Szeretné tudni, mit ettek a keszthelyi Festetics-kastély főúri lakomáin? Bele is kóstolna az ízekbe? A Festetics Gasztronómiai Éttermi Héten 2024. május 27.- június 2. között nyolc étterem várja az ínyenceket különleges, korabeli recepteket felhasználó ételekkel.
Képzeljük magunk elé a Festetics család gyönyörű kastélyát és a benne rendezett estélyeket. A vendégek az asztalok mellett ülnek és vidáman beszélgetnek. Vajon milyen ételeket, italokat fogyasztottak?
A kastélyban dolgozó történészeknek köszönhetően előkerült néhány ünnepi lakoma menüsora, Kardos Laura és Iski Szilvia ezeket a recepteket, ételsorokat átadta Varjú Viktor séfnek, aki a Zenit Hotel és Étteremben a mai kor konyhai technológiáját használva Ács István séffel megalkotta az éttermi héten kóstolható menüsort.
Környékbeli éléskamra
A Festetics uradalom híres volt vadászterületeiről, őzet, szarvast és fácánt vadásztak, majd fogyasztottak előszeretettel, az erdők-mezők bőségesek voltak gombatermésben is. Akkoriban a Balaton és a Zala-folyó a halak mellett folyami rákokban is gazdag volt, a kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően pedig számos keleti fűszer is gazdagította a főúri konyhát.
A rezi, tomaji, diási szőlőhegyen voltak a Festeticsek szőlőültetvényei. Többfajta szőlőt termesztettek, a XX. századra az olaszrizling, a rajnai rizling és a zöldszilváni volt az uralkodó, pincéikben a borok mellett saját készítésű pezsgő is került a palackokba. A mai Festetics Helikon Taverna volt a legjelentősebb borászati központ, innét irányították a szőlőtermesztési és borkészítési tevékenységüket.
A főúri családban nemcsak a nevelőnők, komornyikok voltak francia származásúak, hanem a borászok is, így Magyarországon az elsők között készült pezsgő a keszthelyi uradalomban. A habzó ital annyira kedvelt volt, hogy Festetics Tasziló egyszer a győztes versenylovát is megitatta a nemes nedűvel.
A Festetics család első udvarmestere, Thiery Hyppolit felügyelte és látta el a kastélyba érkező mindig népes, rangos vendégsereget, munkásságának és a régi keszthelyi magas minőségű gasztronómiának állít emléket a Zenit Balaton teraszán található szobor.
Festetics ízek napjainkban
Keszthely évtizedek óta rendezi meg a Város napját, melynek időpontja minden év júniusának első hétvégéje.
A Festetics Gasztronómiai Éttermi hét hagyományteremtő jelleggel Keszthely Város Napjához kötődően kerül megrendezésre, idén 2024. május 27. és június 2. között. Célja, hogy a Festetics-örökség ne csak látnivalókban és szellemiségében, hanem ízek által is megismerhető legyen.
Ebben az időszakban nyolc Keszthely és környéki étteremben színesítik az étlapot a Festetics család nevéhez köthető ételekkel.
FESTETICS ÉTELEK
LEVESEK
- Saláta leves sült saláta szívvel és vargánya gombás fással
- Festetics halleves
ELŐÉTEL
- Libamáj terrine rétegezett alma tortával, mazsolás kalács
FŐÉTELEK
- Vörösboros szarvas lapocka pirított csontvelővel, ceruzabab, Anna burgonya
- Fogas filé rák paprikással és vajas galuskával, saláta szívvel
DESSZERTEK
- Somlói galuska
- Festetics tortácska
- Rizspuding Császárné módra friss gyümölcsökkel
HOL kóstolhatjáók a FESTETICS ÉTELEK?
Halász Csárda – Keszthely
John's Pub and Restaurant -Keszthely
Tompos Étterem Keszthely
Vadaskert Vendéglő – Keszthely
Anita Étterem – Gyenesdiás
Zenit Balaton Étterem – Vonyarcvashegy
A Páholy – Balatongyörök
Zöld Elefánt Étterem - Zalaapáti