Hírek

Bakcsy Árpád

2024. március 7.

Borászok Borásza

Vagy, ha nem is pápát, de egy újabb halhatatlant maguk közül, akinek neve rézveretes gránit csillagon ragyog majd az ötödik kerületi Zrínyi utca flaszterén az idők végezetéig.


Noha még jelképes pénzösszeggel sem jár, mégis a legbecsesebb elismerésnek tartják a Kárpát-medence bortermelői a 2007-ben Rókusfalvy Pál által alapított Borászok Borásza díjat. Itt nem az erjesztett szőlőlével pallérozódó nyelvű bírák, nem a borvirágos szaglószervű nagyfogyasztók pénztárcája, nem a szőlőkarózott területnagyság, nem a bezsebelt hazai és nemzetközi elismerések döntenek, hanem maguk a borászok egymásról. Az pedig nem kérdés, hogy legszigorúbb szemmel és ízlelőbimbókkal a versenytárs, a szomszéd nedűjét vizsgálja szinte minden bortermelő.




Így volt ez azon a „titkos” kóstolón is, ahol a napokban jártunk. A 2024-es év borszakma által választott 50 legjobb borász ízlelgette egymás borát. A nemesen egyszerűt és a barokkosan cizelláltat egyaránt, hogy aztán leadják voksukat arra személyre, akit a legkiválóbbnak tartanak a díjra maguk közül. „Ez nem csupán a borról szól, hanem - ahogy a Dél-balatoni borvidék egyik ásza, Légli Géza fogalmaz - a bor mögött álló emberről. Hiszen egymás borát már javarészt ismerjük. Megkóstoljuk, de valójában úgy érkezünk, hogy tudjuk, kire fogunk szavazni. Ez a pár korty csak megerősít minket a döntésünket illetően.” Összefutottunk a tavalyi nyertes, Heimann Zoltánnal és a legelső Borászok Borászával, Demeter Zoltánnal is. Mindketten azt vallották, hogy kötelességük itt lenniük, kóstolniuk, beszélgetniük a kollégákkal, már csak a díj presztízse miatt is. Tőlük már nem kell tartaniuk az idei ötven jelöltnek, mert eddig még nem volt példa arra, hogy valaki kétszer is halhatatlanná váljon.




Bármennyire is szerettük volna megtudni, nem sikerült összeraknunk a beszélgetésekből, hogy ki lesz majd idén az év borásza, de még azt sem, ki kerül be a legjobb ötösből álló második fordulóba, ahol majd az „ötvenek” újra összegyülvén leadják végleges szavazatukat.


Így csak azokban lehetünk biztosak, akik már elérték, hogy nevük a Bazilika előtt nyújtózó sétálóutcán ragyogjon:


Demeter Zoltán 2007


Dr. Lőrincz György 2008


Szepsy István 2009


Légli Ottó 2010


Kaló Imre 2011


Györgykovács Imre 2012


Szentesi József 2013


Berecz Stéphanie 2014


Dr. Bussay László 2015


Bacsó András 2016


Jásdi István 2017


Konyári János 2018


Figula Mihály 2019


Áts Károly 2020


Bodó Judit 2021


Thummerer Vilmos 2022


Heimann Zoltán 2023




A díjat jegyző Vinum Praemium Alapítvány figyelme azonban nem csupán azokra irányul, akik már teletöltöttek sokezer poharat, hanem azokra is, akik a jövő borrajongóit fogják majd kényeztetni. Nekik szól a Jövő Borásza Ösztöndíj, ami jelentős támogatással párosul. De azok se csüggedjenek, akik még egyetlen egyszer sem varázsoltak mustból nektárt. Nekik a Borászok Barátja díj szól. Ahhoz pedig elég, ha pár évtizedig kóstolják, gyűjtik, szakértik vagy dicsőítik a bort. Mi meg is tettük az első lépéseket...



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek