Hírek

Kitzinger Szonja

2024. július 16.

UPF , ultra-feldolgozott élelmiszer

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek (UPF-ek) „szerte a világon” kiszorítják az egészséges étrendet, annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték van az általuk jelentett kockázatokra, ezért a kifejezést először megalkotó táplálkozástudományi tudós szerint a dohányzásra utaló figyelmeztetések mellett kell árulni őket. Argentína, Kolumbia és Mexikó már lépett, ennek értelmében „dohánystílusú” figyelmeztető címkékkel látja el ultra-feldolgozott élelmiszereit.


Több mint egy évtizeddel ezelőtt Dr. Carlos Monteiro, a São Paulo-i Egyetem táplálkozástudományi és közegészségügyi professzora kidolgozta az élelmiszerek NOVA osztályozását. Ez nemcsak a tápanyagtartalmat értékeli, hanem azt is, hogy az élelmiszer milyen folyamatokon megy keresztül fogyasztás előtt. A rendszer az élelmiszereket a négy kategóriába sorolja, kezdve a feldolgozatlan élelmiszerektől – például friss gyümölcsöktől, zöldségektől és húsoktól – az ultra-feldolgozott élelmiszerekig (UPF-ek), amelyek adalékanyagokat, ízesítőket, színezékeket és édesítőszereket tartalmaznak. Az egyszerűség kedvéért a könnyen felismerhető UPF-ek, például a gabonafélék, a fehérjeszeletek, a szénsavas italok, a készételek és a gyorsételek.


Miután definiálta az UPF-eket, Dr. Monteiro azt javasolja, hogy az UPF-eket lássák el figyelmeztető címkékkel, hasonlóan a cigarettacsomagokon lévő elrettentő erejű képekhez. Emellett javasolja, hogy olyan közegészségügyi kampányok figyelmeztessék a lakosságot a veszélyekre, amivel a túlzott UPF-fogyasztás jár. Szerinte ugyanis már korántsem elegendő a tanulmányok és szakcikkek publikálása: radikálisabb lépésekre van szükség.


Rámutat, hogy az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban az átlagos étrend több mint fele ultra-feldolgozott élelmiszerekből áll. Különösen a fiatalabbak, szegényebbek vagy a hátrányos helyzetű területekről származó emberek étrendjének 80%-a származik UPF-et tartalmazó ételekből, melyek hosszabb távon szívbetegségeket, rákot, a 2-es típusú cukorbetegséget, a mentális egészséget befolyásoló betegségeket okozhatnak.


A szekember szerint ezért be kell tiltani az UPF-ek értékesítését az iskolákban és az egészségügyi intézményekben, és súlyos adóztatást kell alkalmazni az UPF-ekre, a bevételt pedig friss élelmiszerek támogatására kell fordítani."




Monteiro egy június végén Sao paulóban rendezett, az elhízásról szóló nemzetközi kongresszuson mutatta be megállapításait – és figyelmeztető címkéjét –.


Bár a figyelmeztető címkék UPF-eken való elhelyezésének koncepciója még nem terjedt el globálisan, Latin-Amerika több országában, köztük Argentínában, Kolumbiában, Peruban és Mexikóban is előírják, hogy figyelmeztető címkéket helyezzenek el az UPF csomagolásán. A figyelmeztetések, amelyek fekete nyolcszögek, arra figyelmeztetik a fogyasztót, hogy ezek a termékek túl sok kalóriát, összes zsírt, telített zsírt, nátriumot vagy cukrot tartalmaznak. 








Kapcsolódó cikkek