Hírek

Orbán Szilvia

2022. május 26.

Noma , New York , popup , Redzepi , René Redzepi , Brooklyn , koronavírus , COVID-teszt

A Noma ünnepelt konyhafőnöke mégsem tudott megjelenni a különleges eseményen, így a bejutottak végül fizetés nélkül távozhattak az ideiglenes étteremből.

Alig pár hete írtunk arról, hogy a világ egyik legismertebb, egyben legjobb étterme, a Noma, popupot nyit New Yorkban, és hogy a néhány napig tartó, exkluzív eseményen a konyhafőnök, René Redzepi személyesen felügyeli majd a munkát.

A körülmények szerencsétlen összejátszása miatt azonban erre mégsem került sor, de a borsos árat fizető vendégeket azért végül egy kellemes meglepetés is várta: közölték velük, hogy ingyen vacsoráztak.


Az indulás


Április végén érkezett a hír, hogy az American Express különleges lehetőséget kínál Global Dining Access programján belül: a világ egyik legkiválóbbjának tartott étterme, a koppenhágai székhelyű Noma, a séf-tulajdonos René Redzepi személyes irányításával május 16. és 20. között, tehát mindössze öt napra, popupot nyit Brooklynban, és az esténként maximum ötven vendéget fogadni képes étterembe kizárólag AmEx-tagok léphetnek.

A Noma tasting menüje sosem volt olcsó, így várható volt, hogy a mostani, exkluzív eseményen is hasonlóra készülhetnek az érdeklődők.

Senkit nem ért meglepetésként hát, amikor kiderült, hogy a popup vendégei fejenként 700 dollárért (több mint 250 ezer forintért) ülhetnek majd asztalhoz.



Mi történt?


Néhány napja viszont arról érkeztek hírek, hogy az American Express a program minden résztvevőjének visszautalta a vacsora borsos árát. Egy Noma-este, teljesen ingyen… bár a gondolat elsőre kecsegtetőnek tűnhet, de gondoljunk csak bele, mit érezhettek a diehard Redzepi-rajongók, amikor kiderült, hogy az ígéret ellenére, az ünnepelt séf mégsem teszi személyesen tiszteletét a vacsorán.

A távolmaradás oka persze nem holmi szeszély volt, hanem az, hogy

a konyhafőnök COVID-tesztje pozitív lett,

így az AmEx – a botrány elkerülése érdekében – május 16-án el is kezdte kiértesíteni a foglalással rendelkezőket. Maga az esemény szerencsére nem került veszélybe, mert a Noma-csapat, köztük a másik társtulajdonos, Peter Kreiner és Thomas Frebel séf, nem állt közvetlen kapcsolatban Redzepivel a megelőző napokban, ráadásul a konyhafőnök pozitív tesztje után mindenkit naponta teszteltek.



Öröm az ürömben


Az, hogy René Redzepi nem tudott személyesen megjelenni, nyilvánvalóan csalódást okozott a vendégeknek, amelyet csak némileg enyhített az, a vacsora kezdetekor levetített videó, amiben a séf elnézést kért a távolmaradásért.

Igaz, hogy a gasztronómia csúcsát képviselő étterem exkluzív vacsorája önmagában is feledhetetlen élmény lehetett – függetlenül attól, hogy Redzepi fizikailag épp jelen volt-e a konyhában vagy nem – de a feszültségeket valószínűleg az is nagyban enyhítette, hogy az American Express végül úgy döntött: a vendégeknek visszatéríti a vacsora teljes, meglehetősen borsos árát.

A résztvevők így ugyan nem láthatták élőben a világ egyik legelismertebb és leghíresebb séfjét, de ingyen ehették végig a Noma legjobb ételsorát – erre mondják, hogy valamit valamiért.

És hogy milyen volt maga az étel? Az egyik jelenlévő, Florence Fabricant leírása szerint a vacsora pazar fogások elképesztő sorozata volt, remekbe szabott ételek, kaviárral, fekete szarvasgombával és királyrákkal, amelyekhez kiváló, ritka borokat kínáltak. Az este végén a távozókat ráadásul egy kis ajándék is várta: minden vendég kapott egy Katrine Binzer keramikus által készített tálat – nem is olyan rossz, egy ingyen vacsorához képest, igaz?


Kapcsolódó cikkek