Hírek

Magyar Konyha

2023. szeptember 21.

Fesztiválhangulat, ízek, illatok és egyedi élmények Veszprémvölgy egyedülállóan szép természeti környezetében - megnyitotta kapuit a Balaton Wine & Gourmet.


Ünnepélyes megnyitóval indult a Balaton Wine & Gourmet, melyen a balatoni régió gasztronómiájának jelentős szereplői, közel 50 étterem és borászat várja szeptember 21-24. között a látogatókat. A kiállítók mellett a négy nap során mintegy félszáz izgalmas program közül is lehet válogatni: a kínálatban élményétkezések, mesterkurzusok, kóstolóval egybekötött nagyszínpadi étel és ital bemutatók, valamint a két vendégország, Franciaország és Argentína kulturális és kulináris programjai. 


Egy helyen a balatoni régió minőségi éttermei és borászatai


A minőségi ételeknek és italoknak szentelt négy napos gasztroünnepen a balatoni régió gasztronómiai csúcsszereplői, majd 50 étterem és borászat van jelen, többek között a Bistro Sparhelt, a Casa Christa, a Gusto13 Bistro & Delicate, a Kistücsök Étterem Food & Room, a História Malomkert Sörház, a Kalóz Strandbisztró, a Megfőzzük Almádit Egyesülettel a Tornyosbbq , a Kerekes Pince, a Veganeeta, valamint az Oliva Étterem és a Fricska Étteremlakás.
Borászati tekintetben a Balaton Wine & Gourmet a régió egyetlen „terroir” szemléletű fesztiválja, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes irányzat - azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor - egyszerre jelenik meg. A kiállítók között szerepel többek között a Dobosi Birtokközpont, a Garamvári Szőlőbirtok, a Csopaki Kódex pincészetei, azaz a Jásdi Pince, a Szent Donát Pincészet , a Guden Birtok, a Homola Pincészet, a Fekete Pince és a Koralevics Pince, de itt lesz a Laposa Birtok, a Veszprémi Érsekségi Pincészet, a Fehérvári Borbirtok, a Kreinbacher Birtok, a Tornai Pincészet és a Skrabski Pince is. A borászatokkal együtt a régió italkultúráját képviseli még a Stari Sörfőzde, a Helka Sörfőzde és a Fenegyerek pálinka is. 


Exkluzív programok szakmabelieknek és ínyenceknek


A kiállítók mellett a CEWI (Central European Wine Institute) együttműködésével borszakmai élménysátor várja naponta izgalmas bemutatókkal a borkultúra iránt elmélyültebben érdeklődő vendégeket. Lesz többek között balatoni vörös-, fehér-, édes és pezsgő borokat bemutató körkép, de itt kap helyet a Csalló Pálinka Manufaktúra programja és kávé bemutató is, a nagyszínpadon pedig a Magyar Sommelier Bajnokság díjátadóján a szakma legjobb borkínálói lépnek közönség elé és vehetnek át elismeréseket. 
Szintén a nagyszínpad ad helyet annak a szakmai beszélgetésnek, amely a balatoni vendéglátás helyzetét járja körül a témában érintettekkel és szakértő vendégekkel, és annak is, amelyen az kerül terítékre, hogy a művészetek mellett miért tölt be kiemelt szerepet a gasztronómia a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban. 


A gasztroünnep külön belépőjeggyel látogatható, kiemelt helyszíne a Veszprémvölgyben megbújó Jezsuita Templom. Ez a 18. században épített, különleges atmoszférájú épület ad otthont exkluzív élmény étkezéseknek. Az első napon rögtön a Michelin csillag előszobájának tekintett Bib Gourmand elismerésben részesült neves régiós éttermek, a Kistücsök, a Mór24, a Casa Christa és Sparhelt ötfogásos menüsorát élvezhetik a résztvevők. 


Itt, az ódon falak közt fog főzni a francia haut cuisine sztár, Nina Haradji a két Michelin-csillagos Sur Mesure étteremből, csakúgy, mint Carito Lourenço, aki az első női séf Argentínából, aki Michelin csillagot szerzett. A hazai Michelin-díjazottakat képviselve pedig a Salt Budapest séfje, Tóth Szilárd is itt tálalja majd ételkölteményeit. 


A Jezsuita templomban berendezett gyönyörű vendégtérben a négy nap során lesz malbec, champagne-, konyak-, armagnac- és calvados mesterkurzus, egy nemes borpárbajban összemérik kiválóságukat a Tokaj-Sauternes termőterület legszebb tételei és itt derül majd ki az is, hogy mely borok érdemesek arra, hogy bekerüljenek a Balaton TOP10 válogatásba. 


Szórakoztató produkciók, gasztroshow-k és gyereksátor


Kiemelkedve a hagyományos gasztronómiai fesztiválok közül, a Balaton Wine & Gourmet minden nap gazdag közönségprogramokat is ígér. A gasztroünnep nagyszínpadán a rendezvény házigazdája, Gianni Annoni várja a érdeklődőket, akik számos program mellett egy-egy tematikus nap keretében, a vendégországok előadásait is láthatják. 
Pénteken Franciaországot képviselve a programban helyet kap sajt- és tészta bemutató - utóbbi Stéphane Marret francia pékmesterrel – és Champagne, Bordeaux, valamint Burgundia legnemesebb italainak világában is elmerülhetnek a nézők, akik minden előadás után meg is kóstolhatják a bemutatott ételeket és italokat. Az estet hamisítatlan francia hangulatot teremtve sanzon előadás zárja.


Szombaton Argentínát reprezentálva Pablo Carrascosa asado mester a speciális argentin sült húst, az asadot mutatja be, lesz yerba mate, valamint malbec bemutató, amelyeket a pénteki programokhoz hasonlóan ezúttal is kóstoló követ majd. Aznap színpadra lép még Antonella Terrazas, aki vérpezsdítő argentin tangó előadással várja a közönséget.


A gasztrovilág felnőtt hívei mellett a kisebbekre is gondoltak a szervezők. Külön gyereksátorban négy napon át zajlanak változatos programok Kalas Györgyi vezetésével. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött belépés után a gyerekek megismerkedhetnek a francia almatorta és a quiche , valamint az argentin alfajores elkészítésének titkaival és kulináris barangoláson is részt vehetnek, elmerülve a világ gasztronómiájának izgalmas világában.


Helyszín: Veszprém, Jezsuita kolostor és romkert

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek