Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2021. május 4.PANNA COTTA
HOZZÁVALÓK:
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
- 125 g mascarpone
- 60 g kristálycukor
- 2,5 lap zselatin (5 g)
EPERLEVES
HOZZÁVALÓK:
- 70 dkg friss, érett eper
- 2-3 db mentalevél
- 1/4 rúd fahéj
- 2 dl száraz pezsgő (+1 dl tálaláskor)
- 2 dl tokaji furmint
- 80 g cukor
- 2 ek „nappage neutre” (elhagyható)
REBARBARASZORBET
HOZZÁVALÓK:
- 40 dkg hámozott rebarbara
- 10 dkg málna
- 14 dkg cukor
- 6 cl száraz fehérbor
- 3 ek méz
PANNA COTTA ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókat a zselatin kivételével összekeverjük. 65 °C-ig melegítjük, majd hozzáadjuk az időközben hideg vízbe áztatott, majd alaposan kicsavart zselatinlapokat. Tetszőleges formákba öntjük, legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
EPERLEVES ELKÉSZÍTÉSE:
A menta, az eper és a nappage kivételével mindent összeöntünk, és tűzre téve a felére redukáljuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a mentát, és amikor szobahőmérsékletűre hűlt, leszűrjük. Ezután hozzáadjuk az epret, és – ha van – a nappage-t. Termomixben tíz másodpercig turmixoljuk, majd 3-4 réteg nedves gézen (éttermekben etaminon vagy superba-gen) átöntve hagyjuk hűtőszekrényben lecsöpögni. Tálalás előtt 1 dl pezsgővel frissítjük.
REBARBARASZORBET ELKÉSZÍTÉSE:
A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a rebarbarát, a málnát, a fehérbort. Pár percig pároljuk, a végén adjuk hozzá a mézet. Pürítjük, fagylaltgépben (vagy pacojetben) készítjük.
TIPP!
Kevésbé krémes, de igen üdítő a szorbet akkor, ha 60 dkg rebarbara frissen centrifugált levével készítjük.
PISZTÁCIAMORZSA
Világos karamellát készítünk, pirított pisztáciát adunk bele. Márványlapra (vagy olajozott tepsihátra) terítjük. Miután megdermedt, durvára turmixoljuk.
TÁLALÁS:
A tányér közepére helyezzük a tejszínkocsonyát, meghintjük pisztáciamorzsával, ráhelyezünk egy gombóc szorbetet, körberakjuk eperszeletekkel, az egészet körbeöntjük a pezsgővel frissített levessel.
mascarpone , eper , tejszín , tej , lapzselatin , mentalevél , fahéj , száraz pezsgő , tokaji furmint , rebarbara , málna , méz , nappage neutre , száraz fehérbor