Hírek

Orbán Szilvia

2022. augusztus 14.

A brit királynő a sandringhami birtokára keres olyan szakembert, aki egy kihalt klubból menő pubot varázsolna.

Ha új üzlet beindítása a cél, a régi mondás – Helyszín, helyszín, helyszín! – kiemelten fontossá válik. Az ideális színtér után kutató brit vendéglátósok pedig kevés értékesebb helyet találhatnak annál, mint azt, amelyik a királynő, II. Erzsébet egyik kedvenc birtokán vár pillanatnyilag az új, ígéretes bérlő felbukkanására.

„Őfelsége, a Királynő hőn szeretett vidéki menedéke”, a Sandringham Birtok, 1862, azaz négy generáció óta a királyi család egyik kedvenc magánrezidenciája.

Sandringham neve mostanában több élelmiszeripari terméken is feltűnt: a birtok füvészkertjében termett fűszerekből készített gin, az itt főzött sör, és a helyi fűszernövényekkel ízesített szószok is megjelentek a piacon.



A birtok pedig úgy látszik, ennél is tovább merészkedne, ugyanis a hírek szerint megjelent egy felhívás: Sandringham várja azok jelentkezését, akik az ingatlan területén álló egyik épületben pubot nyitnának. A Landles ügynökség kiírásában az szerepel, hogy a projekt a „megfelelő személy vagy csapat kezében egy egészen kivételes lehetőséggé válhat”, hiszen egy olyan századfordulós társasági klubot kellene átalakítani, amelyben annak idején még VII. Eduárd is megfordult.



Az intézmény egészen 2020-ig működött, de a koronavírus-járvány alatt – ahogyan annyi más, nyilvános létesítmény is – bezárta kapuit. Közben a tagság is megfogyatkozott, így végül a működtető meghozta a végleges döntést, és a klub már nem nyitott újra.

A királyi család azt reméli, hogy az új bérlő időt és pénzt nem sajnálva, jó ízléssel alakítja át a mára meglehetősen lepukkant, avítt klubot egy olyan közösségi hellyé, amelyben egy lazább stílusú étterem is működik. A kiírás ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a bérlőnek mindenben együtt kell működnie a helyi közösséggel – bár az nem egészen világos, hogy a Királynő vajon mit is ért ez alatt.



A jelentkező mindenesetre nagy munkára készülhet: az épületben a báron kívül található egy recepció, egy különszoba, egy kerthelyiség, egy hátsó hall, egy biliárdszoba, illetve egy hatalmas kert, amelyben akár több sörkertnek is elegendő a hely. Az emeleten pedig még három hálószoba is található – ezek akár a bérlő lakásaként, akár kiadva, fogadóként is értelmezhetők.

Nagy előny, hogy a Sandringham Birtok egésze évente mintegy félmillió látogatót vonz, így egy jól működő új pub vagy étterem híre nagyon hamar elterjedhet.



A királyi birtok egyébként a szomszédos farmokra nyíló csodás panorámájáról híres, és Északnyugat-Norfolk legszebb részén fekszik. A leírás arra viszont nem utal, hogy az étterem vendégei mekkora eséllyel futhatnak majd össze II. Erzsébettel.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek