Ugye önnel is előfordult már, hogy a boltban még egészségtől kicsattanó zöldségek hazaérve egy-két nap alatt tönkrementek? Mire érdemes figyelni a vásárláskor?
Ki ne járt volna már úgy, hogy az otthon felvágott avokádó belseje inkább barna szivacshoz hasonlított, vagy hogy a gyors vacsorához vett zacskós salátakeverék kibontva nyálkás érzetű, vagy kellemetlen szagú volt? Most nem arról beszélünk, amikor egy zöldség hosszú napokig, esetleg hetekig szomorkodik felhasználatlanul a konyhapulton vagy a kamrapolcon, mert akkor jogosan számíthatunk erre. De mi a helyzet, ha a zöldséget csak tegnap vásároltuk? Sajnos, a fentiekben vázolt helyzet ilyenkor is előfordulhat, így nem árt, ha kicsit felvértezzük magunkat a következő beszerző körút előtt. Mert ugye az a banán még tökéletesen sárga, és az a málna gyönyörű, hibátlanul gurulós volt, amikor a kosárba tettük? A látvány viszont megtévesztő is lehet, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. A friss zöldség-gyümölcs is egyre drágább, a pazarlásnak már végképp nincs helye.
Néhány általános szabály
„Először is, ha módunk van rá, vegyük kézbe az árut, tapintsuk, szagoljuk meg” – javasolja Tamar Samuels dietetikus. „Nézzük meg, van-e rajta folt, ütődés, ép-e a felülete, kellemes-e az illata.
Fontos, hogy leginkább mindig az idényáruban bízhatunk, valószínűleg azok a legfrissebbek.”
Aki pedig teljesen biztosra akar menni, a boltok, üzletek helyett menjen ki inkább a piacra.
„Ha kimegyünk a helyi, kistermelői piacra, azzal nemcsak a szűkebb közösségünket támogatjuk, hanem valószínűleg frissebb, és kevesebb kemikáliát látott árut is találunk.”
A dietetikus szerint frissesség szempontjából érdemes kerülni az előre csomagolt, előre feldarabolt, -szeletelt bolti termékeket, bár ezek időszűkében kétségkívül nagy segítséget jelenthetnek, alkalmanként.
Nézzünk azért néhány konkrét példát is:
Saláta
Mindig a tartással bíró, roppanó leveleket keressük. Csomagolt terméknél válasszunk minél élénkebb színű termékeket. Kerüljük viszont a petyhüdt fejeket, vagy csomagolt salátánál azokat, amelyekben folyadékot is látunk.
Spenót
Az életteli, nem törődött, egészséges leveleket keressük.
Sosem jó jel, ha a levelek „összeestek”, vagy ha a csomagolt változatnál a zacskó belsejében vízcseppek csapódtak le,
esetleg a csomag alján összeállt, nyálkás leveleket látunk.
Avokádó
A vásárlók számára az avokádó az egyik legtöbb fejtörést okozó termék – hogyan változhat a kicsattanó, élénkzöld finomság egyetlen éjszaka alatt ehetetlen, barna masszává? A szakértő szerint inkább az erős, keményebb tapintású, sérülésmentes felületű avokádókat válasszuk.
„Gond van akkor is, ha megrázáskor halljuk, hogy a mag belül mozog”
– hangsúlyozza a Daily Harvest dietetikusa. „A legjobbak azok, amik se nem túl zöldek, se nem túl barnák. Segíthet, a kitörjük az avokádó még meglévő szárát: ha alatta szép zöld, akkor vegyük meg, de ha fehér, netalán penészes, felejtsük el.”
Gomba
A gombák általában akkor frissek, ha kövérkések és ruganyosak. Amikor a gomba felülete nyálkás, esetleg ráncos, vagy sötétbarna foltokat látunk rajta, az már intő jel.
Alma
Senki nem szereti a kásás, puha, íztelen almát. Ha egy alma puha, teljesen biztos, hogy nem friss. A friss alma finom illatú és érintésre mindig kemény. A színe élénk, a héja pedig sértetlen – ha ilyen az alma, akkor otthon is, még nagyon sokáig eláll.
Banán
A banán az avokádóhoz hasonlóan
hanem még látható rajta némi zöldes árnyalat is, javasolja a dietetikus. Az így vásárolt banánok a hét folyamán, otthon, a konyhapulton még tovább érhetnek, és épp a megfelelő pillanatban fogyaszthatjuk el őket.
Áfonya
A friss áfonya világosabb színű, és kemény tapintású. Sejthető, hogy gyorsan tönkremegy, ha már a vásárláskor sötét színű, és ráncos felületű, figyelmeztet a szakértő. Az is intő jel, ha csomagolt termék esetén a doboz alján folyadékot látunk.
Eper
Az epervásárlás is olyan dolog, hogy
nehéz kifogni az épp jó pillanatot.
Kerüljük a fehér vagy halványzöld színű foltokkal bíró szemeket, mert azokat túl korán szüretelték. Az eper nem utóérő gyümölcs, ezért ezek a világos részek sosem lesznek már édesek. Kerüljük a nyálkás felületű, ütődött-nyomódott szemeket is, mert ezek pillanatok alatt képesek megrohadni. A vásárlásnál az élénkpiros-bordó szemekre vadásszunk.
Málna
A málna az egyik legkényesebb, egyúttal viszont az egyik legfinomabb gyümölcsünk. Válogatásnál a mélypiros színű, ép szemeket keressük, ha mód van rá, tapintsunk is meg egyet. Ha a málnaszem érintésre rögtön összeesik, már biztosan nem friss, és csak órákat bír ki. Előre csomagolt málna esetén ellenőrizzük, hogy a doboz alján van-e folyadék. Sajnos a málna hajlamos a gyors penészedésre, ezért ha feltűnnek a fehér penész „szőröcskék”, inkább fájó szívvel váljunk meg tőle.
A választás sosem egyszerű, de ha azt szeretnénk, hogy a hazavitt zöldségek és gyümölcsök még napokig megőrizzék a minőségüket, vásároljunk kicsit előrelátóbban és tudatosabban, összegeznek a szakértők.