Életmód

MKO

2022. szeptember 9.

Giorgio Pariasi olasz Nobel-díjas fizikus szerint egy régi módszerrel rengeteg gázt vagy áramot lehet megspórolni tésztafőzés közben.

A hvg.hu az ANSA olasz hírügynökségre hivatkozva írja, hogy Parisi egy olyan iskolát hirdet, ami reflektál Európa energiaproblémáira. A fizikus leszögezi: módszerével (ami távolról sem nevezhető újkeletűnek) az emberek kevesebb energiát használnak főzés közben, így csökkentik a kiadásaikat. A fizikus szerint tészta főzésekor elég lenne csak addig bekapcsolva hagyni a tűzhelyet, amíg a víz fel nem forr, majd miután a tésztát beletették, szorosan le kell zárni az edényt, és lezárni alatta a lángot vagy a főzőlapot.

A fizikus szavait sokan szkepticizmussal fogadták, Dario Bressanin kémikus azonban megvédte őt, mondván, hogy a megoldás működik. A szakember szerint ebben semmi újdonság nincs, hiszen nem attól fő meg a tészta, hogy bugyog a víz, hanem attól, hogy a hőt átadja a tésztának. Más kérdés, hogy mostanra már hozzászoktunk, hogy mindent fedő nélkül főzünk meg.

A La Cuccina Italia szerint a módszerrel a főzésre fordított energia(számla), ezzel együtt pedig a szén-dioxid-kibocsátás 47 százaléka spórolható meg.

(Kiemelt kép: Unsplash)

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek