Bicsár Attila receptje
2020. december 1.Karácsonyi puding hozzávalói:
- 60 g vaj (+ amennyi a formák kikenéséhez szükséges)
- 5 csésze mazsola (a csésze kb. 2,5 dl)
- 3 csésze ribizli
- 2 csésze kandírozott citromhéj
- 2,5 csésze reszelt marhafaggyú (finom fehér zsiradék a marha veséjének környékéről)
- 6 csésze friss zsemlemorzsa
- 1,25 csésze liszt
- 3,5 ek sütőtökpite-fűszerkeverék (fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér)
- 3 db tojás
- 2 csésze barna cukor
- 2 csésze barna sör
- 1/2 csésze fekete rum
- 1/2 csésze brandy (és a végén még 1/4 csésze a locsoláshoz)
Brandyszósz hozzávalói:
- 60 g vaj
- 1/2 csésze liszt
- 1,25 csésze tej
- 1,5 csésze zsíros tejszín
- 1/3 csésze cukor
- 1/4 csésze brandy
Karácsonyi puding elkészítése:
Vajazzuk be a pudingformát és három, négyzet alakúra vágott sütőpapírt, amelyekkel majd befedjük a tálat.
Egy nagy edényben keverjük össze a vajat, a mazsolát, a ribizlit, a citromhéjat, a faggyút, a zsemlemorzsát, a lisztet, a fűszerkeveréket, a tojásokat, a cukrot, a sört, a rumot és a fél csésze brandyt, aztán a masszát tegyük bele a pudingformába.
Helyezzük rá a sütőpapírokat, alaposan kössük le, majd szorosan alufóliával is fedjük le és tekerjük körbe a tálat. Egy nagy fazékba állítsuk bele a pudingos tálat, és öntsünk a fazékba vizet úgy, hogy legalább az edény feléig érjen.
Időről időre ellenőrizzük, hogy megfelelő mennyiségű víz van-e a fazékban, legalább óránként pótolni kell.
Ha letelt az idő, vegyük ki a pudingot a lábosból és hagyjuk kihűlni. Ezután pedig tegyük jó hideg helyre legalább három hónapra, legfeljebb két évre.
Tálalás előtt a fenti módon, gőzben melegítsük két órán át a karácsonyi pudingot, majd forró süteményestálra borítsuk ki.
Végül melegítsük meg a negyed csésze brandynket, és öntsük a pudingra, majd gyújtsuk meg, és azonnal szervírozzuk. Brandyszósszal fogyasszuk.
Brandyszósz elkészítése:
Hevítsünk fel egy öntöttvas serpenyőt, olvasszuk fel benne a vajat és adjuk hozzá a lisztet, nagy lángon kavargassuk, míg az elegy összeáll.
Fokozatosan öntsük hozzá a tejet és a tejszínt, keverjük el alaposan, és vegyük le a lángot kicsire.
Főzzük lassú tűzön körülbelül 10 percig, majd vegyük le a tűzről a mártásunkat. Végül keverjük hozzá a cukrot, majd a brandyt.
vaj , mazsola , ribizli , kandírozott citromhéj , reszelt marhafaggyú , zsemlemorzsa , liszt , fahéj , szerecsendió , szegfűszeg , gyömbér , tojás , barna sör , fekete rum , brandy , tejszín , tej