Életmód

Orbán Szilvia

2021. április 3.

húsvét , süti , gyerekek , ünnep

Ha gyerekkel készülődünk a húsvétra, néhány egyszerű, de mutatós sütivel biztos sikert aratunk.

A gyerekeknek sem könnyű a mostani időszak. Ez már a második tavaszi szünet, amit többé-kevésbé a barátaiktól elzártan töltenek, nincs lehetőség a hirtelen jött, együtt tervezett kirándulási ötletek megvalósítására, közös programokra, a tanulás is hetek óta online zajlik. Otthon – főleg, ha tesók sincsenek, vagy nagyobb a korkülönbség – jóval kevesebb az inger, nehezebb lefoglalni a kicsiket, de akkor sem egyszerűbb az élet, ha állandóan a testvérek közötti vitákban kell(ene) igazságot tenni.

A gyerekek azonban általában lelkesen várják az ünnepeket, s ez most sincs másként – ezt mindenképp érdemes kihasználni. Pár kézműves, kreatív projekt, egyszerűen megvalósítható ötlet máris megalapozza a hangulatot: a kis kezek máris lázasan festenek, vágnak, ragasztanak, és a házba egy időre ismét nyugalom költözik.

Az otthoni együttlét egyik legtartalmasabb programja lehet a gyerekekkel való sütés-főzés, amit a hétköznapokban is sikerrel bevethetünk, de gyerekszemmel talán még izgalmasabb, ha a húsvéti készülődésben segédkezhetnek.

Most mutatunk néhány tényleg pofonegyszerű, színes-ünnepi sütit, amihez bátran nekifoghatunk kisebb gyerekekkel is a következő, húsvétváró napokban.

Tojásdíszítés másként

Ehhez a sütihez csak néhány dologra van szükségünk, a látvány mégis a legtöbb gyerek számára elbűvölő lesz – és így talán a napok óta a kosárban szomorkodó gyümölcsök is hamarabb elfogynak.


Hozzávalók:

  • linzertészta (házi, 1 cukor : 2 vaj : 3 liszt aránnyal elkészítve, vagy bolti)
  • mascarpone
  • porcukor, ízlés szerint
  • 1-2 narancs kifacsart leve
  • színes gyümölcsök

Elkészítés:

A linzertésztát gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, nyújtsuk ki kb. 1-1,5 centiméter vastagra (vagy a boltit simítsuk ki). Éles késsel vágjunk ki egy óriási tojásformát a tésztából, majd tepsire téve süssük ki.

Míg a tésztánk sül, keverjük ki a krémet: a mascarponét a cukorral és a narancslével habosítsuk fel. A gyümölcsöket tisztítsuk meg, és ha szükséges, vágjuk kisebb darabokra, hogy a díszítés majd minél aprólékosabb lehessen.

Amikor a tészta elkészült és ki is hűlt, kenjük meg a narancsos sajtkrémmel, és a sütit díszítsük a gyümölcsökkel változatosan, hagyományos, húsvéti mintákat követve, vagy akár egyéb motívumokat felhasználva.

A recept könnyen variálható. Aki jobban kedveli a túrókrémet, készítsen áttört túróból, vaníliaaromából, tojássárgájával és cukorral egyszerű keveréket, de aki a csokis krémre vagy a vajasra esküszik, azzal is kipróbálhatja. Arra minden esetben érdemes figyelni, hogy a sütit az elkészítés, összeállítás után célszerű 1-2 órán belül elfogyasztani, mielőtt még a gyümölcsök eláztatják a ropogós linzertésztát. A gyümölcsök mellett a díszítéshez használhatunk diót, mogyoróféléket, morzsolt kekszet, csokiforgácsot is.

Színes puffasztott rizs karikák

Ismét csak pár hozzávalóra lesz szükség (ezúttal sütés nélkül), de az eredmény most is látványos.


Hozzávalók (6 karikához):

  • 80 g puffasztott rizs
  • 2 ek tej
  • 2 ek méz vagy aranyszirup
  • 25 g vaj
  • 200 g csoki (ét-, tej- és fehércsokoládé vegyesen, ízlés szerint)
  • + a díszítéshez: apróra vágott fehércsoki és színes szórócukrok

Elkészítés:

Egy sütőtálat béleljünk ki folpackkal. Egy edényben, gőz felett olvasszuk össze a csokit, a mézet, a tejet és a vajat. Ha felolvadt, forgassuk bele a puffasztott rizst, ügyelve, hogy a csokis krém mindenhol érje a szemeket. A masszát kanalazzuk az előkészített tálra, a kupacokból alakítsunk ki karikákat. Figyeljünk, hogy a formák megfelelően tömörek legyenek, hogy ha megdermedtek, ne essenek majd szét. A karikákat a tállal együtt tegyük kis időre hűtőbe, vagy hűvös helyre. Ha megdermedt, olvasszuk meg a fehércsokit, és borítsuk be a formákat, végül szórjuk meg a színes cukorkákkal. (Egy másik, gyerekekkel talán könnyebb elkészítési módszer, ha az edényt teljesen kitöltjük a masszával, alaposan lenyomkodjuk, és a dermedés után szúrjuk ki a korongokat.)

Vidám habcsók csirkék

A habcsókkészítést nem lehet elég korán kezdeni. Ne féljünk tőle, nyugodtan engedjük, hogy a legkisebbek is belekóstoljanak az örömébe – lehet, hogy eleinte pár csirke inkább Angry Bird-hasonmás lesz, de ez is lehet a móka része.


Hozzávalók (kb. 25 csibéhez):

  • 2 tojás fehérjéje
  • 100 g porcukor
  • ½ tk kukoricaliszt
  • fél citrom lereszelt héja
  • 1 tk friss citromlé
  • + sárga ételfesték, díszítőtollak

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 140 fokra (légkeveréses módban 120 fokra). A tepsibe tegyünk sütőpapírt, és a habzsákra tegyünk közepes kinyomócsövet.

Egy edényben a tojásfehérjéket verjük keményre, majd adjuk hozzá a cukor felét, ezzel verjük tovább, míg a hab fényes, tömör lesz. A maradék cukrot és a lisztet keverjük össze, és óvatosan adjuk hozzá a habhoz, majd jöhet a citromhéj és –lé, illetve egy nagyon pici sárga ételfesték. Tegyük be ismét a habverőket, és egy utolsó menetben készítsünk igazán kemény, fényes, halványsárga meringue habot.

Az elkészült habot óvatosan kanalazzuk a habzsákba, és nyomjuk ki az esetleges buborékokat. A habból próbáljuk olyan kupacokat nyomni a tepsire (megfelelő távolságot hagyva a növekedésükhöz), amik az aljukon szélesebbek, a tetejük pedig egy keskenyebb gömb – ezek lesznek a kiscsibék.

A habcsókokat toljuk a sütőbe és süssük nagyjából 30 percig, addig, míg a külsejük ropogós lesz (de nem égnek meg), és könnyen leválnak a sütőpapírról. Egy rácson hagyjuk őket teljesen kihűlni, végül rajzoljuk meg a csirkék csőrét és lábait a dekortollakkal.

Menő csokirépák

Nagyobbakkal érdemes belefogni ebbe a projektbe, mert az elkészítése már kissé több figyelmet és időt kíván – viszont biztos, hogy az összes kiskamasz imádni fogja.


Hozzávalók:

  • 6 mini (fagyi)tölcsér
  • 180 g aprított étcsoki
  • 2/3 csésze mini mályvacukor
  • 50 g Smarties
  • 1 ½ csésze narancssárga csokipasztilla (pl. innen is beszerezhető)
  • 3 tk olaj
  • ¼ csésze narancssárga szórócukor
  • 3 zöld, hosszú gumicukor (vastagságától függően hosszában felezve-negyedelve)

Elkészítés:

A tölcséreket állítsuk egyenként poharakba, ha nem állnának stabilan és egyenesen, gyűrjünk köréjük kevés papírtörlőt. A csokoládét mikróban (50 %-os teljesítményen) olvasszuk fel, úgy, hogy minden 30 másodperc után keverjük át, egészen addig, míg sima és selymes állagú lesz. Pár percig hagyjuk állni, majd keverjük hozzá a mályvacukrot és a Smarties-t.

Minden tölcsérbe óvatosan kanalazzunk a csokiból, majd tegyük őket hűtőbe legalább egy órára.

Egy csészényi narancssárga csokipasztillát olvasszunk fel a már ismertetett módon, keverjük bele az étolajat, ha túl sűrűnek érezzük a masszát. Minden megtöltött tölcsért kenjünk-borítsunk be a sárga csokival, majd fejjel lefelé fordítva tegyük őket egy sütőrácsra, hogy a felesleg lecsöpöghessen. A „répákat” szórjuk meg a szórócukorral, és várjuk meg, míg a csoki teljesen megdermed.

A zöld gumicukorból alakítsuk ki a szárakat úgy, hogy levágunk egy kb. 6 cm hosszú darabot, majd az aljukon néhány centit meghagyva, a többi részt hosszában bevágjuk.

A répákat állítsuk újra poharakba. A maradék pasztillát is olvasszuk fel, majd óvatosan tegyük egy zacskóba, aminek a sarkát vágjuk le. Minden répa tetejére nyomjunk egy-egy kisebb adagot, és a kialakított gumicukor-szárakat (a nem felvágott végükkel) ebbe dugjuk bele, majd a csokit hagyjuk teljesen megszilárdulni.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek