Rosenstein Tibor és Rosenstein Róbert receptje
2020. október 6.LIBAKOLBÁSZ
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg libamellszínhús
- 30 dkg libacomb húsa
- 10 dkg libamell hája
- 1,5 dl jó minőségű száraz vörösbor
- őrölt római kömény, őrölt édeskömény, durvára darált fehér bors, tengeri só, fokhagyma
- tisztított, mosott vékonybél
LENCSESÓLET
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek libazsír
- 1 db sárgarépa
- 1 db zellergumó
- 2 gerezd fokhagyma
- só, őrölt bors, babérlevél
LIBAKOLBÁSZ ELKÉSZÍTÉSE:
A libacombot ledaráljuk a libahájjal együtt, a libamell húsát pedig apró kockákra vagdaljuk. A húst keverőtálba tesszük, és ízlés szerint fűszerezzük őrölt római köménnyel, őrölt édesköménnyel, durvára darált fehér borssal, tengeri sóval, zúzott fokhagymával. Hozzáöntjük a vörösbort, összekeverjük, és egy napig a hűtőszekrényben pihentetjük. Másnap kivesszük a hűtőből, hozzákeverünk 1 dl szódavizet, és ha szükséges, ízesítünk rajta. Vékonybélbe töltjük, 10 cm-es kolbászkákat készítünk belőle.
LENCSESÓLET ELKÉSZÍTÉSE:
A lencsét megmossuk. A hagymát apróra vágjuk, és libazsírral üvegesre pirítjuk. Rátesszük a zúzott fokhagymát, hozzátesszük a lencsét, felöntjük vízzel, úgy, hogy bőven ellepje. Felforraljuk, beletesszük a fűszereket, a sárgarépát és a zellert, majd
Időnként ellenőrizzük, ha kevés rajta a lé, akkor kevéske vízzel pótoljuk. Amikor a lencse majdnem megpuhult,
A sólet akkor jó, ha főzelék sűrűségű. Tálalásnál kivesszük belőle a sárgarépát és a zellert.
libamell , libacomb , száraz vörösbor , őrölt római kömény , őrölt édeskömény , fokhagyma , lencse , vöröshagyma , libazsír , sárgarépa , zellergumó , babérlevél