Nagy Róbert receptje
2021. július 29.A KONFITÁLT PARADICSOM
HOZZÁVALÓK:
- 2 db paradicsom
- olívaolaj
- só
A HAGYMÁS-SZALONNÁS CERUZABAB
HOZZÁVALÓK:
- 150 g vajbab
- 150 g zöldbab
- 75 g húsos füstölt szalonna
- 1 db kis hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
A PISZTRÁNG
HOZZÁVALÓK:
- 1 db lazacpisztrángfilé (szajbling) 300 g
- olívaolaj
- frissen őrölt fekete bors
- só
A KONFITÁLT PARADICSOM ELKÉSZÍTÉSE:
Mossuk meg a paradicsomokat, vágjunk bele egy keresztet, és tegyük forró vízbe. Vegyük ki a forró vízből, és óvatosan húzzuk le a héját. Vágjuk 4 cikkre a paradicsomot, és vágjuk ki a magját. Egy tálba tegyünk 2 evőkanál olívaolajat, és helyezzük el benne a paradicsom húsából vágott cikkeket. Szórjuk meg enyhén sóval, majd 100 °C-on süssük 3-4 órán át. Ha félig kiszáradtak, kapcsoljuk ki a sütőt, és tartsuk melegen a meleg sütőben.
A HAGYMÁS-SZALONNÁS CERUZABAB ELKÉSZÍTÉSE:
Mossuk meg a babokat, és távolítsuk el a végeiket. Vágjuk egyforma hosszúra a babokat, majd forró sós vízben főzzük majdnem al dentére. Öntsük le róla a vizet, és dobjuk azonnal jeges vízbe, hogy szép zöldek, illetve sárgák maradjanak. 1 perc után vegyük ki a jeges vízből a lehűlt babokat, és alaposan csepegtessük le. Egy serpenyőben közepes lángon olvasszuk ki az apró kockákra vágott szalonnából a zsírt. Ha szépen kiolvadt, süssük a szalonnából kisült zsírban üvegesre az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Adjuk a hagymás szalonnához a babot, és addig süssük, amíg al dente nem lesz.
A PISZTRÁNG ELKÉSZÍTÉSE:
Mossuk le hideg vízzel a halfilét, majd konyhapapírral töröljük szárazra és vágjuk 4 egyforma súlyú darabra. Szórjuk meg a halat mindkét oldalról enyhén sóval és frissen őrölt fekete borssal. Egy forró serpenyőben 1 ek olívaolajon süssük a halat a vastagságától függően először 2-3 percig a bőre oldalán, fél-egy percig a húsa oldalán, majd ismét kb. 2 percig a bőre oldalán. Amikor a bőre oldalán sütjük, nyomjuk le a halat óvatosan egy széles konyhaeszközzel, hogy mindenhol egyformán jól érje a hő a hal bőrét, és szép ropogósra süljön.
TÁLALÁS:
Tálaláskor helyezzük el felváltva a sárga és zöld babokat egymás mellett a tányéron. Tegyünk rá vagy mellé 1-1 teáskanálnyi hagymás szalonnát, mellé 2-4 cikk paradicsomot. Helyezzük el a tányéron a halfilét a bőrével felfelé, és egy pohár száraz fehérborral együtt tálaljuk.
paradicsom , olívaolaj , vajbab , zöldbab , füstölt szalonna , vöröshagyma , fokhagyma , lazacpisztrángfilé