Hírek

Orbán Szilvia

2021. január 22.

tej , automata , önkiszolgálás , farm , tejgazdaság , brit

A felvetést a szorult helyzet hozta, de igazán jövedelmező újítás lett belőle.

A mai hétköznapokba már tökéletesen belesimuló automatákból beszerezhető vonatjegy, bérlet, szendvics, tea, csoki, de akár forró leves és pizza is – s aki már járt mondjuk Japánban, az tudja, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa. Mindenesetre csak idő kérdése volt, hogy egy vállalkozó szellemű tejesgazda mikor jut el odáig, hogy saját, friss termékeit is ezzel a módszerrel értékesítse.


Nemrég a The Daily Mail írt arról, hogy a holland példát követve az Egyesült Királyságban is már több farmon is próbálkoznak tejautomatákkal, amelyek beüzemelését az ösztönözte, hogy – részben a koronavírus-járvány miatt – a helyi boltokban hiánycikk lett a tej.

A cikk név szerint két gazdaságot említ, az angliai Townsend Farmot Bicesterből, és a walesi Berthengamban található Mynydd Mostynt, ahol a friss tejet üvegpalackokba töltve, gépekből árulják.


Az angol gazdaságban a masina még nevet – Tejköpülő – és saját Insta-oldalt is kapott. Itt reggel 7 és este 7 óra között, a hét minden napján friss tejhez, és különféle szirupokkal (csoki, sós karamell, eper, mézeskalács, kávé) ízesített italokhoz lehet jutni.

A farmot vezető család elmondta, hogy a gép beüzemelése óta heti több százan érkeznek hozzájuk vásárlási szándékkal.


Úgy tudni tehát, hogy az üzlet bejött, és a gazda az újításnak köszönhetően több tízezer fontos bevételre tett szert. Ezek a próbálkozások nem egyedülállóak abban a tekintetben, hogy a pandémia miatt nehéz helyzetbe jutott gazdák már korábban is jó ötletnek tartották automata kiszolgáló módszerek bevezetését. Néhány hete arról olvashattunk, hogy egy francia farmon döntöttek úgy: a megszokott úton pillanatnyilag értékesíthetetlen árut (zöldségeket, gyümölcsöket, tojást) újraértelmezett ételautomata segítségével kínálja az érdeklődőknek.

Mindezek a példák arra is rávilágítanak, hogy a modern ételautomaták mennyire sokoldalúan felhasználhatóak:

nincs nagy hely- és munkaigényük, ráadásul segítségükkel a gazdák anélkül szerezhetnek értékesítési tapasztalatokat, hogy „zöldfülűként” rögtön egy egész boltot kellene nyitniuk.



A mai masinák ráadásul már éppolyan profin megbirkóznak a friss, romlandó árukkal, mint a tartós cikkekkel, így minden szereplő számára új, ígéretes lehetőségek nyíltak meg. A termelők új piacon kínálhatják minőségi, garantáltan friss portékájukat, de a vásárlók is jól járnak, hiszen jó áruhoz jutnak, jutányos áron, tekintve, hogy ez esetben a bolti árnál jóval kedvezőbb az árképzés.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra