Hírek

Magyar Konyha

2022. szeptember 30.

haluska , dödölle , görhöny , sztrapacska , Vinkó József , Szellem a fazékból

Ismeri ön a sztrapacska rokonait? Ha nem, hallgassa meg Vinkó József műsorát október 1-jén 9.30-tól a Kossuth Rádióban!


Ezen a héten a sztrapacskával és rokonaival foglalkozik Vinkó József, jelesül a görhönnyel, a haluskával, a dödöllével. Sok jó recept, izgalmas idézet elhangzik majd e meglehetősen laktató finomságokról. A műsorból kiderül, hogy az ínség a legjobb szakács. A haluska és a dödölle a szegények eledele volt: krumpli, liszt, zsiradék mindig akadt otthon, a többi a háziasszony rátermettségén múlott. A szükség kreativitást szül, a bőség lustává teszi a szakácsokat. Az ember csak ámul, milyen ízeket lehet néhány egyszerű alapanyagból előcsalogatni. Alább egy haluska receptet közlünk, a műsor ideje alatt talán el is készül.



Haluska (4 főre)


Hozzávalók: 500 g burgonya, kb. 250-300 g liszt (a burgonya vizességétől függően), só, 100 g szalonna zsírjára sütve, vagy 2 ek zsír. A tálaláshoz: brindza, juhtúró, lila hagyma, tejföl.

A haluskakészítés szinte megegyezik a sztrapacskáéval, a legfőbb különbség az, hogy a haluska nem tartalmaz tojást. A nyers burgonyát meghámozzuk, lereszeljük, majd sóval és a liszttel tésztává dolgozzuk: ne legyen túl ragacsos, a galuskatésztához képest enyhén tömörebb masszát készítsünk.


Lobogó sós vízbe szaggatjuk, közben átkeverjük, nehogy letapadjanak a galuskák az edény aljára. Amikor a haluska feljött a víz felszínére, leszűrjük, és összekeverjük a szalonnazsírral, hogy ne tapadjanak össze a szemek. Tálaljuk brindzával vagy juhtúróval, adhatunk hozzá tejfölt, apróra vágott lila hagymát, de pirított káposztával is kínálhatjuk. 


Lemaradt az adásról? Semmi baj, a Médiaklikk oldalán bármikor meghallgathatja. Ehhez kattintson ide.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra