Receptek

Aranygaluska

Juhos József receptje

2021. március 26.
  • 750 g liszt
  • 40 g élesztő
  • vaj
  • 125 g porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 200-250 g tej
  • vaníliarúd
  • 10 g citrom
  • 8 g só
  • dió
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

1. A porcukrot, az élesztőt, a tojást és a tej egyharmadát összekeverjük.


Másik tálban a lisztet a sóval, a vajjal és a kikapart vaníliamagokkal elkeverjük, majd ezt hozzáadjuk az élesztős keverékhez és összegyúrjuk.


A tésztát kb. 30-40 perc alatt kelesztjük.


A kelt tészta akkor jó, ha a pihentetés után benyomjuk az ujjunkkal és az ujjunk helye megmarad.

2. Amikor a tészta megkelt, óvatosan kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval galuskákat szaggatunk.


A galuskákat egyenként megvajazzuk – a vajas kezünkben forgatjuk a galuskát, hogy a vaj teljesen bevonja a tésztát. Kevés vajat használjunk, mert a vaj visszafogja a tésztát a keléskor.

3. A sütőformába lerakjuk egy sorban a galuskákat, dióval megszórjuk, újabb sort teszünk rá, a tetejét dióval fejezzük be.


Pihentetjük, majd 180 °C-os sütőben 20 perc alatt megsütjük.


4. Amikor megsült, galuskákra szedjük és vaníliamártással tálaljuk.


liszt , tojás , élesztő , tejszín , porcukor , vaníliás cukor , citrom , dió

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra