Receptek

Pisztráng hagymás szalonnás ceruzababbal, konfitált paradicsommal

Nagy Róbert receptje

2021. július 29.

A KONFITÁLT PARADICSOM
HOZZÁVALÓK:

  • 2 db paradicsom
  • olívaolaj

A HAGYMÁS-SZALONNÁS CERUZABAB
HOZZÁVALÓK:

  • 150 g vajbab
  • 150 g zöldbab
  • 75 g húsos füstölt szalonna
  • 1 db kis hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma

A PISZTRÁNG
HOZZÁVALÓK:

  • 1 db lazacpisztrángfilé (szajbling) 300 g
  • olívaolaj
  • frissen őrölt fekete bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A pisztráng egyik legegyszerűbb elkészítési módja a bőre oldalán történő sütés. Mindössze arra kell ügyelni, hogy a bőrét konyhapapírral alaposan megszárítsuk sütés előtt. Egy széles konyhaeszközzel óvatosan a serpenyőhöz nyomjuk a halat sütéskor, a puha és szaftos halhúshoz így ropogós bőrt kapunk. 


A KONFITÁLT PARADICSOM ELKÉSZÍTÉSE:
Mossuk meg a paradicsomokat, vágjunk bele egy keresztet, és tegyük forró vízbe. Vegyük ki a forró vízből, és óvatosan húzzuk le a héját. Vágjuk 4 cikkre a paradicsomot, és vágjuk ki a magját. Egy tálba tegyünk 2 evőkanál olívaolajat, és helyezzük el benne a paradicsom húsából vágott cikkeket. Szórjuk meg enyhén sóval, majd 100 °C-on süssük 3-4 órán át. Ha félig kiszáradtak, kapcsoljuk ki a sütőt, és tartsuk melegen a meleg sütőben.

A HAGYMÁS-SZALONNÁS CERUZABAB ELKÉSZÍTÉSE:
Mossuk meg a babokat, és távolítsuk el a végeiket. Vágjuk egyforma hosszúra a babokat, majd forró sós vízben főzzük majdnem al dentére. Öntsük le róla a vizet, és dobjuk azonnal jeges vízbe, hogy szép zöldek, illetve sárgák maradjanak. 1 perc után vegyük ki a jeges vízből a lehűlt babokat, és alaposan csepegtessük le. Egy serpenyőben közepes lángon olvasszuk ki az apró kockákra vágott szalonnából a zsírt. Ha szépen kiolvadt,  süssük a szalonnából kisült zsírban üvegesre az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Adjuk a hagymás szalonnához a babot, és addig süssük, amíg al dente nem lesz.

A PISZTRÁNG ELKÉSZÍTÉSE:
Mossuk le hideg vízzel a halfilét, majd konyhapapírral töröljük szárazra és vágjuk 4 egyforma súlyú darabra. Szórjuk meg a halat mindkét oldalról enyhén sóval és frissen őrölt fekete borssal. Egy forró serpenyőben 1 ek olívaolajon süssük a halat a vastagságától függően először 2-3 percig a bőre oldalán, fél-egy percig a húsa oldalán, majd ismét kb. 2 percig a bőre oldalán. Amikor a bőre oldalán sütjük, nyomjuk le a halat óvatosan egy széles konyhaeszközzel, hogy mindenhol egyformán jól érje a hő a hal bőrét, és szép ropogósra süljön.

TÁLALÁS:

Tálaláskor helyezzük el felváltva a sárga és zöld babokat egymás mellett a tányéron. Tegyünk rá vagy mellé 1-1 teáskanálnyi hagymás szalonnát, mellé 2-4 cikk paradicsomot. Helyezzük el a tányéron a halfilét a bőrével felfelé, és egy pohár száraz fehérborral együtt tálaljuk.


paradicsom , olívaolaj , vajbab , zöldbab , füstölt szalonna , vöröshagyma , fokhagyma , lazacpisztrángfilé

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra