Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2021. szeptember 3.- 60 g liszt
- 125 ml tej
- 4 db tojássárgája
- 4 db tojásfehérje
- 30 g kristálycukor
- 2 cl 80%-os Stroh rum
- 20 g tisztított vaj
- 25 g friss vaj
- 25 g mazsola teába áztatva
- 1/4 citrom lereszelt héja
- kristálycukor és porcukor a hintéshez
- 1 kk vaníliás cukor
- 1 csipet só
A lisztet, a tojássárgáját, a tejet, a sót, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a rumot simára keverjük, és félórát pihenni hagyjuk.
A fehérjét lágy habbá verjük, félidőben hozzáadjuk a kristálycukrot. A habharmadát belekeverjük a fenti tésztába, majd a maradékot óvatosan, lapáttal beleforgatjuk.
A tisztított vajat teflonserpenyőben felmelegítjük (ne legyen túl forró). Beleterítjük a tésztát, röviden hagyjuk pirulni, majd a sütőbe tesszük.
Mikor a teteje kezd száradni és színt kapni, kivesszük a sütőből, a tésztát két lapáttal vagy villával megfordítjuk, és rombusz alakú, 3-4 cm-es darabokra szaggatjuk.
Meghintjük friss vajjal és kristálycukorral, röviden visszatesszük a forró sütőbe, vagy néhány másodpercre forró grill alá tesszük, hogy a vajas cukor rákaramellizálódjon.
Előmelegített tányéron adjuk, némi porcukorral meghintve.
A tésztába tehetünk durvára vágott pirított diót, a tejet helyettesíthetjük részben tejszínnel. Jól illenek hozzá a kompótok (szilva, meggy), párolt gyümölcsök (alma, körte) és a különböző lekvárok (barack, som, áfonya), fagylaltok is.
édes tészta , liszt , tej , tojás , vaj , Stroh rum , mazsola , citrom , vaníliás cukor