Hírek

Kitzinger Szonja

2024. május 30.

Festetics , gasztroörökség , Keszthely

Szeretné tudni, mit ettek a keszthelyi Festetics-kastély főúri lakomáin? Bele is kóstolna az ízekbe? A Festetics Gasztronómiai Éttermi Héten 2024. május 27.- június 2. között nyolc étterem várja az ínyenceket különleges, korabeli recepteket felhasználó ételekkel.


Képzeljük magunk elé a Festetics család gyönyörű kastélyát és a benne rendezett estélyeket. A vendégek az asztalok mellett ülnek és vidáman beszélgetnek. Vajon milyen ételeket, italokat fogyasztottak?


A kastélyban dolgozó történészeknek köszönhetően előkerült néhány ünnepi lakoma menüsora, Kardos Laura és Iski Szilvia ezeket a recepteket, ételsorokat átadta Varjú Viktor séfnek, aki a Zenit Hotel és Étteremben a mai kor konyhai technológiáját használva Ács István séffel megalkotta az éttermi héten kóstolható menüsort.


Környékbeli éléskamra


A Festetics uradalom híres volt vadászterületeiről, őzet, szarvast és fácánt vadásztak, majd fogyasztottak előszeretettel, az erdők-mezők bőségesek voltak gombatermésben is. Akkoriban a Balaton és a Zala-folyó a halak mellett folyami rákokban is gazdag volt, a kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően pedig számos keleti fűszer is gazdagította a főúri konyhát.


A rezi, tomaji, diási szőlőhegyen voltak a Festeticsek szőlőültetvényei. Többfajta szőlőt termesztettek, a XX. századra az olaszrizling, a rajnai rizling és a zöldszilváni volt az uralkodó, pincéikben a borok mellett saját készítésű pezsgő is került a palackokba. A mai Festetics Helikon Taverna volt a legjelentősebb borászati központ, innét irányították a szőlőtermesztési és borkészítési tevékenységüket.


A főúri családban nemcsak a nevelőnők, komornyikok voltak francia származásúak, hanem a borászok is, így Magyarországon az elsők között készült pezsgő a keszthelyi uradalomban. A habzó ital annyira kedvelt volt, hogy Festetics Tasziló egyszer a győztes versenylovát is megitatta a nemes nedűvel.




A Festetics család első udvarmestere, Thiery Hyppolit felügyelte és látta el a kastélyba érkező mindig népes, rangos vendégsereget, munkásságának és a régi keszthelyi magas minőségű gasztronómiának állít emléket a Zenit Balaton teraszán található szobor.


Festetics ízek napjainkban


Keszthely évtizedek óta rendezi meg a Város napját, melynek időpontja minden év júniusának első hétvégéje.


A Festetics Gasztronómiai Éttermi hét hagyományteremtő jelleggel Keszthely Város Napjához kötődően kerül megrendezésre, idén 2024. május 27. és június 2. között. Célja, hogy a Festetics-örökség ne csak látnivalókban és szellemiségében, hanem ízek által is megismerhető legyen.


Ebben az időszakban nyolc Keszthely és környéki étteremben színesítik az étlapot a Festetics család nevéhez köthető ételekkel.


FESTETICS ÉTELEK


LEVESEK


- Saláta leves sült saláta szívvel és vargánya gombás fással


- Festetics halleves


ELŐÉTEL


- Libamáj terrine rétegezett alma tortával, mazsolás kalács


FŐÉTELEK


- Vörösboros szarvas lapocka pirított csontvelővel, ceruzabab, Anna burgonya


- Fogas filé rák paprikással és vajas galuskával, saláta szívvel


DESSZERTEK


- Somlói galuska


- Festetics tortácska




- Rizspuding Császárné módra friss gyümölcsökkel


HOL kóstolhatjáók a FESTETICS ÉTELEK?


Halász Csárda – Keszthely


John's Pub and Restaurant -Keszthely


Tompos Étterem Keszthely


Vadaskert Vendéglő – Keszthely


Anita Étterem – Gyenesdiás


Zenit Balaton Étterem – Vonyarcvashegy


A Páholy – Balatongyörök


Zöld Elefánt Étterem - Zalaapáti



Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló