Hírek

MKO

2022. szeptember 18.

Közel húsz évvel ezelőtt egy londoni „Taqueria” nevű étterem védjegyet kért és kapott a nevére, most pedig egy másik mexikói étteremnek küldtek felszólító levelet, mert szerintük az étterem a nevében jogtalanul használja a "Taqueria" kifejezést.

A Sonora Taqueria szeptember 6-án kapott egy 20 (!!!) oldalas levelet a WorldWide Taqueria-tól, melyben egyenesen védjegybitorlással vádolják őket, amiért nevükben használják a „taqueria” kifejezést.

A Sonora az Eater Londonnal közölte, hogy meglepte őket a levél, mivel ők egy tacóra specializálódott mexikói étterem, így a névválasztásuk logikus.

Sam Napier, a Sonora egyik tulajdonosa elmondta, hogy szerinte joguk van fellépni a WorldWide Taqueria felszólítása ellen. „Amit szerzői joggal védünk, annak leírónak és megkülönböztetőnek sem szabad lennie. A »taqueria« viszont leíró és nem megkülönböztető jellegű, azaz elmondja, hogy mit csinál a cégünk. Megkülönböztetőnek végképp nem nevezhető, mivel taqueriából olyan sok lehet, mint pizzériából.”

A WorldWide Taqueria eredetileg 2004-ben nyújtotta be védjegybejelentési kérelmét, amikor még alig volt mexikói étterem az Egyesült Királyságban. Ismael Munoz, a vállalat üzemeltetési vezetője közölte, hogy „a védjegyekről szóló törvény rendelkezései a védjegyjogosultnak kizárólagos jogot biztosítanak a védjegyre, és jogsértőnek minősül, ha a védjegyet más használja a védjegy tulajdonosának hozzájárulása nélkül.”

Amennyiben a Sonora jogi lépéseket tesz, a pereskedés évekig eltarthat.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt a Sonora másik tulajdonosa, Michelle Salazar de la Rocha, aki szerint ez az egész hercehurca „butaság”, és úgy véli, az étterem elnevezése eleve jó tájékozódási pont. Azaz tudja az ember előre, hogy hova ül be, és tudja, hogy ott mexikói fogások várják. 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra