Hírek

Magyar Konyha

2024. május 13.

Sopronba érkezik a Bocuse d’Or-bronzérmese, több mint 50 étterem állít ki a Gourmet Fesztiválon, Noszvajon piknikezhetünk a SVÉT tagjaival és nyolcadszor jön a Debrecziner Gourmet Fesztivál!


Séfparádé Sopronban


A buli mellett Michelin-csillagos séfek, kiváló borok, prémium kávék, élményfőzés, villás brunch és vegán vacsoraest is várja idén a SopronFest látogatóit. A fesztivál kísérőprogramjaként május 11. és 17. között Sopron 12 étteremében és vendéglátóhelyén 27 gourmet program várja a vendégeket.

Az Opusz Teremben május 11-én Thür Ádám, a debreceni IKON séfje, és Molnár Attila, az Opusz Terem baristája tradicionális magyar alapanyagokra és italokra építve prezentál menüsort.

Dalnoki Bence - a 2023-as Bocuse d’Or-bronzérmese, a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous-chefje rendhagyó workshop eseményen mesél majd munkájáról az érdeklődőknek. Május 12-én Gianni Annoni varázsol olasz aperitivót a Fórum Pizzériába, finom falatkákkal és ízletes italokkal.




Május 13-án Mautner Zsófia a Bojtorina Vegán Kitchen vendégeként vegán ételsort készít. Május 16-án pedig két legendás étterem találkozik: a Kistücsök séfje, Jahni László és Erhardt Zoltán séfek négykezes vacsorával készülnek, ahol 6 fogás és az azokat kísérő borok Balaton és Sopron fúzióját mutatják be.

Május 17-én Bíró Lajos érkezik majd a Tercia Hubertus étterembe, illetve szintén ezen a napon Szabi, a pék a Harrer Cukrászda teraszán süti majd a kovászos tésztájú pizzákat.

Május 18-án Csomós András a Hotel Sopron executív séfje és Gyüjtő Ádám a kétszeres zöld Michelin csillagos Graefl Major séfje invitál mindenkit egy sikkes, ám mégis fenntartható brunch-ra a ZAKAnT étterembe.

A Soproni borvidék pincéi eközben egész héten várják a látogatókat a Nyitott pincék program keretében, míg a pünkösdi hétvégén a Rejpál-házban a SopBorFestet rendezik meg.

A Sopron Gourmet számos eseménye ingyenesen is látogatható, de a férőhelyek korlátozott száma miatt érdemes időben regisztrálni!


Több mint 50 étterem a Gourmet Fesztiválon


Kiváló éttermek, cukrászdák, pékségek és változatos italfelhozatal - a kávékülönlegességektől a koktélokon át a pezsgőkig - sorakozik majd az összesen mintegy száz kiállító kínálatában május 24. és 26. között a Millenárison.




A 2024-es Gourmet Fesztivál az inspiráló női energiákra fókuszál, három nagyköveten keresztül. Fekete Zsóka, Ormós Gabriella és Ötvös Zsuzsanna mellett pedig számtalan neves előadó lesz ott a Gourmet Akadémia színpadán.

Maki Stevenson japán-magyar ételkombinációkat fog bemutatni. Arya Razavi, az Arany Kaviár nemzetközi kaviár specialistája egy izgalmas kóstoló keretében mutatja be mindazt, amit az igazán jó kaviárokról tudni érdemes. A kelt tészták rajongói egy nagykunsági sütemény készítésének fortélyait leshetik el a kunmadarasi Ferdinánd Bisztró háziasszonyától, Kálmán Évától. Tóth Szilárd - a SALT Budapest séfje - rántott húst készít majd, persze egy kicsit extrábban, mint azt megszoktuk. Kim Taeyen, a koreai konyha szakértője betekintést nyújt majd a koreai gasztronómia világába, Kiss Zaida, a budapesti Zinchenco Kitchen séfje és Katkó Kriszta, a szegedi Alkimista Kulináris Műhely séfje pedig koprodukciós finomfőzelékkel érkezik.

Az idei Gourmet Fesztivál vasárnapja gyereknapra esik, így a 18 év alattiak ingyen léphetnek be a rendezvényre, a családosan érkezőket pedig kilenc népszerű cukrászda várja robbanócukros minimakaronnal és más ajándék desszertkülönlegességekkel.

A fesztivál idei menüjének különlegessége, hogy számos pénztárcabarát étel is szerepel benne, amelyeket legfeljebb 2.500 Ft-os áron vásárolhatnak meg a látogatók. A kiállítók listája itt, a kóstolható ételeké itt található.


Piknik a SVÉT tagjaival Noszvajon


Május 26-án rendez szezonnyitó pikniket a Nomád Hotel & Glamping, Noszvajon.

Ahogy azt a vendégek már megszokhatták, minden évben tematikus a rendezvény Az idei téma pedig a „dolce vita”, így ezúttal a dekoráció, a zene, az éttermek kínálatai mind-mind az „édes élet érzést” idézik meg.

A pikniken a Nomád kertjében az éttermek standjairól szabadon választhatók majd a fogások, a következő – SVÉT tag – kiállítóktól:

  • Rosinante Fogadó (Szigetmonostor)
  • Szabi a Pék (Szentendre)
  • Iszkor (Mályinka)
  • Macok Bisztró (Eger)
  • Anyukám Mondta (Encs)
  • A Séf és a Kertész (Pócsmegyer)
  • Trakta by Nomád (Noszvaj)

A borokról a Bolyki, a St. Andrea, és a Rege Pincészet, a sörről a The Beertailor, a kéváról pedig a Oneeleven gondoskodik, a belépés pedig ingyenes, de regisztrációhoz kötött!


Gasztromagaslatok Debrecenben


Június 14. és 16. között újra jön a Debrecziner Gourmet Fesztivál, amikor ország legkiválóbb éttermei és séfjei gyűlnek össze a Nagyerdőben.




A Stílusos Vidéki Éttermiség és Debrecen legjobb éttermei mellett érkezik számos vendégkiállító, és a fine dining mellett lesznek food truckok is!

Az ínycsiklandó falatok mellé pedig csodás borok, kisüzemi sörök és formabontó koktélok is választhatók majd.

A fesztiválra 34 kiállító már visszaigazolta az érkezését, többek között a Babel Budapest, az Iszkor (Mályinka), a Páva (Székelyudvarhely), a Bobajka (Tarcal), az Almavirág (Derecske) és a Horgonyzó Kisvendéglő (Tiszalök).