Életmód

Orbán Szilvia

2022. augusztus 25.

Ön hallott már a fagyasztott kávékorongról, az ütős sűrítményről, vagy a French press és a pour over „gyerekéről”?A legtöbb kávéfogyasztónak megvan a maga kedvenc elkészítési módja, vannak azonban a kevésbé elterjedt módszerek, amelyek egyelőre nem kapják meg a megérdemelt figyelmet. Lássuk, melyek ezek.


Áztatás


Mostanában kezdenek szélesebb körben terjedni azok a teafilterekhez hasonló kávécsomagok, amelyek egy gyors és faxni nélküli fekete ígéretével kecsegtetnek. Használatukkal nagyjából annyi a teendő, mint amikor filteres teát készítünk: a csomagot bögrébe tesszük, ráöntjük a forró vizet, és várunk 2-3 percet, majd ízesítjük az elkészült italt. Egyre több cég kínálatában találhatunk már ilyen termékeket, és a gyártók arra számítanak, hogy ennek az elkészítési módnak növekszik majd a piaca.Aki kedvet kapott és kipróbálná, arra azért számítson, hogy ízek és erő tekintetében nem ez a legütősebb kávéváltozat, de kétségtelenül gyorsan és könnyen elkészíthető. 


Fagyasztott korong


A Cometeer olyan, fagyasztott kávéadagokat kínál, amelyek pillanatok alatt gőzölgő feketévé alakulnak. A gyártó a vásárlás előtt a fogyasztónál rákérdez, hogyan szereti a kávéját, majd a kapott válaszok alapján ajánl egy kávékorongot a választékból, amely élményben ehhez a legközelebb áll. Egy koronghoz nagyjából 240 ml forró vízre van szükség, az elkészítés pofonegyszerű. A korongok jeges kávé elkészítéséhez is alkalmasak, ebben az esetben a fagyasztott adagot fel kell olvasztani, majd hideg vízzel felönteni, jéggel szervírozni.

A Cometeer terméke valójában tízszer erősebb egy átlagos kávénál, ugyanis a kapszulákban található ital megfőzéséhez tizedannyi víz kell. Az elkészült kávé pillanatokon belül egy oxigénmentes, újrahasznosítható, alumínium kapszulacsomagolást kap, így a gyártó szerint semmilyen aromavesztéssel nem jár.

Ez a termék azoknak szól, akik értékelik a kiváló minőségű kávét, de nem költenének százezres, mindentudó masinákra.


Cowboy módra?


Ez a módszer jó szolgálatot tehet egy vadregényes kempingezés, tábortüzes program alkalmával. A durvára őrölt kávét felöntjük vízzel és szabadtűzön főzni kezdjük, majd az italt hagyjuk leülepedni és bögrébe töltjük. Az így készült kávé íze messze áll a kifinomulttól, de ha nincs egyéb kávéforrás a közelünkben, jobb, mint kávé nélkül maradni.


Pure Over


Nem elírásról van szó, a szókapcsolat ebben az esetben egy márkanév. A Pure Over terméke lényegében az úgynevezett pour over és a French press között helyezkedik el. Nincs szükség papírfilterre, a módszerrel elkészített kávé íze pedig leginkább egy French press módszerrel készített feketéhez hasonlítható.Bár e kávé elkészítése a többi, listán szereplő módszerrel összevetve bonyolultabb, de élvezetes, környezetbarát élményt, és igazán finom kávét ad azoknak, akik tesznek vele egy próbát.

A folyamat lényegében egyszerű: a kávé a látványos, üveg szett felső részében készül, az alsó rész pedig maga a bögre, amibe az ital csöpög. A kávéőrlemény közvetlenül a felső részbe kerül, amelyre egy szórófedőn keresztül forró vizet kell önteni. A kész kávé percek alatt elkészül és lecsepeg a szett alsó részébe. 


Bónusz pont: a Pure Over szettje letisztult eleganciáját egy kortárs üvegművész, Etai Rahmil jegyzi.


Kávébomba


A Jot termékéről írtunk már, amikor is az év leginnovatívabb gasztrocégeit mutattuk be. A feltörekvő vállalkozás ígéretes terméke lényegében egy méregerős sűrítmény, amelyet fogyasztáskor csak fel kell önteni vízzel. A termék üvegpalackos csomagolást kapott, magáról a sűrítményről pedig azt kell tudni, hogy egy átlagos kávénál 20-szor erősebb, adalékanyagot pedig nem tartalmaz.A termék annyira ütős, hogy egy-egy ital elkészítéséhez mindössze egyetlen evőkanálnyira van szükség belőle. A sűrítmény forró és hideg vízzel egyaránt felönthető, illetve a víz tejjel vagy növényi itallal is helyettesíthető.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek