Receptek

Gyümölcskenyér

Kolonics Zoltán receptje

2020. december 8.

Massza (2 db – 400 g kisütve)
HOZZÁVALÓK:

  • 150 g vaj (82%-os)
  • 112 g porcukor
  • 162,5 g tojás (kb. 2,5 db)
  • 135 g liszt
  • 2,5 g karácsonyi fűszerkeverék
  • 3 g sütőpor
  • 75 g Callebaut étcsokoládé
  • 135 g kandírozott narancsív
  • 4,25 g reszelt friss narancshéj
  • 7,5 g cukorszirup (50-50%-os)
  • 15 g Cointreau® koncentrátum (60% vol.) ide bármilyen likőr behelyettesíthető, de abból kétszeres mennyiség kell

ÁTHÚZÓ LEKVÁR (ÁTHÚZÓ GLAZING ALÁ)
HOZZÁVALÓK:

  • 150 g cukorszirup (50-50%-os)
  • 90 g prémium narancs- vagy baracklekvár

ÁTHÚZÓ GLAZING
HOZZÁVALÓK:

  • 625 g tejszín (35%-os)
  • 125 g cukor
  • 125 g glükózszirup
  • 690 g Callebaut étcsokoládé
  • 100 g kakaóvaj
  • 50 g vaj (82%-os)
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

A szárazanyagokat összekeverjük.
A cukorszirupot a Cointreau-val, a friss narancshéjjal és az apróra vágott kandírozott narancsívvel keverjük össze, majd minimum 3 órára tegyük hűtőbe. A szobahőmérsékletű vajat kihabosítjuk a porcukorral, mikor kellően kifehéredett, egyenként hozzáadagoljuk a szobahőmérsékletű tojásokat.
Ha a tojások elkeveredtek, hozzákeverjük a szárazanyagot és a hűtőből kivett gyümölcskeveréket.

Ha túl hideg tojást használunk, előfordulhat, hogy a keverékünk kissé ikrás lesz.


Formákba töltjük. A forma méretétől függően 160 °C-on 45-50 percig sütjük. Sütés után azonnal felfordítjuk és kihűtjük.

Jót tesz a gyümölcskenyérnek, ha áthúzás előtt egy napot hűtőben pihentetjük.


Másnap a cukorszirupot és a narancs- vagy baracklekvárt összeforraljuk, és azonnal a gyümölcskenyérre kenjük.

ÁTHÚZÓ LEKVÁR ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókat összeforraljuk, és azonnal a gyümölcskenyérre kenjük.

ÁTHÚZÓ GLAZING ELKÉSZÍTÉSE:

A folyékony anyagokat összeforraljuk kb. 102 °C-ra. Ha nincs hőmérőnk, akkor forrás után kb. 1 percig folytatjuk a forralást, de nem túl nagy lángon. Ráöntjük a csokoládéra, hozzáadjuk az olvasztott kakaóvajat, emulgeáljuk, majd lehűtjük 30-35 °C-ra, és hozzáadjuk a vajat is.

Legalább 12 órát hűtőben pihentetjük, érleljük.


Felhasználás előtt felmelegítjük 35-40 °C-ra, és merülőmixerrel buborékmentesre keverjük.
Az így elkészített áthúzó glazinggal leöntjük a gyümölcskenyeret. Ügyeljünk a hőmérsékletre.

Ízlés szerint dekoráljuk az alkalomhoz illően.