Bíró Lajos receptje
2018. április 10.PÖRKÖLT HOZZÁVALÓK:
- 150 g vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 ek fűszerpaprika
- só ízlés szerint
- 1 mk őrölt kömény
- 1000 g ökörpofa
MALACFÜLRAGU HOZZÁVALÓK:
- 1 db malacfül
- 1 kk fokhagymacsócsa
- 1 db cseresznyepaprika
- 1 db babérlevél
- só ízlés szerint
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek olívaolaj
- fél csokor petrezselyem
- frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1 szál újhagyma
TARHONYA HOZZÁVALÓK:
- 300 g tarhonya
- 1 ek sertészsír
- só ízlés szerint
- 1 késhegynyi fűszerpaprika
- 2 ek tejföl
- 1 db/adag marha velős csont hosszában kettéfűrészelve
- barna kenyér
Elsőként vizes pörköltet készítünk, amihez a megtisztított vöröshagymát, a fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben feltesszük főni, annyi vízben, amennyi bőven ellepi.
A megtisztított, 1×1 centis kockákra vágott hagymát serpenyőben, forró olívaolajon lepirítjuk, a malac fület, a fokhagymacsócsát, a finomra aprított petrezselymet hozzáadjuk, sózzuk, frissen őrölt borssal meghintjük, végül az újhagyma apróra vágott zöldjét is beleszórjuk.
A tarhonyát forró zsiradékon kevergetve kissé megpirítjuk, majd a mennyiségéhez képest kétszeres adag vízzel felengedjük. Sózzuk, a fűszerpaprikával megszórjuk, és lassú tűzön puhára pároljuk. A csontba töltés előtt tejföllel kikeverjük. A csontokat alaposan letisztítjuk, és lobogva forró vízben fehérre kifőzzük.
Barna kenyérből pirítóst készítünk.
Osztott tányérban tálalunk, amelybe középre ökörpofapörköltet kanalazunk. Az egyik oldalára a tarhonyával megtöltött velős csontot állítjuk, a másik oldalra pedig a pirítósra halmozott malacfülragu kerül.
ökör , vöröshagyma , fokhagyma , zöldpaprika , paradicsom , fűszerpaprika , őrölt kömény , ökörpofa , malacfül , fokhagymacsócsa , cseresznyepaprika , babérlevél , olívaolaj , petrezselyem , újahagyma , tarhonya , sertészsír , marha velős csont , barna kenyér