Cikkek

Orbán Szilvia

2021. július 23.

Roppanós és lédús, behűtve pedig az egyik legjobb nyári csemege a görögdinnye, amiből akár édes, akár sós finomságokat is készíthetünk, egyszerűen.

Az igazán mézédes görögdinnye sokunk kedvence nyáron, ami nem is csoda, hiszen magas víztartalma miatt kiválóan üdít a forróságban, összetéveszthetetlen édessége pedig desszertszámba megy. Viszont ha már eleget falatoztunk amúgy önmagában belőle, itt az ideje kipróbálni a belőle készített édes és sós fogásokat is, ugyanis ezek elfogyasztása legalább akkora élményt ígér. Ha a dinnye ételekben való felhasználásával még csak mostanában ismerkedünk, az idei nyáron az alábbi, nagyon egyszerű receptek elkészítését ajánljuk.

A görögdinnyének a neve ellenére nem sok köze van a görögökhöz, ráadásul nem is igazán gyümölcs, sokkal inkább zöldségnek mondható, a tökfélékkel áll rokonságban.

Az eredetét tekintve, úgy vélik, hogy a Kalahári vidékén termett először. A legkorábbi források 5000 évvel ezelőttről valók, egy egyiptomi dinnyeszüretről. A görögdinnye aztán hódítóútra indult: a X. században már Kínában is termesztették (az ázsiai ország ma is éllovas a termesztésben), és három évszázaddal később, a móroknak köszönhetően, már az európaiak is megismerkedhettek vele.

A legelső lépés: jó dinnyét találni

A görögdinnye világszerte a nyár egyik legismertebb szimbóluma, s ilyenkor a hipermarketektől kezdve az apró zöldségárus bódékig minden tele van a hatalmasra megnőtt zöld-piros csemegével.


De hogyan fogjunk ki egy igazán jó dinnyét? Ami édes, mint a méz, ami már nem savanyú és húsos, de még nem is kásás-nyúlós – épp ideálisan roppanós és szaftos.

Ilyen dinnyére a legbiztosabban akkor tudunk szert tenni, ha magunk vagy közeli ismerősünk termeli, de azért boltban vásárolni sem lehetetlen. A legfőbb szempont talán az lenne, hogy a dinnyét csak akkor szüreteljék le, amikor valóban megérett már, ez a feltétel viszont sokszor nem teljesül maradéktalanul. Az érettségre utalhat a növény teljesen elszáradt szára, illetve a mindenki által vizsgált, hordószerűen kongó hang. Ha a dinnye megkopogtatásakor inkább üvegpoharak csengését halljuk, sejthető, hogy a finomság még nem érett meg teljesen.


Magyarországon a dinnyeszezon hagyományosan július közepén indul, az itthoni dinnyék ekkorra érnek be, és a legtöbb hazai termelőnél ekkor indul a szüret. (Szóval a „magyar dinnye” júniusban legalábbis gyanúra adhat okot.) Idén a főszezon ehhez a dátumhoz képest valamennyit késik – ennek elsősorban a tavaszi fagyok az okai, de a megmaradt növényeknek a júniusi forróság sem feltétlenül kedvezett.

Ha megvan a dinnye, jöhetnek a kedvcsináló, egyszerű receptek:

Dinnyés-paradicsomos-olajbogyós saláta
(A Chowhound receptje)

Egy igazi klasszikus, görögdinnyével készülő nyári saláta, kezdésként: az érett paradicsom, a frissítő uborka, és roppanós dinnye remek kontrasztot alkot a sós-savas görög olajbogyóval és ricottával.


Hozzávalók:

  • kb. fél kg nagyobb kockákra vágott, kimagozott görögdinnye
  • 1 közepes kígyóuborka (meghámozva, kimagozva, felkockázva)
  • 1 nagyobb húsparadicsom (kimagozva, nagyobb kockákra vágva)
  • 2 tk só
  • negyed csésze kalamata olajbogyó (kimagozva, elfelezve)
  • 1 púpos ek aprított, friss mentalevél
  • 2 tk extraszűz olívaolaj
  • 1 tk balzsamecet
  • frissen őrölt bors
  • 30 g ricotta salata sajt

Elkészítés:

Az előkészített dinnyét, uborkát és paradicsomot tegyük egy nagy tálba, sózzuk-borsozzuk, és óvatosan keverjük össze. Az egészet tegyük egy nagyobb szűrőbe, és hagyjuk lecsöpögni, legalább 10 percig.

A lecsepegtetett keveréket tegyük vissza a tálba, adjuk hozzá az olajbogyót, az ecetet, és ha szükségét érezzük, ismét borsozzuk – ez nagyon jól áll az ételnek. Közvetlenül a tálalás előtt szórjuk meg a mentával és a sajttal, azonnal fogyasszuk.

Garnélás-dinnyés nyársak (Kevin is cooking receptje) 

A görögdinnye csodásan illik a tengeri herkentyűkhöz, ezek a nyársak pedig pofonegyszerűen összerakhatóak. Kiváló választás akkor, ha valami különlegesebb nyári harapnivalóra vágyunk, amivel nincs sok macera.


Hozzávalók (4 adag):

  • kb. fél kg garnéla
  • 1/3 csésze olívaolaj + még 1 ek
  •  2 lime
  • 2 ek friss menta (felaprítva)
  • 1 tk friss kakukkfű
  • fél tk paprikapehely
  • 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • fél-fél tk só és bors
  • egy kisebb görögdinnye fele
  • + negyed csésze mentalevél a díszítéshez

Elkészítés:

Egy kisebb tálban keverjünk össze egyharmad csésze olajat, a lime levét és lereszelt héját, a felaprított mentát, kakukkfüvet, a fűszerpaprikát, a fokhagymát, illetve a sót és a borsot. A pác felét öntsük a garnélára egy kisebb tálban, amit fedjünk le, és legalább 1 órára tegyünk hűtőbe. A maradék pácot tegyük félre.

A dinnyét hámozzuk meg és kockázzuk fel. A grill hőmérsékletét állítsuk 290 fokra. A dinnyéket húzzuk nyársra, és a különtett, egy evőkanálnyi olajjal kenjük meg. A rákokat is húzzuk nyársra, úgy, hogy mindkét végükön fusson át a nyárs, így a C alakot formázó garnéla biztosan nem esik le, és megtartja az alakját.

A dinnyét 1-2 percig grillezzük meg az egyik oldalán, majd vegyük le a tűzről és tegyük egy tálcára. A rákokat 1 percig grillezzük, majd fordítsuk meg, kenjük meg a maradék páccal, és grillezzük további egy percig.

Tálaláskor a garnélát fektessük a dinnyenyársak mellé, mindent locsoljunk meg a maradék páccal, és szórjunk meg mentával.

Görögdinnye salsa (Gimme Some Oven receptje)

A friss görögdinnye élénkké teszi ezt a kiváló salsát, ami mártogatósként és húsok mellé kanalazva, köretként is megállja a helyét.


Hozzávalók (6-8 adag):

  • 4 csésze felkockázott, kimagozott görögdinnye
  • 1 csésze felkockázott vöröshagyma
  • 2/3 csésze felaprított, friss koriander
  • fél césze friss, felaprított menta
  • 1-2 jalapeno (kimagozva, finomra aprítva), ízlés szerint
  • 1 lime lereszelt héja és leve

Elkészítés:

Mi sem egyszerűbb: minden előkészített hozzávalót keverjünk jól össze. Azonnal tálaljuk, vagy letakarva tegyük hűtőbe, ahol maximum 2 napig áll el.

Görögdinnye gazpacho (A Chowhound receptje) 

A görögdinnye csodás és meglepő édességet ad ennek az átdolgozott klasszikusnak, ami eredetileg egy paradicsomalapú, hideg leves. A dinnyét nagyon jól kiegészíti a tálaláskor rácsöpögtetett, házi bazsalikomolaj.


Hozzávalók:

A bazsalikomolajhoz:

  • ből fél csésze friss bazsalikomlevél
  • fél csésze extraszűz olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

A gazpachóhoz:

  • 70-70 dkg durvára vágott paradicsom és kimagozott görögdinnye
  • 3 csésze nagyobb kockákra vágott, másnapos kenyér (héja nélkül)
  • 2 közepes kígyóuborka (meghámozva, nagyobb darabokra vágva)
  • fél csésze víz
  • negyed csésze durvára vágott bazsalikomlevél
  • negyed csésze extraszűz olívaolaj
  • negyed lilahagyma (durvára vágva)
  • 3 közepes gerezd fokhagyma (durvára vágva)
  • 2 ek sherry ecet
  • kb. másfél tk só
  • fél tk köménymag
  • csipetnyi cayenne

A díszítéshez:

  • fél csésze apró kockákra vágott uborka
  • fél csésze apró kockákra vágott, kimagozott görögdinnye

Elkészítés:

Az olajat és a bazsalikomot egy mixerben aprítsuk addig, amíg sima, egyenletes lesz. Sózzuk-borsozzuk, majd tegyük félre.

A leveshez az összes hozzávalót tegyük egy nagyobb edénybe, majd hagyjuk állni negyed órát. Kisebb adagokban aztán mindent turmixoljunk le, amíg sima, egységes pürét kapunk. A keveréket aztán öntsük tálba, és ha szükséges, még egyszer sózzuk.

A díszítéshez meghagyott uborkát és dinnyét keverjük össze egy kisebb tálban. A levest tálaláskor merjük a tányérokba, és szórjuk meg ezekkel, végül pedig csepegtessünk az étel tetejére a bazsalikomolajból.

Részeges görögdinnye (A Chowhound receptje) 

Kínálhatjuk egy elegáns gardenpartin, de remek lesz egy egyetemi nyári bulin is ez a sokoldalú és nagyon egyszerű vodkás-likőrös, vaníliás kényeztetés.


Hozzávalók:

  • fél csésze vodka
  • negyed csésze Chambord vagy más, málna ízesítésű édes likőr
  • 1 rúd vanília (hosszában felvágva, kikapargatva)
  • 1 kisebb, kimagozott görögdinnye, nagyobb kockákra vágva (kb. 12 csésze)

Elkészítés:

A vodkát, a likőrt és a vaníliát tegyük egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a felkockázott dinnyét. Keverjük jól át, és tegyük félre. Szobahőmérsékleten, időnként megkevergetve hagyjuk pihenni, míg az alkoholok íze teljesen átjárja a dinnyét (nagyjából 30 perc).

A dinnyéket csöpögtessük le (a maradék alkoholt tegyük el: remek koktélalapanyag lehet belőle), és a dinnyét rendezzük el egy rétegben egy tálcán, majd tegyük a fagyasztóba legalább 4 órára. Tálaláskor tegyünk melléjük fogvájót, aminek segítségével könnyebben fogyasztható.

Görögdinnye sörbet (Oh, the things we’ll make receptje)

Ha a legtikkasztóbb kánikulában egy kis jeges nyalánksághoz támad kedvünk, próbáljuk ki ezt az üdítő sörbetet. Mindössze annyi a dolgunk, hogy az összeállítása előtt a dinnyét lefagyasszuk.


Hozzávalók:

  • 2-3 csésze felkockázott görögdinnye
  • kb. egy fél lime leve (ízlés szerint)
  • + igény szerint valamilyen cukor vagy édesítőszer

Elkészítés:

A dinnyét kockázzuk fel, és fagyasszuk le előző este, majd másnap a lime levével turmixoljuk le. Ha a dinnye teljesen megfagyott, remek sörbet állagot kapunk, ha csak részben, akkor inkább jégkása állagra számítsunk. A lime levével óvatosan bánjunk, előbb inkább kevesebbet adjunk a dinnyéhez, egyrészt, hogy nehogy túl savanyúvá tegyük a sörbetet, másrészt, mert nem akarjuk túl folyóssá tenni. Ha elértük a kívánt sörbet állagot, és szükségét érezzük, tehetünk hozzá némi cukrot, mézet vagy édesítőt (ha érett volt a dinnye, az általában nem szükséges). Azonnal tálaljuk.

Tipp: ha krémesebb, fagyisabb állagot szeretnénk, a lime levének egy részét helyettesíthetjük némi kókusztejjel vagy tejszínnel is.

Görögdinnye dzsem (A Global table adventure receptje)

Kevesen tudják, hogy a görögdinnyéből csodás dzsem is készíthető. Amerikában a tavalyi nyár új slágere épp az egyik legnagyobb élelmiszerlánc dinnyelekvárja volt, de a görögdinnyéből készített dzsemet mi magunk is egyszerűen elkészíthetjük otthon. A megszokott ízek után felüdülés lesz a nyári reggelt egy dinnyelekváros pirítóssal vagy keksszel indítani, de az esti nassolásokat is feldobhatja, ha sajt és kréker mellé halmozzuk.


Hozzávalók (kb. 10 db 2,5 dl-es üveghez):

  • 1,8-2 l pürésített görögdinnye
  • 475 ml cukor
  • 120 ml friss citromlé (kb. 2-3 citromból)
  • 2 ek pektin por
  • 1 ek kalciumos víz (fél tk kalciumpor és 12 csésze víz keverékéből)

Elkészítés:

Az üvegeket sterilizáljuk. A pektinport keverjük el a cukorral, készítsük el vagy elő a kalciumos vizet.

A dinnyét turmixoljuk le, ügyeljünk, hogy magok ne kerüljenek a gépbe. A leturmixolt pépből mérjük ki az előírt adagot.

A dinnyét tegyük egy nagy fazékba, adjuk hozzá a citromlevet és a kalciumos keveréket, majd időnként megkevergetve forraljuk fel. Adjuk hozzá a cukros keveréket, és forraljuk még további 2 percig. A kész dzsemet merjük az üvegekbe, és a továbbiakban ugyanúgy járjunk el, mint más gyümölcsökből készült lekvárok főzésekor.

Tipp: tartsuk a szemünket az edényen: időbe telhet, míg felmelegszik a dzsem, de aztán villámgyorsan történnek a dolgok. A dinnye fel fog habozni kissé, ez normális; keveréssel a habzás csillapodik.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek