Segal Viktor receptje
2019. október 27.HOZZÁVALÓK:
- 1,7 dl langyos tej
- 1,5 dkg friss élesztő
- 2 db tojássárgája
- 4 dkg puha vaj
- 28 dkg liszt
- 4 dkg porcukor
- 1 db vaníliarúd
- 1/2 tk só
ASZALT GYÜMÖLCSÖS MASCARPONEKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 15 dkg mascarpone
- 1 dl tejszín
- 1/2 vaníliarúd kikapart magja
- 1 ek porcukor
- 5-5 dkg aszalt meggy és sárgabarack apróra vágva ehető virágok (többek között zsálya, rózsa)
A kalácshoz az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, és mintegy 30 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk. Egy tálban elkeverjük a tojássárgájákat, a vajat, a lisztet, a porcukrot, a sót, a vaníliarúd kikapart magját, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg fényes lesz és elválik az edény falától (kb. 10-15 perc). A kész tésztát hosszúkás kenyérformába töltjük, meleg helyre tesszük, és 45 percig kelesztjük. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük, majd a kalácsot 15-20 percig sütjük.
A mascarponét simára keverjük, hozzáadjuk a vaníliát és a porcukrot. A tejszínt elektromos habverővel keményre felverjük és óvatosan összeforgatjuk a mascarponéval, majd felhasználásig hűtőben tároljuk.
Tálalás:
A kétujjnyi vastag kalácsszeleteket vastagon megkenjük a mascarponekrémmel, és megszórjuk az ehető virágokkal.
kalács , ehető virágok , élesztő , tej , tojás , vaj , liszt , porcukor , vaníliarúd , mascarpone , tejszín , aszaltgyümölcs