Száraz Zsuzsanna receptje
2025. május 17.1/2 kiló eper
70 g kókuszolaj
0,5 dl rizstej
40 g rizsliszt
40 g mandulaliszt
70 g búzaliszt vagy általános gluténmentes lisztkeverék
2 tk sütőpor
100 g cukor
fél tk keményítő
vanília
kb. két csipet só
fél bio citrom vagy lime héja
1 ek citromlé
Olvasszuk meg a kókuszolajat (ne legyen meleg, csak addig langyosítsuk, amíg folyékony lesz). A cukor negyedét keverjük össze a vaníliával és a keményítővel. Vágjunk talpat az epreknek, hogy fel lessen őket állítani. Tegyük az epreket egy kb. 20 centi átmérőjű, minimum 3 centi magas sütőtálba, öntsük rájuk a kókuszolaj harmadát és a citromlevet, és forgassuk össze. Állítgassuk fel az epreket a tálban, és szórjuk meg a keményítős cukorral.
Keverjük el a liszteket, a sütőport, a sót, a maradék cukrot és kókuszolajat, reszeljük bele a citrushéjat, és kezdjük el összegyúrni. Közben adagoljunk hozzá annyi rizstejet, hogy lágy, de nem folyós tésztát kapjunk. Kanalazzuk, simítsuk a tésztát az eprekre, tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük a tésztaszigetek méretétől, vastagságától függően 40–60 percig.
Tudta?
A fordított pitékben, morzsasüteményekben és cobblerekben az a jó, hogy nem kell sokat vacakolnunk a tésztával, mivel azt a gyümölcsök tetejére morzsoljuk vagy kanalazzuk. Ehhez a recepthez lágyabb keksztésztát használtam, amit habzsákból nyomtam az eprekre és köréjük.