Életmód

Orbán Szilvia

2022. április 29.

tavasz , friss , zöldségek , leves , recept

Végre magunk mögött hagytuk a húsvéti lakomákat, s újra itt a zsenge zöldségek időszaka is – a szervezetünk szinte könyörög a friss ízekért.

Télen imádjuk a melengető, gőzölgő leveseket – de csak azért, mert már tavasz van, nem kell, hogy abbahagyjuk a készítésüket. Kétségkívül más, mint a hideg hónapokban, de

a levesezésnek nyilvánvalóan tavasszal is megvan a szépsége: csodás színek, friss, kicsattanó ízek, figyelemreméltó, könnyed kombinációk csábítanak. Ráadásul az évszak szeszélyessége miatt a háziasabb, melegítő levesekről sem kell végleg lemondani,

így tényleg elmerülhetünk a levesek változatos világában.



Inspirálódjunk az alábbi izgalmas receptekből, és levesezzünk tovább!

Illatos-kókusztejes thai stílusú spárgaleves

A szokásos tavaszi spárgakrémleves helyett érdemes próbát tenni ezzel a változattal is: a krémességet a kókusztej adja, a csodás illatról pedig a citromfű és a gyömbér gondoskodik.



Hozzávalók:

  • 1 nagyobb hagyma, felaprítva
  • 3 ek sózatlan vaj vagy étolaj
  • 1,4 kg spárga
  • fél tk feketebors
  • 1,5 csésze kókusztej
  • 4,5 csésze húsleves
  • 3 ek finomra aprított citromfű
  • 3 ek finomra aprított gyömbér
  • fél tk frissen facsart citromlé


Elkészítés:

A hagymát 3 evőkanál vajon/olajon, alacsony-közepes lángon, kevergetve, egy fazékban puhítsuk meg. Adjuk hozzá a citromfüvet és a gyömbért. Öt perc elteltével a megtisztított és két centisre darabolt spárgát is adjuk hozzá, sózzunk-borsozzunk, és közepes lángon, kevergetve pároljuk nagyjából további 5 percig. Ezután adjuk hozzá a kókusztejet és 5 csésze alaplevet. Takarjuk le az edényt, és hagyjuk negyed órán át gyöngyözve főni a levest. Ha a spárga teljesen megpuhult, egy merülőmixer segítségével pürésítsünk. Amennyiben túl sűrűnek ítéljük, adjunk hozzá további egy csésze húslevest, és főzzük még öt percig. A végén adjuk hozzá a citromlevet, és metélőhagymával vagy korianderrel díszítve tálaljuk.

Parmezános bableves bébispenóttal

Egy jó bablevessel nem lehet mellélőni a hűvösebb tavaszi estéken sem, igaz?



Hozzávalók:

  • 3 ek extraszűz olívaolaj
  • 1 közepes hagyma, finomra aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, aprítva
  • fél-fél tk szárított kakukkfű és oregánó
  • 2 közepes répa, meghámozva, felkockázva
  • 2 zellerszár, felkockázva
  • 1 leveskocka
  • 1 (800 grammos) cannellini babkonzerv, leöblítve és lecsöpögtetve
  • 1 l zöldség alaplé
  • 2 csésze (púpozott) bébispenót
  • fél tk frissen őrölt feketebors
  • parmezán
  • pirított kovászoskenyér-szeletek


Elkészítés:

Egy fazékban forrósítsuk fel az olajat, adjuk hozzá a hagymákat, és néhány perc alatt pirítsuk őket üvegesre. Adjuk hozzá a kakukkfüvet és az oregánót, és ezeket is pirítsuk 1-2 percig. Tegyük hozzá a répát, zellert, és pároljuk őket félpuhára. Öntsük fel az alaplével, dobjuk bele a leveskockát is, és adjuk hozzá a babot. Forraljuk fel a levest, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és gyöngyözve főzzük 20 percig. Tegyük a levesbe a spenótot, és sózzunk, borsozzunk. Ha a spenót megfonnyadt, a fazekat vegyük le a tűzről, és kóstoljuk. Amennyiben szükséges, fűszerezzünk, majd a levest öntsük át egy tálalóedénybe, és a tetejére reszeljünk parmezánt. Még forrón tálaljuk, a pirítóssal.

Sültrépa-krémleves

Répát persze egész évben vehetünk, de a tavaszi zöldségstandokon is vidáman díszelegnek az élénk narancssárga répák. Ehhez a leveshez a répákat először megsütjük, aztán gyömbérrel, kakukkfűvel és hagymákkal főzzük össze, majd pürésítjük.



Hozzávalók:

  • 6-8 nagyobb répa
  • negyed csésze olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 5 csésze zöldségleves
  • 3 cm gyömbér, megpucolva
  • 1+1 szál friss kakukkfű
  • fél nagyobb hagyma, aprítva
  • 2 nagy gerezd fokhagyma, aprítva


Elkészítés:

Kapcsoljuk be a sütő grillfunkcióját. Hámozzuk meg a répákat és vágjuk vastagabb szeletekre. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és oszlassunk el rajtuk 2 evőkanálnyi olajat, sózzuk bátran. A répákat a grill alatt, ötpercenként megfordítva grillezzük meg (kb. 15-20 perc). Egy közepes lábasban forraljuk fel az alaplevet, dobjuk bele a kakukkfüvet és a gyömbért, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és gyöngyözve főzzük további 15 percig. Egy nagy fazékban, a maradék 2 ek olajon, gyakran kevergetve, pároljuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a megsült répákat. Az alapléből vegyük ki a gyömbért és a kakukkfüvet, és a levest öntsük a hagymás-répás fazékba. Forraljuk fel az egészet, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és főzzük további 5-10 percig, míg a répák vajpuhák lesznek. Pürésítsük a levest és sózzunk, borsozzunk. Felaprított kakukkfűvel díszítsünk.

Hűsítő uborkás-diós joghurtleves

A melegebb tavaszi napokon tegyünk próbát ezzel a savanykás levessel, amelyben remek ízkombinációt alkot egymással az uborka, a citromlé, illetve a menta vagy a kapor.



Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  • 1 csésze dió
  • szelet kovászos kenyér, beáztatva, kifacsarva
  • negyed csésze olívaolaj
  • csésze zsíros joghurt
  • 1 kígyóuborka (vagy 4 kisebb)
  • 2 ek citromlé
  • + a tálaláshoz: 1 kisebb csokor friss kapor vagy menta, és citrom


Elkészítés:

A fokhagymát némi sóval zúzzuk össze. Egy kevés diót tegyünk félre, a többit pedig egy mixer segítségével aprítsuk fel, majd ugyanígy járjunk el a kenyérrel is; ha kész a diót és a kenyeret tegyük egy tálba. A masszához adjunk néhány evőkanálnyi olajat, majd a joghurtot is, és az egészet jól keverjük össze. Adjuk hozzá a citromlevet is. Az uborkát reszeljük le, és ezt is tegyük a sűrű „leves” alaphoz. Hűtőben hűtsük legalább egy órán át. Ha eléggé lehűlt, vegyük ki a hűtőből, és adjunk hozzá annyi jéghideg vizet, hogy elérjük a normál leves sűrűséget. A félretett diót aprítsuk nagyobb, harapható darabokra, és a tányérokba kiszedett adagok tetejét ezzel, illetve az aprított zöldfűszerrel, citromcikkekkel és némi olívaolajjal díszítsük.

Citromos spenót- és korianderleves tahinivel

Samin Nosrat remek receptje a tavaszi levesek egyik ásza lehet nálunk is.



Hozzávalók:

A szószhoz:

  • negyed csésze jól felkevert tahini
  • negyed csésze frissen facsart citromlé
  • 1 nagy gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • só, őrölt kömény, pirospaprika/chili pehely

A leveshez:

  • 7 csésze húsleves
  • 35 dkg bébispenót
  • 2 csokor durvára aprított koriander
  • negyed csésze jól felkevert tahini
  • 2 tk só
  • 2 ek frissen facsart citromlé


Elkészítés:

Készítsük el a szószt: egy tálban a tahinit a citromlével, a sóval, a paprikával, a fokhagymával, a köménnyel és 2 evőkanálnyi vízzel jól keverjük el. Keverjük selymesre, és ha szükséges, adjunk hozzá még némi vizet – a cél, hogy egy jól csöpögtethető állagot kapjunk. A leveshez az alaplevet öntsük fazékba, forraljuk fel, tegyük bele a spenótot, a koriandert, a tahinit, és sózzuk. Ha újra felforrt, zárjuk el a tűzhelyt és keverjük bele a citromlevet. Egy merülőmixerrel pürésítsünk, és ha szükséges ízesítsünk újra sóval, citromlével. A levest tálaljuk azonnal, a tahinis szósszal megcsepegtetve.

Hideg uborka- és avokádóleves mangó salsával

Még egy izgalmas, krémes, uborkás – és vegán – leves, ezúttal a guacamole és a gazpacho közötti zónából.



Hozzávalók:

A leveshez:

  • 2 nagy kígyóuborka, meghámozva és vastagabb szeletekre vágva
  • 1 nagy avocado, kimagozva, kikanalazva
  • 2 újhagyma (a fehér és a zöld része is), felaprítva
  • 2 ek frissen facsart citromlé
  • só, feketebors

A salsához:

  • 1 csésze felkockázott, érett mangó
  • fél csésze felkockázott paradicsom
  • fél csésze nyers kukoricaszem
  • fél csésze koriander, apróra vágva
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek citromlé
  • só, bors


Elkészítés:

A leves összes hozzávalóját tegyük turmixgépbe, és mixeljük egységes, sima állagúvá (annyi vizet adagolva hozzá apránként, hogy egy szép, krémes levest kapjunk). A salsa összetevőit tegyük tálba, és keverjük össze. A levest merjük mély tálkákba, a tetejükre pedig kanalazzunk a salsából.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra