Hírek

MKO

2024. február 29.

konyha , konyhakiállítás

A Papp László Budapest Sportarénában idén is megrendezik Magyarország legnagyobb konyhabútorokat, konyhagépeket, konyhai eszközöket és mindenekelőtt konyhai trendeket bemutató kiállítását. A március 1-3. közt megvalósuló eseményen több mint 100 kiállító vesz részt és közel 8000 négyzetméteren várják majd az építkezőket, a konyhafelújítókat és a sütés-főzés szerelmeseit, hogy megismerkedhessenek a hazai és nemzetközi újdonságokkal. A kiállítók mellett, a szervezők számos programmal készülnek, továbbá különleges kedvezmények és nagy értékű nyereményjáték is várja a látogatókat.


A konyha az elmúlt bő egy évtizedben mellékszereplőből főszereplővé vált, már nem csupán egy kiszolgálóhelyisége egy otthonnak, hanem a nappalival egyenértékű központi tere. A gasztronómia és a főzés, mint időtöltés felértékelődése az irányban hatott, hogy a konyha lett az a tér, ahol összegyűlnek az emberek. Ma már önálló stílussal, karakterrel bír a bútorzattól kezdve a nagy és kis gépeken át a merőkanálig vagy jégkockatartóig.

A konyha legalább annyira a személyiség tükre, mint a lakás többi tere. Van, aki a letisztult eleganciára vágyik, más a rusztikus otthonosságot keresi, és van, akit a szokatlanság, netán a humor inspirál az alkotásra. Mert a főzés ma már nemcsak egy biológiai létszükséglet kielégítése, hanem művészet. És a műalkotásnak műterem dukál.


Az idén 14. alkalommal megrendezésre kerülő, évente 20 000 érdeklődőt vonzó Konyhakiállítás évről évre nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ezt a színpompás, heterogén világot megismertesse az eseményre kilátogatókkal. Hogy segítse őket a választék minél szélesebb körű bemutatásával, illetve platformot teremtsen ahhoz, hogy kérdezni, tanulni lehessen az akár eltérő szempontokat fontosnak tartó szakértőktől. 


Az alábbiakban a legfontosabb 2024-es trendek rövid bemutatásával igyekszünk a lehetőségek tárházát felvillantani, mivel is lehet találkozni a március 1-3. közt Budapest Arénában megrendezett eseményen.


Környezettudatos kialakítás és okoseszközök

Nem feltétlen arra kell itt gondolni, hogy csak akkor lehet környezetbarát egy konyha, ha a régit felújítjuk, azaz amit csak lehet, megmentünk. A természetes anyagok, a minél kisebb ökolábnyommal készülő bútorok vagy az energiatakarékos eszközök egyre fontosabb tényezők egy konyha megtervezésénél. Az okoseszközök kényelmi funkciói növelik a komfortérzetet, egyre többen keresik így ezeket. Ezek a készülékek számos adatot tárolnak és elemeznek a szokásainkat illetően, valamint segítséget is nyújthatnak abban, hogy kevesebb energia menjen feleslegesen pocsékba.



Hivalkodásmentes anyagok

Fa, terrakotta, cement, terrazzo, sárgaréz, kerámia – csupa olyan matéria, amelyek nem akarnak többek lenni, mint amik. Padlóra, falra tökéletes választások burkolóelemként, de egy konyhaszigetet is ki tudunk velük emelni. Nem mondjuk, hogy a különböző fóliázások vagy a rétegezett frontlemezeken alkalmazott egyéb megoldások kimentek volna a divatból, de a stílusosság és az őszinteség most valahogy kéz a kézben jár. Persze, ez általában az árban is tükröződik, de alapigazság, hogy a legélethűbb márványminta sem fog soha olyan jól kinézni, mint egy valódi márvány vagy akár egy olcsóbb kőzetféle.


Színek és fények

Míg korábban az volt a jellemző, hogy a konyha központi eleme – legyen ez étkezőasztal vagy konyhasziget – fölé látványos világítótestet, például egy kristálycsillárt vagy modern dizájndarabot lógattak be, addig 2024-ben inkább az egyszerűbb formatervezésű lámpákon lesz a hangsúly. A világítás alapos megtervezése ettől még nagyon is fontos, hiszen az egész enteriőr alaphangját ez adja. A meleg tónusokat idén a trendelőrejelzések szerint jobban fogjuk vágyni, a fényeknek is erre kell így ráerősíteni.


Bútorok reneszánsza

A konyhasziget és a bárpultszerű kialakítások hegemóniája kezd megtörni, az étkezőasztal egyre többször követeli vissza magának egykori helyét a konyhában. A sokáig maximum praktikussági szempontból számításba jövő beépített ülőfelületek is egyre divatosabbak – köszönhetően nyilván a kávézók és éttermek dizájnjának, ahol ez a megoldás alaptartozék. Így az utolsó pont végére talán levonható a konklúzió, hogy a csak a látvány szempontjából fontos dizájnelemek a mindennapi lakberendezésből kikopóban vannak, hogy meghátrálásukkal visszaengedjék a régi, jól ismert játékosokat.

A márkák, forgalmazók és tervezők standjain túl programokkal is készültek a szervezők a hétvégére. A könyvbemutatók és dedikálások mellett a Samsung nagyszínpadon Michelin-csillagot szerzett sztárséfek, fiatal tehetségek, bloggerek és hírességek osztják majd meg receptjeiket a közönséggel, akár új konyhatechnológiai praktikákkal is megismertetve a nézőket. Többek közt lehet majd találkozni sokak kedvencével, Sárközi Ákossal és Szabó Andrással - a Zöld Michelin-csillagot kapott, szigligeti Villa Kabala séfjével, a steaksütő bajnok Tarjányi Andrással vagy a European Young Chef Award-díjas Kiss Inez Zaidával.


A gasztrokönyveket szívesen lapozgatók Sárközi Ákossal dedikáltathatják is új, Így lettem séf című könyvét, de le lehet csapni majd a mindenmentes recepteket fejlesztő díjnyertes cukrász, Horváth Judit két könyvére is. Továbbá a kávékóstolással egybekötött bemutatón James Hoffmann Hogyan készítsünk tökéletes kávét otthon? című könyv szaklektora, Kiss Döníz baristamester fog mesélni arról, hogyan lehet akár a saját otthonunkban is tökéletes kávét készíteni.

Ezúttal is lesz ingyenes konyhatervezési tanácsadás, amelyre a kiállítás weboldalán lehet előre regisztrálni, és lesz nyereményjáték is, amelynek idei fődíja egy 2,5 millió forint értékű komplett konyhabútor, melyet a nyertes a saját igényeihez és otthonához alakítva rendelhet meg!


A Konyhakiállításra a jegyek elővételben kedvezményesen vásárolhatók meg a weboldalon, ahol minden további tudnivaló is megtalálható. Kár lenne kihagyni az év legmenőbb magyar konyhás eseményét!

www.konyhakiallitas.hu


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek