Hírek

Orbán Szilvia

2021. május 17.

Nemrég kigyulladt az amerikai város híres cukorfinomítója, és a súlyos tűzesetnek volt egy érdekes mellékhatása is.

Április végén kigyulladt a Domino Sugar cukorfinomítója a marylandi Baltimore városában. A hatalmas tűz sűrű füstfelhőbe borította a közeli kikötőt – sőt egy meglehetősen különös járulékos élményt is okozott a helyieknek: a levegő megtelt a crème brûlée illatával, írta meg először a Baltimore Sun. A márka mögött álló anyavállalat, az Amerikai Cukorfinomító Rt. által kiadott közlemény szerint a balesetet délután jelentették, s a tűzfészek minden bizonnyal a nyerscukor tárolására szolgáló épületrész lehetett.


„Őrület, hogy épp ott” – kommentálta a történteket egy helyi munkás, Pierre Aguilar. „Minden áru, amit lepakolnak a hajókról, oda kerül.”

A gyárat még időben sikerült kiüríteni, és nem történt komolyabb sérülés sem. A nyerscukrot tároló raktár részben összeomlott, és a tűz a főépületre is továbbterjedt, s a hírek szerint a kiérkező tűzoltócsapatok órákig küzdöttek a lángokkal, sőt, még egy oltást és mentést segítő hajó is érkezett a helyszínre.

A hatalmas lángokat és a felszálló füstöt még mérföldekről is látni lehetett, és a silóból induló tűz valószínűleg a futószalagokon terjedt tovább, nyilatkozta a helyi tűzoltók szóvivője.


Nem egyedi eset

Az előző nap még a 120. születésnapját ünneplő márka 99 éves gyárának nem ez volt az első komoly balesete: elég csak 2007-ig visszamenni, amikor is a létesítmény egy része felrobbant, s az akkori eseményekben megsemmisült a Domino porcukormalma is.

Az élelmiszerek nagyüzemi előállítása általában sem egy veszélytelen folyamat: sajnos a világ minden táján időről időre előfordulnak hasonló, vagy még súlyosabb kimenetelű balesetek. Korábban mi is hírt adtunk néhány érdekes esetről, például amikor tavasszal az olaszországi Modenában, egy közeli pincészetben történt meghibásodás miatt, bor kezdett folyni a város vízcsapjaiból. Egy másik esetben egy svájci kisvárosra hullott csokieső, amikor a Lindt and Sprüngli vállalat gyárában az egyik hűtőventilátor meghibásodása folytán finom kakaópor került a levegőbe. Idén szeptemberben pedig Spanyolországban borított be mindent az 50 ezer liternyi borcunami azután, hogy egy tartály meghibásodott.


A mostani balesetben a raktár összeomlását, és a tárolt cukor elolvadását több tucat kíváncsiskodó nézte végig biztonságos távolságból.

A levegőben terjengő, édes-karamelles crème brûlée illat a hatóságok szerint nem okozott tartós levegőminőség-romlást a környéken.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra