Receptek

Karácsonyi puding brandyszósszal

Bicsár Attila receptje

2020. december 1.

Karácsonyi puding hozzávalói:

  • 60 g vaj (+ amennyi a formák kikenéséhez szükséges)
  • 5 csésze mazsola (a csésze kb. 2,5 dl)
  • 3 csésze ribizli
  • 2 csésze kandírozott citromhéj
  • 2,5 csésze reszelt marhafaggyú (finom fehér zsiradék a marha veséjének környékéről)
  • 6 csésze friss zsemlemorzsa
  • 1,25 csésze liszt
  • 3,5 ek sütőtökpite-fűszerkeverék (fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér)
  • 3 db tojás
  • 2 csésze barna cukor
  • 2 csésze barna sör
  • 1/2 csésze fekete rum
  • 1/2 csésze brandy (és a végén még 1/4 csésze a locsoláshoz)

Brandyszósz hozzávalói:

  • 60 g vaj
  • 1/2 csésze liszt
  • 1,25 csésze tej
  • 1,5 csésze zsíros tejszín
  • 1/3 csésze cukor
  • 1/4 csésze brandy



ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

Karácsonyi puding elkészítése:
Vajazzuk be a pudingformát és három, négyzet alakúra vágott sütőpapírt, amelyekkel majd befedjük a tálat.

Egy nagy edényben keverjük össze a vajat, a mazsolát, a ribizlit, a citromhéjat, a faggyút, a zsemlemorzsát, a lisztet, a fűszerkeveréket, a tojásokat, a cukrot, a sört, a rumot és a fél csésze brandyt, aztán a masszát tegyük bele a pudingformába.

Helyezzük rá a sütőpapírokat, alaposan kössük le, majd szorosan alufóliával is fedjük le és tekerjük körbe a tálat. Egy nagy fazékba állítsuk bele a pudingos tálat, és öntsünk a fazékba vizet úgy, hogy legalább az edény feléig érjen.

Öt órán keresztül főzzük-gőzöljük a pudingot lobogó vízben.


Időről időre ellenőrizzük, hogy megfelelő mennyiségű víz van-e a fazékban, legalább óránként pótolni kell.

Ha letelt az idő, vegyük ki a pudingot a lábosból és hagyjuk kihűlni. Ezután pedig tegyük jó hideg helyre legalább három hónapra, legfeljebb két évre.

Tálalás előtt a fenti módon, gőzben melegítsük két órán át a karácsonyi pudingot, majd forró süteményestálra borítsuk ki.

Végül melegítsük meg a negyed csésze brandynket, és öntsük a pudingra, majd gyújtsuk meg, és azonnal szervírozzuk. Brandyszósszal fogyasszuk.

Brandyszósz elkészítése:

Hevítsünk fel egy öntöttvas serpenyőt, olvasszuk fel benne a vajat és adjuk hozzá a lisztet, nagy lángon kavargassuk, míg az elegy összeáll.
Fokozatosan öntsük hozzá a tejet és a tejszínt, keverjük el alaposan, és vegyük le a lángot kicsire.
Főzzük lassú tűzön körülbelül 10 percig, majd vegyük le a tűzről a mártásunkat. Végül keverjük hozzá a cukrot, majd a brandyt.



vaj , mazsola , ribizli , kandírozott citromhéj , reszelt marhafaggyú , zsemlemorzsa , liszt , fahéj , szerecsendió , szegfűszeg , gyömbér , tojás , barna sör , fekete rum , brandy , tejszín , tej