Gundel Károly receptje
2020. szeptember 17.- 20 dkg nagy szemű szárazbab (pl. lóbab)
- 1 kg füstölt sertésköröm
- 160 g füstölt kolbász
- 150 g sárgarépa
- 100 g petrezselyemgyökér
- 2 db babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 150 g zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 ek zsír
- 2 ek liszt
- 1 dl tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 csokor petrezselyem
- ecet vagy tárkonyecet
Csipetke hozzávalók:
- 1 db tojás
- 10-12 dkg liszt
- 1 csipet só
A babot előző este bő vízbe áztatjuk.
A sertéskörmöt (vagy csülköt) 2 liter vízben puhára főzzük.
Másnap a karikákra vágott zöldséget a főzőlé tetején megfagyott és arról villával leszedett zsíron megpirítjuk. Ha barnulni kezd, az áztatólével együtt hozzáöntjük a babot, és felöntjük a füstölt ízű lével. Babérlevéllel, zúzott fokhagymával, kis kockákra vágott zöldpaprikával és paradicsommal, illetve – a csülöklétől függően – kevés sóval puhára főzzük.
Közben a kolbászt megsütjük, kivesszük a zsírjából és vékony karikákra vágjuk. Ha a bab megpuhult, a kolbászsírból és lisztből világos rántást készítünk, apróra vágott vöröshagymával, paprikával és
petrezselyemmel meghintve.
Ha a leves a rántással felforrt, tejföllel behabarjuk, csipetkét főzünk bele, és hozzáforraljuk a kolbászkarikákat.
Tálalás előtt apró kockákra vágjuk a csülökhúst, rámerjük a forró levest. Ecettel ízesíthetjük.
Csipetke elkészítése:
A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk, ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet. Ujjbeggyel olyan kis darabokat szaggatunk belőle, amennyire lehet. Egyformábbak lesznek, ha két ujjal finoman megsodorjuk a csipetkét. Forró vízben (vagy levesben) 1-2 perc alatt készre főzzük. Ha később használjuk fel, hagyjuk lisztezett felületen megszáradni, ezután a főzési idő hosszabb lesz.
szárazbab , sertésköröm , füstölt kolbász , sárgarépa , petrezselyemgyökér , babérlevél , fokhagyma , vöröshagyma , paradicsom , zöldpaprika , fűszerpaprika , zsír , liszt , tejföl , ecet , petrezselyem , tojás