Bíró Lajos receptje
2020. július 21.ABÁLT PACAL HOZZÁVALÓK:
- 600 g pacal
- 6-8 szem egész fekete bors
- 2 db babérlevél
- 1 fej vöröshagyma
- só ízlés szerint
LEVES HOZZÁVALÓK:
- 1 fej vöröshagyma
- 50 g vaj
- 150 g sárgarépa
- 50 g zeller
- 50 g fehérrépa
- só ízlés szerint
- 2000 ml csirkealaplé
- 300 ml tej
- 1 szál friss tárkony
- 1 kk tárkonyecet
- 100 g friss sóska
- tejföl ízlés szerint
A pacalt az egész borsból, a babérlevélből, vöröshagymából és sóból álló főzőlében megabáljuk. Kiemeljük, lehűtjük, majd csíkokra vágjuk.
A zellert, a fehérrépát megtisztítjuk, hasábokra daraboljuk, és lobogva forró, enyhén sós vízben külön-külön roppanósra főzzük. A megtisztított, finomra aprított vöröshagymát a vajban megfuttatjuk, a lereszelt sárgarépát beleszórjuk, és kevergetve együtt pirítjuk, majd a csirkealaplével és a tejjel fölengedjük.
A főtt zöldségeket és a pacalt beleszórjuk, és néhány percig forraljuk. Friss tárkonnyal és tárkonyecettel fűszerezzük.
Közvetlenül a tálalás előtt a megmosott, megtisztított friss sóskát beledobjuk, még egyszer felforraljuk, a tűzről lehúzzuk, és tejföllel dúsítva kínáljuk.
pacal , babérlevél , vöröshagyma , vaj , sárgarépa , fehérrépa , zeller , csirkealaplé , tej , tárkony , tárkonyecet , sóska , tejföl