Hírek

Orbán Szilvia

2020. november 27.

sör , zab , zabtej , hazy , IPA

Arra, hogy milyen a zabtejjel készülő IPA, hamarosan választ kaphatunk.

Még az átlagos sörfogyasztók is észrevehették, hogy a sörkínálatból az utóbbi években egyre nagyobb szeletet hasítanak az úgynevezett hazy, azaz opálos, ködös sörök.

A vélemények megoszlanak, hogy ez a típus vajon az IPA-evolúció új szintje, vagy csupán egy idővel csendesen lecsengő hype,

az azonban vitathatatlan tény, hogy ezeknek az úgynevezett New England stílusú IPA (NEIPA) söröknek manapság óriási rajongótábora van világszerte.


Stílus kisokos

Az IPA, azaz Indian pale ale a felsőerjesztésű sörök családjába tartozik. Olyan élesztőtörzzsel készül, amely az erjedés során az ital tetején gyűlik össze és gyümölcsösebb aromákat termel. Az IPA sörök általában szűretlenek, komló- és alkoholtartalmuk pedig magasabb.

Az IPA sörökre mostanában sokan tekintenek úgy, mint az Észak-Amerikából induló kézműves sörforradalom egyik prominens szereplőjére, pedig valójában az IPA angol találmány: a gyarmatosító angolok próbálkoztak kedvelt ale sörük Indiába történő szállításával, azonban az ital első körben, a hosszadalmas hajóút során megromlott. Hogy a tartósságát elnyújtsák, elkezdtek a sörhöz több komlót adagolni, illetve az italt magasabb alkoholtartalmúra készíteni. A komlós, gyümölcsös aromájú, szűretlen sörről aztán kiderült, hogy kifejezetten izgalmas zamatokkal egészíti ki a korábban megszokott italt, az IPA ennek köszönheti, hogy idővel egyre népszerűbbé vált az egész világon.

Mindezzel együtt az utóbbi években kialakult egy újabb alstílus, amely körül – elsősorban az USA észak-keleti vidékéről kiinduló – valóságos kultusz alakult ki.

Ezek a „hazy”, azaz ködös, New England típusú sörök elképesztően domináns komlós aromájukkal hódítanak, mások viszont felróják nekik, hogy zavarosságuk szembemegy a hagyományos sörfőzés alapvető elveivel.


Kevesen tudják, de ezeknek a „felhős” söröknek a szürke eminenciásai a zabfélék, amelyek sokkal elismertebbek egy másik ágazatban, a növényi tejek piacán. A zabtejek ugyanis egy ideje a legtrendibb,  legfenntarthatóbb tejpótlóknak számítanak, eladási számai világszerte csúcsokat döntenek.

Sör és tej

Csak idő kérdése volt, hogy a mindig innovatív kézműves sör szektor mikor figyel fel a zabtejre mint alapanyagra, de ami késik, nem múlik: október elején érkezett a hír, hogy a Delaware állambeli Dogfish Head Brewery megalkotta zabtejjel készülő sörét, a Hazy-O!-t, amely annyira jól sikerült, hogy felveszik az állandó kínálatba, sőt, jövő évtől Amerika-szerte kapható lesz.


„Kétség sem fér hozzá, hogy a zabtej hatalmas trend most a kulináris világban” – fejtegette Sam Calagione, a Dogfish Head alapítója a FoodAndWine-nak. „Az eladási számai 1000 százalékos növekedést mutatnak idén. Valahol olvastam, hogy a zabtej-eladás növekedési százaléka még az ezévi kézfertőtlenítő eladások hasonló számait is elhomályosítja.”

S bár nem tagadják, hogy a Hazy-O!-nak jól jön a zabtej pillanatnyi népszerűsége, a gyártó mégis azt mondja, az új, több mint 7 százalékos alkoholtartalmú sör megalkotása jóval több, mint egyszerű üzleti fogás. A Hazy-O! a leírása szerint a zab négy különböző formáját tartalmazza alapanyagként, így született meg az az aranyló, ízgazdag ital, amire nagyon büszkék az alkotók.

„Ma már rengeteg ködös IPA van a piacon, épp ezért nagyon nehéz kitűnni, nekünk viszont most sikerült célba találnunk”

– fogalmaz Calagione. „A malátázott zabot már régóta használja a szektor az opálosság és az ízek fokozására. Mi most több mint egy évet töltöttünk azzal, hogy megtaláljuk az egyes zabformátumok (malátázott, őrölt, tej állagú, természetes) közötti ideális arányt.”

Ahogy a gyártó fogalmaz, mindegyik formátum mást ad az elkészült italhoz. „A természetes zab a pirított, karamelles jelleget, a malátázott a finom édességet, az őrölt a ködösséget, míg – fénypontként – a zabtej a selymes, krémes érzetet biztosítja, amelytől úgy tűnik, hogy egy 5 %-os könnyű frissítőt kortyolunk, holott valójában a Hazy-O! egy igazi, 7,1 százalékos erőmű.”

A Dogfish Head a hírek szerint tudósokat is bevetett, akik

kifejlesztettek egy olyan egyedi folyamatot, amellyel a versenytársakhoz képest egy jóval tisztább zabtej állítható elő – mindenféle gumik és emulgeálószerek nélkül.


„A Dogfish Head már két évtizede élen jár az innovatív, egyedi IPA-készítésben. Az úttörő munkát továbbra is folytatni szeretnénk, annak ellenére, hogy időközben ez a piac olyan óriásira duzzadt, hogy az USA-ban ma eladott minden második kézműves sör lényegében valamilyen IPA” – ecseteli Calagione. „Ráadásul, hogy is mondjam… rohadtul finom! És nem várjuk, hogy ezt bárki is elhiggye nekünk – meg lehet kóstolni! Mielőtt jövőre Amerika-szerte forgalomba kerül, telephelyünkön akár csapolt, akár limitált, 4 palackos csomagolásban kipróbálható.”

A zabtejen kívül azért a sör másik főszereplője természetesen a komló maradt, amelyekből az új sörhöz egy egész listányi (Citra, Mosaic, Azacca, Centennial, Simcoe, BRU-1, Mandarina Bavaria, Sabro) fajtát felhasználtak – ezeknek köszönheti a Hazy-O! üdítő gyümölcsösségét; mandarinos, mangós, ananászos, grapefruitos aromáit.

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló