Győrffy Árpád receptje
2021. április 19.- 50 dkg eper
- 1 db narancs
- 50 g kristálycukor
TÚRÓKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 60 g tehéntúró
- 25 g kristálycukor
- 1 dl tejszín (habbá verve)
- 1 db tojás
- 1 db lapzselatin
- 1/2 rúd vanília
GOMBÓC
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg tehéntúró
- 30 g búzadara
- 1/2 db tojás
- citromhéj, csipet só, porcukor
„SZIVACS” PISKÓTA
HOZZÁVALÓK:
- 30 g búza finomliszt
- 80 g kristálycukor
- 3 db tojás
- 1 db narancs
TÁLALÁSHOZ:
Friss eper és mentalevelek.
ELKÉSZÍTÉSE:
A sorbethez a megmosott epret egy forralóban lassú tűzön szétfőzzük a narancslével és a kristálycukorral, majd átpasszírozzuk egy szűrőn, és fagylaltgépbe tesszük.
A túrókrémhez a tojást a cukorral és a vaníliával vízgőzön felhabosítjuk, majd hozzáadjuk az előre beáztatott és jól kinyomkodott lapzselatint, az áttört tehéntúrót, végül hozzáforgatjuk a tejszínhabot.
A gombóchoz a hozzávalókat kézzel összedolgozzuk, legalább egy órát hűtőben pihentetjük, majd 20 grammos gombócokat formázunk belőle. Közvetlenül tálalás előtt enyhén sós, cukros vízben kifőzzük, és házi morzsába forgatjuk.
A piskótához a tojást, a lisztet, a cukrot, a narancs héját és a fél narancs levét botmixerrel összeturmixoljuk, átszűrjük és habszifonba töltjük. Egy patront csavarunk bele, és legalább egy órát pihentetjük a hűtőben.
Közvetlenül tálalás előtt egy közepes méretű szufléformát félig töltünk a masszával, és mikrohullámú sütőben 1 percig sütjük a legerősebb fokozaton.
eper , narancs , tehéntúró , tejszín , tojás , lapzselatin , vaníliarúd , búzadara , liszt