Bereznay Tamás receptje
2018. május 2.- 30 dkg barna bab
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál gyökér
- 1 babérlevél
- 15 dkg húsos szalonna
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor snidling
- 2 l hús- vagy zöldségleves-alaplé
- só, bors
Zsemleg ombóc
Hozzávalók:
- 4 db zsemle
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- só, fekete bors, liszt
A babot előző este hideg vízbe áztatjuk, másnap átmossuk és leszűrjük. A szalonnát és a zöldséget nagyobb kockákra vágjuk. A szalonnát egy fazékban megpirítjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük, és a visszamaradt zsírban üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát. Felöntjük húsalaplével, beletesszük a babot, a babérlevelet, ízesítjük sóval, és fél órán át főzzük. Ekkor hozzáadjuk az aprított zöldségeket, és lassan gyöngyözve tovább főzzük.
Közben elkészítjük a gombócokat. A zsemlét felkockázzuk és sütőben megpirítjuk.
A tojást egy tálban felverjük 4-5 evőkanál vízzel, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, sót és borsot. Ebbe a masszába forgatjuk a kenyérkockákat, és annyi lisztet keverünk bele, hogy keményebb tésztát kapjunk.
Miután a bab a zöldségekkel együtt is főtt fél órát, és érezzük, hogy a bab is puha, a zsemlés masszából kisebb gombócokat formázunk, és a levesbe téve 10 percig főzzük. Majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk finomra vágott snidlinggel és petrezselyemmel.
Tálaláskor teszünk a tetejére a pirított szalonnából.
babérlevél , sárgarépa , snidling , petrezselyem , bab , szalonna , zsemle , alaplé , tojás