Juhos József receptje
2021. március 26.- 750 g liszt
- 40 g élesztő
- vaj
- 125 g porcukor
- 2 db tojássárgája
- 200-250 g tej
- vaníliarúd
- 10 g citrom
- 8 g só
- dió
1. A porcukrot, az élesztőt, a tojást és a tej egyharmadát összekeverjük.
Másik tálban a lisztet a sóval, a vajjal és a kikapart vaníliamagokkal elkeverjük, majd ezt hozzáadjuk az élesztős keverékhez és összegyúrjuk.
A kelt tészta akkor jó, ha a pihentetés után benyomjuk az ujjunkkal és az ujjunk helye megmarad.
2. Amikor a tészta megkelt, óvatosan kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval galuskákat szaggatunk.
A galuskákat egyenként megvajazzuk – a vajas kezünkben forgatjuk a galuskát, hogy a vaj teljesen bevonja a tésztát. Kevés vajat használjunk, mert a vaj visszafogja a tésztát a keléskor.
3. A sütőformába lerakjuk egy sorban a galuskákat, dióval megszórjuk, újabb sort teszünk rá, a tetejét dióval fejezzük be.
Pihentetjük, majd 180 °C-os sütőben 20 perc alatt megsütjük.
4. Amikor megsült, galuskákra szedjük és vaníliamártással tálaljuk.
liszt , tojás , élesztő , tejszín , porcukor , vaníliás cukor , citrom , dió