Ha gyerekkel készülődünk a húsvétra, néhány egyszerű, de mutatós sütivel biztos sikert aratunk.
A gyerekeknek sem könnyű a mostani időszak. Ez már a második tavaszi szünet, amit többé-kevésbé a barátaiktól elzártan töltenek, nincs lehetőség a hirtelen jött, együtt tervezett kirándulási ötletek megvalósítására, közös programokra, a tanulás is hetek óta online zajlik. Otthon – főleg, ha tesók sincsenek, vagy nagyobb a korkülönbség – jóval kevesebb az inger, nehezebb lefoglalni a kicsiket, de akkor sem egyszerűbb az élet, ha állandóan a testvérek közötti vitákban kell(ene) igazságot tenni.
A gyerekek azonban általában lelkesen várják az ünnepeket, s ez most sincs másként – ezt mindenképp érdemes kihasználni. Pár kézműves, kreatív projekt, egyszerűen megvalósítható ötlet máris megalapozza a hangulatot: a kis kezek máris lázasan festenek, vágnak, ragasztanak, és a házba egy időre ismét nyugalom költözik.
Most mutatunk néhány tényleg pofonegyszerű, színes-ünnepi sütit, amihez bátran nekifoghatunk kisebb gyerekekkel is a következő, húsvétváró napokban.
Tojásdíszítés másként
Ehhez a sütihez csak néhány dologra van szükségünk, a látvány mégis a legtöbb gyerek számára elbűvölő lesz – és így talán a napok óta a kosárban szomorkodó gyümölcsök is hamarabb elfogynak.
Hozzávalók:
- linzertészta (házi, 1 cukor : 2 vaj : 3 liszt aránnyal elkészítve, vagy bolti)
- mascarpone
- porcukor, ízlés szerint
- 1-2 narancs kifacsart leve
- színes gyümölcsök
Elkészítés:
A linzertésztát gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, nyújtsuk ki kb. 1-1,5 centiméter vastagra (vagy a boltit simítsuk ki). Éles késsel vágjunk ki egy óriási tojásformát a tésztából, majd tepsire téve süssük ki.
Míg a tésztánk sül, keverjük ki a krémet: a mascarponét a cukorral és a narancslével habosítsuk fel. A gyümölcsöket tisztítsuk meg, és ha szükséges, vágjuk kisebb darabokra, hogy a díszítés majd minél aprólékosabb lehessen.
Amikor a tészta elkészült és ki is hűlt, kenjük meg a narancsos sajtkrémmel, és a sütit díszítsük a gyümölcsökkel változatosan, hagyományos, húsvéti mintákat követve, vagy akár egyéb motívumokat felhasználva.
A recept könnyen variálható. Aki jobban kedveli a túrókrémet, készítsen áttört túróból, vaníliaaromából, tojássárgájával és cukorral egyszerű keveréket, de aki a csokis krémre vagy a vajasra esküszik, azzal is kipróbálhatja. Arra minden esetben érdemes figyelni, hogy a sütit az elkészítés, összeállítás után célszerű 1-2 órán belül elfogyasztani, mielőtt még a gyümölcsök eláztatják a ropogós linzertésztát. A gyümölcsök mellett a díszítéshez használhatunk diót, mogyoróféléket, morzsolt kekszet, csokiforgácsot is.
Színes puffasztott rizs karikák
Ismét csak pár hozzávalóra lesz szükség (ezúttal sütés nélkül), de az eredmény most is látványos.
Hozzávalók (6 karikához):
- 80 g puffasztott rizs
- 2 ek tej
- 2 ek méz vagy aranyszirup
- 25 g vaj
- 200 g csoki (ét-, tej- és fehércsokoládé vegyesen, ízlés szerint)
- + a díszítéshez: apróra vágott fehércsoki és színes szórócukrok
Elkészítés:
Egy sütőtálat béleljünk ki folpackkal. Egy edényben, gőz felett olvasszuk össze a csokit, a mézet, a tejet és a vajat. Ha felolvadt, forgassuk bele a puffasztott rizst, ügyelve, hogy a csokis krém mindenhol érje a szemeket. A masszát kanalazzuk az előkészített tálra, a kupacokból alakítsunk ki karikákat. Figyeljünk, hogy a formák megfelelően tömörek legyenek, hogy ha megdermedtek, ne essenek majd szét. A karikákat a tállal együtt tegyük kis időre hűtőbe, vagy hűvös helyre. Ha megdermedt, olvasszuk meg a fehércsokit, és borítsuk be a formákat, végül szórjuk meg a színes cukorkákkal. (Egy másik, gyerekekkel talán könnyebb elkészítési módszer, ha az edényt teljesen kitöltjük a masszával, alaposan lenyomkodjuk, és a dermedés után szúrjuk ki a korongokat.)
Vidám habcsók csirkék
A habcsókkészítést nem lehet elég korán kezdeni. Ne féljünk tőle, nyugodtan engedjük, hogy a legkisebbek is belekóstoljanak az örömébe – lehet, hogy eleinte pár csirke inkább Angry Bird-hasonmás lesz, de ez is lehet a móka része.
Hozzávalók (kb. 25 csibéhez):
- 2 tojás fehérjéje
- 100 g porcukor
- ½ tk kukoricaliszt
- fél citrom lereszelt héja
- 1 tk friss citromlé
- + sárga ételfesték, díszítőtollak
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 140 fokra (légkeveréses módban 120 fokra). A tepsibe tegyünk sütőpapírt, és a habzsákra tegyünk közepes kinyomócsövet.
Egy edényben a tojásfehérjéket verjük keményre, majd adjuk hozzá a cukor felét, ezzel verjük tovább, míg a hab fényes, tömör lesz. A maradék cukrot és a lisztet keverjük össze, és óvatosan adjuk hozzá a habhoz, majd jöhet a citromhéj és –lé, illetve egy nagyon pici sárga ételfesték. Tegyük be ismét a habverőket, és egy utolsó menetben készítsünk igazán kemény, fényes, halványsárga meringue habot.
Az elkészült habot óvatosan kanalazzuk a habzsákba, és nyomjuk ki az esetleges buborékokat. A habból próbáljuk olyan kupacokat nyomni a tepsire (megfelelő távolságot hagyva a növekedésükhöz), amik az aljukon szélesebbek, a tetejük pedig egy keskenyebb gömb – ezek lesznek a kiscsibék.
A habcsókokat toljuk a sütőbe és süssük nagyjából 30 percig, addig, míg a külsejük ropogós lesz (de nem égnek meg), és könnyen leválnak a sütőpapírról. Egy rácson hagyjuk őket teljesen kihűlni, végül rajzoljuk meg a csirkék csőrét és lábait a dekortollakkal.
Menő csokirépák
Nagyobbakkal érdemes belefogni ebbe a projektbe, mert az elkészítése már kissé több figyelmet és időt kíván – viszont biztos, hogy az összes kiskamasz imádni fogja.
Hozzávalók:
- 6 mini (fagyi)tölcsér
- 180 g aprított étcsoki
- 2/3 csésze mini mályvacukor
- 50 g Smarties
- 1 ½ csésze narancssárga csokipasztilla (pl. innen is beszerezhető)
- 3 tk olaj
- ¼ csésze narancssárga szórócukor
- 3 zöld, hosszú gumicukor (vastagságától függően hosszában felezve-negyedelve)
Elkészítés:
A tölcséreket állítsuk egyenként poharakba, ha nem állnának stabilan és egyenesen, gyűrjünk köréjük kevés papírtörlőt. A csokoládét mikróban (50 %-os teljesítményen) olvasszuk fel, úgy, hogy minden 30 másodperc után keverjük át, egészen addig, míg sima és selymes állagú lesz. Pár percig hagyjuk állni, majd keverjük hozzá a mályvacukrot és a Smarties-t.
Minden tölcsérbe óvatosan kanalazzunk a csokiból, majd tegyük őket hűtőbe legalább egy órára.
Egy csészényi narancssárga csokipasztillát olvasszunk fel a már ismertetett módon, keverjük bele az étolajat, ha túl sűrűnek érezzük a masszát. Minden megtöltött tölcsért kenjünk-borítsunk be a sárga csokival, majd fejjel lefelé fordítva tegyük őket egy sütőrácsra, hogy a felesleg lecsöpöghessen. A „répákat” szórjuk meg a szórócukorral, és várjuk meg, míg a csoki teljesen megdermed.
A zöld gumicukorból alakítsuk ki a szárakat úgy, hogy levágunk egy kb. 6 cm hosszú darabot, majd az aljukon néhány centit meghagyva, a többi részt hosszában bevágjuk.
A répákat állítsuk újra poharakba. A maradék pasztillát is olvasszuk fel, majd óvatosan tegyük egy zacskóba, aminek a sarkát vágjuk le. Minden répa tetejére nyomjunk egy-egy kisebb adagot, és a kialakított gumicukor-szárakat (a nem felvágott végükkel) ebbe dugjuk bele, majd a csokit hagyjuk teljesen megszilárdulni.