepítjük, a húst szűrőlapáttal kivesszük. A levet ha kell sózzuk, majd nedves gézzel (vagy ruhával) bélelt szűrőn átszűrjük (merőkanállal öntjük át óvatosan). A ruhára szűréskor zúzott friss fokhagymát, törött borsot, kevés reszelt szerecsendiót teszünk. A húsféléket kicsontozzuk, elosztjuk a tányérokba, ráöntjük a levet, hagyjuk megdermedni.
Sokak szerint a további adalék csak ront a kocsonyán. De kerülhet még bele kevés kiáztatott füstölt hús – épp hogy csak teltebbé tegye a levet, kiérződnie nem szabad. Kerülhet bele kevés sárgarépa, de nem szabad megédesítenie a levet. Van, akik ragaszkodik valamilyen fűszerhez (szerecsendió-virág, szegfűbors, mustármag, borókabogyó, csipetnyi fűszerpaprika). Ajánlott: 2,5 dl száraz fehérbor.
Másik módszer a tisztításra a derítés: 1 liter léhez 20-30 dkg darált hús (szárnyas, marha, borjú, vad) és 3 felvert tojásfehérje keverékét adjuk, majd a levet lassan melegítjük. Fél óráig forraljuk, majd leszűrjük. A derítő anyagot nem nyomkodjuk.
A derítéstől a kocsonyásító erő némileg csökken, ezért (főként szárnyas-, hal- vagy malackocsonyánál) szükség lehet lapzselatinra, négy-öt lapra literenként, ami fele-harmadannyi, mint amennyit a használati utasítások előírnak).