Kiss Gergely receptje
2021. július 29.A TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 2 db tojás
- 2 ek cukor
- 1 ek liszt
- 1 ek vágott mandula
A KRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 4 db tojás sárgája
- 1,25 dl tej
- 1 dkg keményítő
- 2 lap zselatin
- 1 rúd vanília
- 2,5 dl tejszín
- 7 dkg cukor
A FAGYLALT
HOZZÁVALÓK:
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl tejszín
- 3 db tojás sárgája
- 3 db mandarin
- 3 ek cukor
A MANGÓMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:
- 1 db mangó
- 2 ek cukor
- 1 dl fehérbor
- 2 ek citromlé
A TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásokat a cukorral habbá verjük. A lisztet, mandulát belekeverjük. 170 °C-os sütőben tepsiben 10 percig sütjük. Kör alakúra kiszúrjuk.
A KRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A tejet és a keményítőt elkeverjük, hozzáadjuk a vaníliamagokat, és vízgőz fölött sűrűsödésig főzzük. Hozzáadjuk a hideg vízbe áztatott zselatinlapokat.
A tojás sárgáját a cukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a tejes krémhez, és vízgőzön tovább verjük, amíg el nem éri a 75 °C-ot. Langyosra hűtjük, majd lazítjuk a habbá vert tejszínnel. Hűtőbe tesszük 5-6 órára.
A FAGYLALT ELKÉSZÍTÉSE:
A tejet és a tejszínt összekeverjük, és vízgőzön felforraljuk. 1-1,5 mandarin héját lereszeljük, a tejhez adjuk a sárgáját, és a cukorral habosra keverjük.
A gyümölcsök levét kifacsarjuk, és elkeverjük a tojással. Ha felforrt a tej, hozzáadjuk a tojáshoz, és még 5 percig főzzük, fagylaltgépben kifagyasztjuk.
A MANGÓMÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
A cukrot karamellizáljuk és felöntjük a borral, s amikor az alkohol elillan, rádobjuk a mangóhúst és a citrom levét, majd felöntjük 1 dl vízzel. 15 percig lassú tűzön főzzük, majd leturmixoljuk és leszűrjük. Az így keletkezett mártást jól behűtjük.
tej , tojás , liszt , mandula , keményítő , mandarin , vaníliarúd , zselatin , mangó , fehérbor , citrom