Hírek

A 2000-es évek elejétől Magyarországon is egyre inkább elterjedt a halloweeni időszakra való készülődés. Dekorációk, jelmezek, családi- és baráti összejövetelek és persze Halloween-ihlette ételek, sütemények és élelmiszerek is kaphatók ilyenkor. Lássunk mivel dobható fel a szezon. Nyilván főleg tökös termékekkel, de már támad a fekete fokhagyma is.



Aki a majonézt már egy kicsit unná, nos azoknak válaszul a Heinz piacra dobta limitált szériás vegán majonézét, amely ráadásként fekete fokhagymás ízt kapott. És, igen, a színe is fekete. Nem tartalmaz mesterséges színezékeket, ízeket és tartósítószereket. A fekete fokhagyma fűszerként kiemeli és feljavítja a húsok, szószok, mártások, levesek, saláták ízét. A három limitált kiadású csomagolásban – tök, vámpír és csontváz – elérhető új majonéz korlátozott számban a készlet erejéig a Sparokban kapható. Íme egy felhasználási mód. A kukoricákra a fekete fokhagymás majonéz került, ezen pedig jól látható, hogy a majonéz valóban fekete.



Bár a tökmagolajra a legtöbben ma még úgy gondolnak, mint kanalas orvosságra, azért jóval több ennél. Salátaolajként már sokan felfedezték, de az előételtől a desszertig mindenhol lehet helyet találni neki. Kitűnő krémlevesekbe, a sütőtökkrémlevest vétek nélküle elkészíteni, jól lehet húsokat pácolni benne, remekül megy a vaníliafagylalthoz, de az Őrség Zöld Aranya nevű országtortában azt is bizonyította, hogy az epernek szintén kiváló társa. A tökmag egészséges táplálék, ami magas vastartalommal rendelkezik – 12 mg/100 g. Ennek köszönhetően már napi egy maréknyi adag elfogyasztásával is elérhetjük a szükséges vasmennyiséget. Nők számára különösen ajánlott a rendszeres vaspótlás, amit akár zöld arany formájában is magukhoz vehetnek. A Pepo Papa tökmagolajok sajtolóüzemében a Magyar Konyha is ellátogatott.




Egyébként van is egy jó receptünk.


Mézes vaníliafagylalt tökmagolajjal és ropogós tökmaggal

Hozzávalók:


150 ml tej

100 g méz

vanília

330 ml friss tejszín habbá verve

tökmagolaj

serpenyőben pirított tökmag durvára vágva


Elkészítés:

A tejet a mézzel és a vaníliával elkeverjük, a tejszínt habbá verjük. A vaníliás, mézes tejet fagylaltgépbe öntjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot.


(Ha nincs fagylaltgépünk, egy jól záródó dobozban óvatosan összeforgatjuk a vaníliás, mézes tejet a tejszínhabbal, és betesszük a fagyasztóba. Időnként kivesszük, és széles mozdulatokkal átkeverjük.)


Amikor elkészült, tökmagolajjal megcsorgatva, ropogós tökmaggal meghintve fogyasztjuk.


A sütőtökös chai tea a színes ősz minden szépségét egyesíti egy csésze teában. A tipikus chai fűszereket a gyümölcsös narancs és a sütőtök finom íze lágyítja. Még élvezetesebbé tehetjük a teát, ha édesítjük és egy kevés tejjel vagy más vegán tejhelyettesítőt adunk hozzá. Természetesen ehhez is van egy jó receptünk, de az egy sütemény lesz, persze, hogy sütőtökpite. Az elkészítés titkait ide kattintva ismerheti meg!

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra