A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Smarni

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2021. szeptember 3.
  • 60 g liszt
  • 125 ml tej
  • 4 db tojássárgája
  • 4 db tojásfehérje
  • 30 g kristálycukor
  • 2 cl 80%-os Stroh rum
  • 20 g tisztított vaj
  • 25 g friss vaj
  • 25 g mazsola teába áztatva
  • 1/4 citrom lereszelt héja
  • kristálycukor és porcukor a hintéshez
  • 1 kk vaníliás cukor
  • 1 csipet só

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.


A lisztet, a tojássárgáját, a tejet, a sót, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a rumot simára keverjük, és félórát pihenni hagyjuk.

A fehérjét lágy habbá verjük, félidőben hozzáadjuk a kristálycukrot. A habharmadát belekeverjük a fenti tésztába, majd a maradékot óvatosan, lapáttal beleforgatjuk.

A tisztított vajat teflonserpenyőben felmelegítjük (ne legyen túl forró). Beleterítjük a tésztát, röviden hagyjuk pirulni, majd a sütőbe tesszük.

Mikor a teteje kezd száradni és színt kapni, kivesszük a sütőből, a tésztát két lapáttal vagy villával megfordítjuk, és rombusz alakú, 3-4 cm-es darabokra szaggatjuk.

Meghintjük friss vajjal és kristálycukorral, röviden visszatesszük a forró sütőbe, vagy néhány másodpercre forró grill alá tesszük, hogy a vajas cukor rákaramellizálódjon.

Előmelegített tányéron adjuk, némi porcukorral meghintve.

VARIÁCIÓK:
A tésztába tehetünk durvára vágott pirított diót, a tejet helyettesíthetjük részben tejszínnel. Jól illenek hozzá a kompótok (szilva, meggy), párolt gyümölcsök (alma, körte) és a különböző lekvárok (barack, som, áfonya), fagylaltok is.


édes tészta , liszt , tej , tojás , vaj , Stroh rum , mazsola , citrom , vaníliás cukor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra