Hírek

MKO

2024. február 16.

mitem , nemzeti színház

Olasz világpremier, kortárs spanyol drámaíró, török előadások a Török-Magyar Kulturális évhez csatlakozva, belga, bolgár, baskír, grúz, görög, izraeli társulatok, - világszínházi találkozások lesznek idén is a Nemzeti Színházban.


A 11. MITEM-et a bolgár színházi élet jelentős rendezője, Diana Dobreva vizuálisan lenyűgöző előadása nyitja meg. Olyan nagy sikerű alkotók térnek vissza, mint Rimas Tuminas, Jan Fabre, Teodórosz Terzopulosz és Alessandro Serra, aki legújabb előadásának világpremierjét Budapesten tartja, Juan Mayorga spanyol drámaíró saját darabjának rendezőjeként is bemutatkozik a MITEM közönségének. A fesztivál különlegessége lesz, hogy a tbiliszi színművészeti egyetem hallgatói Az ember tragédiájából alkotott kortárs tánckompozíciójukat hozzák el Budapestre. 

Az előadások közül több az ősi görög, mítikus színházból meríti ihletét. Úgy tűnik, hogy a 21. századi válságok is arra sarkallják a művészeket, hogy jelenkorunk romjai alatt egy néhai kollektív tudást kutassanak fel, amit a görög tragédia korában még mindenki értett.

„Hogyan juttathatjuk el Oidipuszt a kortárs közönséghez eredeti küldetésének megfelelően?

Bűnbakként elűzve ugyanabból a városból, amely korábban királyként üdvözölte. Hogyan tegyük Szophoklészt mindenki számára hozzáférhetővé?” – teszi fel a kérdést Alessandro Serra olasz rendező.

Jelenet a nyitóelőadásból. Diana Dobreva: Odüsszeusz - április 6., 19 óra, Nagyszínpad


Diana Dobreva, bolgár rendező vizuálisan lenyűgöző Odüsszeusz című előadásáról meséli: „Azt a fényt kerestük, amelyet Odüsszeusz követett. Az utazás Pénelopéhoz, élete szerelméhez Odüsszeusz számára igazából utazás önmagához.”


Rimas Tuminas nagy témákat, klasszikus műveket szenvedélyes színpadi vízióként állít színpadra, Izraelben az Anna Kareninát rendezte meg. “Annát egydimenziós lény helyett minden nőtípus megtestesítőjének látom: egyesíti magában a gyengéd anyát, a házsártos feleséget, a végletekig féltékeny szeretőt; másokkal nagylelkű, kedves, közben mohón féltékeny nő - fény és sötétség, a fájdalom és a gyönyör elválaszthatatlan a személyiségében.” – mondja a rendező. 

Jelenet Rimas Tuminas előadásából. Anna Karenina, április 11., 19 óra, Nagyszínpad


A Török-Magyar Kulturális Évadhoz csatlakozva két török előadás is látható lesz a MITEM programjában. Isztambulból a Háború és béke színpadi adaptációját hozzák a Budapesten is jól ismert Alekszandar Popovszki rendezésében. Tolsztoj művének probléma felvetése ma is aktuális: véres történelmi időkben az egyéni döntések tere beszűkül, a szabadságvágy feloldódik a közösségi moralitásban. 

Az Isztambulból érkező Háború és béke című produkció egy képe, rendező: Alekszandar Popovszki


A fiatal grúz alkotó páros Tata Tavdishvili és Tato Geliashvili elhatározták, hogy Tbilisziben ezen a tavaszon a teljes Az ember tragédiáját bemutatják önálló kortárstánc-produkcióként és bemutatják Budapesten is. 


Részletes program a mitem.hu és a nemzetiszinhaz.hu honlapokon.

https://nemzetiszinhaz.hu/hirek/2024/02/elindult-a-jegyertekesites-a-nemzeti-szinhazban-a-11-mitem-re




Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek