Hírek

Orbán Szilvia

2021. június 25.

Az Egyesült Királyság 95 éves uralkodója igencsak kedveli a gint és a boralapú likőrt – fecsegte ki a királynő egykori személyes szakácsa.

II. Erzsébetről a legutóbbi időkben elsősorban férje és legfőbb támasza, Fülöp herceg halála kapcsán hallhattunk. A királyi család gyásza érthető módon háttérbe szorította az elfoglalt brit uralkodó április végi, 95. születésnapját is. Erzsébet, kora ellenére, még mindig meglehetősen aktív életet él: továbbra is ő a királyi család feje, és a mai napig számos eseményen teljesíti uralkodói kötelezettségeit.


De hogyan lazít egy dolgos nap végén az angol királynő? Szeretett kutyái társaságában, a kedvenc foteljében üldögélve vajon kortyolgat-e valamit– tette fel a kérdést az Independent

Számos italmárka rendelkezik úgynevezett királyi oklevéllel, amely státuszért azok a brandek folyamodhatnak, amelyek kiállták az idő próbáját a királyi háztartásban, és legalább 5 éve szerepelnek a Palota itallistáján. Ilyen márka többek között az Agnostura bitters, a Bacardi-Martini, a Bollinger, a GH Mumm és a Krug champagne, illetve a Johnnie Walker Scotch is.

A korábban a királynő alkalmazásában álló személyi séf, Darren McGrady – ahogyan akkor azt mi is megírtuk – tavaly ősszel már mesélt arról, hogyan étkezik II. Erzsébet, de úgy tűnik, arról sem feledkezett meg, hogy az uralkodó alkoholfogyasztási szokásait is kifecsegje.

McGrady 1982 és 1993 között dolgozott a királynőnek, majd egy ideig Diana hercegnő és fiai szolgálatában is állt.

McGrady több YouTube-videóban mesélt a királyi udvarban megélt séf-tapasztalatairól, így Erzsébet étkezési szokásairól is. Megtudhattuk például, hogy a királynő a négy, kisebb étkezés híve, és hogy még mindig ragaszkodik a délutáni tea hagyományához, legyen is a világ bármely pontján.


Félreértés volt

A séf néhány éve a CNN-nek elmesélte, hogy az angol királynő kedvence a gin és az édes, boralapú aperitif likőr, a Dubonnet. Nyilatkozatában tisztázta azt a neki tulajdonított információt, hogy II. Erzsébet napi négy alkalommal fogyaszt alkoholt.

McGrady azt állította, hogy az ominózus telefoninterjúban félreértették a szavait,

és ő nem azt mondta, hogy az idős uralkodó ginnel indítja a napot, csupán azt, hogy a gin és a Dubonnet a kedvence.

„Elég erős indítás lenne egy jókora pohár gin-tonik. Én semmi ilyesmit nem mondtam, csak elmeséltem, mit fogyaszt a legszívesebben” – magyarázta az ex-királyi séf, aki szerint II. Erzsébet kedvenc keveréke 2 rész Dubonnetből és 1 rész ginből áll.

Mindemellett, a királynő alkalmanként, a vacsorája mellé szívesen kortyol némi édes, német bort is.

„Csakis esténként. És nyilvánvalóan nem négy pohárral” – finomított a korábbi információkon McGrady.


A Palotának saját ginje is van

Tavaly júliusban bejelentették, hogy a Buckingham Palota piacra dobja saját márkás ginjét, amely elkészítéséhez a királynő – londoni rezidenciájához tartozó – kertjeiben megtalálható növényeket is felhasználnak.

II. Erzsébet „házi ginjébe” így került például galagonya bogyó, citrom verbéna, illetve szeder- és babérlevél is.

A gyógynövényes-citrusos jegyekkel bíró gin palackját 40 fontért (kb. 16500 forint) kínálták. Az üveg 7 dl-es volt, a benne lévő ital pedig 42 %-os alkoholtartalmú.


A királyi gint aztán épp hogy piacra dobta a Royal Collection Trust, máris hiánycikk lett:

alig 8 óra alatt az összeset elkapkodták.

A szervezet szóvivője akkor úgy nyilatkozott, hogy „el vannak ragadtatva” az ital fogadtatásától, és hangsúlyozta, hogy a Palota újabb adagra adott le rendelést.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek