Cikkek

Knap Gábor

2025. január 1.

2025 , élelmiszeripar , villásreggeli , mocktail , trend

Miközben a globális élelmiszeripar nagyágyúi só- és cukorcsökkentésen pörögnek, mindenki a magas fehérje tartalmú, de húsmentes ételekről beszél, igazából a villásreggelit kínáló helyek és az alkoholmentes koktélokat készítő bárok örülhetnek – legalábbis ha lehet hinni a 2025-ös előrejelzéseknek.

Ahogy ilyenkor, év végén lenni szokott, rengeteg elemzőcég adja jóslásra a fejét, és az eddigi divathullámokból kiindulva igyekszik megállapítani, melyek lesznek a legfontosabb étel- és italtrendek a következő évben. Néha sikerül is nekik. Lássuk, mit mondanak a jövőről.

„Maximum íz, no cukor”




Az Institute of Food Technologists (IFT) elemzésében kiemelt helyen szerepel a só- és cukorbevitel csökkentése. Az élelmiszergyártók igyekeznek majd a lehető legmagasabb fokozatra kapcsolni a kevesebb sót és cukrot tartalmazó élelmiszerek fejlesztése terén. Emiatt pedig felértékelődhet az olyan hozzávalók szerepe, mint a természetes cukrokat jócskán tartalmazó datolya.


Mi van a címkén?


Ugyancsak az IFT mutat rá egy másik pozitív trendre. Eszerint a vásárlók egyre inkább keresik azon termékeket, amelyek kevesebb, és egyszerűbb összetevőt tartalmaznak. Ennek köszönhetően a jövőben szépen lassan a háttérbe szorulhatnak az ultra-feldolgozott élelmiszerek, és eljöhet annak is az ideje, hogy a nagy gyártók sem vállalnak be olyan adalékanyagokat, amelyeket ma még simán beletesznek a termékeikbe.


Hát persze, hogy az AI!




Nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy bevállaljuk: a mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet kap majd az élelmiszeriparban is. Az előrejelzések szerint elsősorban a laborokban számítanak rá, de felbukkanhat a receptfejlesztésben, sőt innovatív főzési technikák megalkotásában is.


Hús helyett!?


Az Eating Well a húsmentes, de magas fehérje tartalmú ételek térnyerését vizionálja. A görög joghurt, a dió, a bab és a túró lesznek szerintük azok, amelyek elsősorban hajtják ezt a trendet, hiszen szívesen egyre többen szeretnének kevesebb húst fogyasztani, nem csak annak az egészségügyi előnyei, hanem környezetvédelmi szempontok miatt is.


Koktél, ami nem üt




Ahogy a húsmentes, az alkohol nélküli életmód is slágertéma, leginkább a fiatal generációk körében. Elsősorban ők lehetnek azok, akiknek a hatására jövőre még többet hallunk majd a mocktailokról, vagyis az alkoholmentes koktélokról, amelyek nélkül már szinte ma sem képzelhető el egy magára valamit is adó bár.


A brunch mind felett


Gyerekbarát, otthonos, nemzetközi választékkal bíró éttermek, amelyekben hosszú órákig lehet reggelizni vagy ebédelni. A Malou ezekben látja a legnagyobb lehetőséget jövőre. Ja, és ha van granola, török tojás, és palacsinta, még nyerőbb lehet a dolog!


Fúziós receptek a Tiktokról


A különféle konyhák ételeit összeboronáló receptek igazi keltetője a közösségi média. Az Innova Market Insights arról ír, hogy a fogyasztók oda vannak a szokatlan ízkombinációkét, főleg ha a megvalósításhoz kész itinert kapnak a neten, hiszen ezekben az ételekben nem csak a végeredmény, hanem az elkészítésük is szórakoztató.


Az összeállításhoz az Eatingwell, a Malou és az IFT elemzéseit néztük át.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek