Hírek

Knap Gábor

2024. május 7.

Az alkoholmentes borok nem csak egészségügyi, gazdasági szempontból is egyre fontosabb termékek. Magyarországon a többség egylőre ismerkedik velük, pedig van már olyan magyar mentes bor is, ami nemzetközi borversenyen nyert aranyat!

Nagy István, agrárminiszter április elején, Olaszországban a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón arról beszélt, hogy a magyar borágazatnak igyekeznie kell a szőlőből készíthető, alternatív termékeket megismerni és kifejleszteni. Szerinte az alkoholmentes vagy alkoholcsökkentett készítmények népszerűsítésével, új technológiák bevezetésével növelni lehet a szőlő iránti keresletet.

Kétségtelen, hogy a nemzetközi szaksajtó régóta kiemelten foglalkozik a különféle alkoholmentes italokkal, a 0.0 sörök és párlatok mellett természetesen a borokkal és pezsgőkkel is. A Boston Consulting Group ráadásul év elején közzétett egy elemzést, amely szerint azáltal, hogy alkoholmentes italok egyre jobb ízűek, és szélesebb körben elérhetők, mint korábban, gyorsan növekszik a piacuk: globálisan immár meghaladja a 13 milliárd dollárt.

A hazai fogyasztók egyelőre óvatosan próbálkoznak az alkoholmentes borászati termékekkel, habár a legismertebb magyar pezsgőgyártó, a Törley immár több mint tíz éve készít „mentes” italokat.


Hová tűnik az alkohol?


Az alkoholtól megszabadított borok készítésének három fő csapásiránya létezik. Kettő esetében teljes értékű borból dolgoznak, tehát az alkohol kivonása utólag, „igazi” borból történik, illetve ritka ugyan, de létezik speciális erjesztés is.




Az egyik megoldás tehát a fordított ozmózis, amikor membránon szűrik át a folyadékot, amely során aromákat tartalmazó koncentrátum, és afféle „alkoholos víz” jön létre. Utóbbit többféleképpen hasznosítja az élelmiszeripar, a borok esetében miután eltávolítják belőle az alkoholt, elegyítik az ozmózis után létrejövő koncentrátummal. Bármennyire is bonyolultnak hangzik, ez az aromák és ízek megtartásának szempontjából a legkíméletesebb módszer.

A másik lehetőség, hogy vákuum alatt melegítik a bort. Ilyenkor az alkohol nagy része a hő hatására távozik. Sajnos eközben az aromaanyagokból is van, aminek búcsút kell inteni. A fentieknél ritkábban fordul elő, amikor különleges élesztőtörzsekkel dolgoznak és egy ponton egyszerűen leállítják az erjedést.


Ez nem gyerekpezsgő!


Csomay András, a Törley marketing vezetője kérdésünkre legelőször a gyerek „pezsgő” és az alkoholmentes „pezsgő” közötti különbséget határozta meg. Eszerint a gyerekek számára készült szénsavas italok gyümölcsléből készülnek, míg a felnőttek részére kommunikált, mentes „pezsgők” viszont alkoholmentesített borból. Azt azonban el kell mondanunk, hogy sem a gyerekek részére készült buborékos gyümölcslevek, sem az alkohol mentes italok esetében nem beszélhetünk pezsgőről, ez a megnevezés a két termékkörre vonatkozóan nem használható.

Az IWSR londoni piackutató idei elemzése szerint 2027-ig éves szinten 7 százalékos ütemben bővülhet a mentes italok piaca, ami csakhamar 4 százalékot harap majd ki a globális alkoholértékesítésből.




Csomay – aki felhívta a figyelmet arra, hogy a Törley is indított kampányt két éve a fehér és rosé alkoholmentes buborékos italok ismertségének növelése érdekében –, elmondta, hogy náluk vákuum technológiával vonják ki az alkoholt a borból. Tapasztalataik szerint ezzel az eljárással maradnak meg leginkább az alapbor ízjegyei, a buborékokat pedig ezt követően adják hozzá az italhoz, a teljes „pezsgőélmény” visszaidézése érdekében.

Az alkoholmentes kategória előretörését jelzi az is, hogy a Mundis Vini nemzetközi borversenyen tavaly óta a 0.0 termékek is versengenek. Ezen a megmérettetésen szerzett aranyérmet tavaly a Törley Alkoholmentes Rosé is.

Kapcsolódó cikkek