Hírek

Orbán Szilvia

2022. február 23.

méh , méhkaptár , méhész , lopás

A méhcsaládok munkájának jelentőségére csak az utóbbi években figyelt fel a közvélemény.

2020 nyarán a 190 szupermarketet működtető, amerikai Giant Company még arról számolt be büszkén, hogy pennsylvaniai központjukban végre befejezték méhbarát projektjük, egy 7 hektáros mező kialakítását. A program során a területen több mint 20, különböző fajta vadvirágot ültettek, illetve szorosan együttműködtek a Planet Bee Alapítvánnyal, és számos kaptárt telepítettek.



„A mandulától a cukkinin át, számtalan gyümölcsig, zöldségig, illetve dióféléig, az ország élelmiszerkínálatának közel harmada kis beporzó barátaink munkájától függ. A méhek alapvető fontossággal bírnak mind az ökoszisztéma, mind saját ellátási láncunk szempontjából”

– hangsúlyozta akkor az áruházlánc elnöke, Nicholas Bertram. „Ez a mező egyedülálló lehetőséget biztosít a csapatunk, a vásárlóink, de a szélesebb közösség számára is, hogy minél többet megértsünk abból, mennyire fontos szerepet töltenek be a méhek abban a folyamatban, amelynek végállomása a családok vacsoraasztala.”

Most azonban kiderült, hogy a színpompás mező nem csak a várt, ízeltlábú vendégeket vonzotta: ismeretlen tolvajok ugyanis teljes méhkaptárakat loptak el a területről. A PennLive információi szerint a kaptárokban mintegy 60 ezer szorgos méh élt.



„A méhek nélkülözhetetlen szereplők az élelmiszer ellátási lánc zavartalan működéséhez. Ezek a kaptárok szűkebb közösségünk, a városunk környezetében vészesen csökkenő méhpopuláció problémáját próbálták orvosolni valamelyest” – fogalmazott az eset kapcsán kiadott közleményben a Giant egyik vezetője, Jessica Groves. „Elmondhatatlanul csalódottak vagyunk a történtek miatt, és teljes mértékben együttműködünk a nyomozást végző hatóságokkal.”

Egyes adatok szerint évente az amerikai méhészetek kétharmada lízingeli a kolóniáit mandulaültetvények számára, ilyenkor méhek millióit utaztatják az USA nyugati partjára, leginkább a kaliforniai Central Valley körzetbe.

Sajnos egyáltalán nem egyedülálló, hogy valaki méheket lop, a jelenség világszerte megfigyelhető. Kaliforniában például, ahol a hatalmas mandulaültetvényeken a méhek jelenléte nélkül nem lenne termés, a kolóniák kifosztása egyre komolyabb méreteket ölt. Két éve egyetlen kaliforniai mezőről 92 kaptárt lopott el valaki. A 40 ezer dollárra rúgó kár egyik felét az állatok értéke, másikat pedig az általuk el nem végzett „szolgáltatás” jelentette.



„Egész évben keményen dolgozunk, hogy a méheket életben tartsuk. Aztán jön valaki, és egyszerűen ellopja őket” – nyilatkozta akkor csalódottan a tulajdonos. Egy kaptár teljes kapacitású működésének eléréséhez nagyjából egy egész évre van szükség. A méheket ráadásul belső fenyegetés, különféle betegségek is tizedelik, ezért a méhészek gyakorlatilag állandó készültségben állnak a méhcsaládok megóvásáért.

A leadott adatok szerint tavaly a pennsylvaniai méhészek a méhpopulációjuk 41 százalékát veszítették el, amely még így is jobb arány, mint az USA országos átlaga, ami a 2020 és 2021 áprilisa közötti időszakra vonatkozóan elkeserítő 45,5 százalék volt.



A lopások miatt egyre több méhész fektet a kaptárok biztonságának megőrzésébe. Az egyik legnépszerűbb megoldás, hogy a farmer GPS követőrendszert telepít a kolóniák által lakott dobozok belsejébe, egy, a tolvajok számára megközelíthetetlen helyre. A szakemberek úgy vélik, hogy az ehhez hasonló beruházások hosszabb távon megtérülnek a gazdáknak. A Giant áruházlánc még nem adta fel teljesen a reményt, és bízik a méhek megtalálásában, ezért még egy forródrót-vonalat is létrehoztak.

A méheknek az ökoszisztémában betöltött, kiemelten fontos szerepét szerencsére egyre inkább felismerik az emberek, köszönhetően azoknak az oktató és érzékenyítő kampányoknak is, amelyeket a világ több országában elindítottak az elmúlt években. Tavaly nálunk a legkisebbeknek indult egy edukációs program, ahol az ovisok és az alsósok ismerkedhettek meg jobban a méhek védelmével, a természetben betöltött szerepükkel, illetve a méz jótékony hatásaival.


Kapcsolódó cikkek