Hírek

Kitzinger Szonja

2024. július 12.

Balaton , Balatoni vendéglátóhelyek , Balaton 2024 Gasztrokalauz

A Magyar Konyha magazin Balatoni Gasztrokalauza 2024-ben 12. alkalommal foglalja össze, hogy hol és mit érdemes enni a Balatonnál. A 300 ínyenctipp között 50 új hely kéri az olvasók figyelmét. A strandtáska-kompatibilis kiadvány a június-júliusi Magyar Konyhához csomagolva 2024. június 26-tól kapható az újságárusoknál.


Idén 48 éves a Magyar Konyha magazin, és immár 12 éve jelenik meg a július-augusztusi számhoz csomagolva a Balaton Gasztrokalauz. Érdekesség, hogy a Gasztrokalauz első számába alig sikerült 170 helyet összeszedni, majd a pandémia előtt már 400 fölé emelkedett az ajánlott helyek száma. A mostani kalauzban 300 hely szerepel, ezek közül 50 új vagy újként került bele. 




Siófok tudott a legtöbb: 14 új helyet felvonultatni. A Michelin ellenőrei 16 helyet méltattak a Balaton mellett, ezek ajánlások, illetve jó ár/érték arányú étterem elismerést jelentenek. A Michelin ajánlásokat elnézve balatonfüredi hegemónia figyelhető meg, 3 közülük itt található: Noon, Sparhelt, Zelna Borbár. 


Átütő újdonságokról, hangzatos nyitásról nem tudunk beszámolni kiadványunkban. A cukrászdák és a fagyizók száma sokasodott meg igazán. Jó hír, hogy van elmozdulás a fine dining irányába, amit mutat, hogy nagy nevek – például Csillag Richard vagy Mede Ádám – jelentek meg a Balaton körül séfként, illetve tanácsadó séfként. Aki viszont a beach foodra vagy a komfortételekre szavaz, a velünk élő klasszikusokat továbbra is megtalálja a part mentén. 




Sajnálatos tény, hogy a munkaerőhiány nem változott pozitív értelemben. A jelentősebb helyeken mindenképp javasolt foglalni. Általánosságban pedig elmondható, hogy az árak budapesti szinten mozognak.


Jó hír, hogy a vendéglátók elkötelezettebb része ismeri és használja a balatoni alapanyagokat, a keszthelyi tokhalat, a tapolcai pisztrángot, a fenyvesi angus marhát, a tekeresvölgyi sajtot, a szemesi spárgát, de a felhozatal továbbra is meglehetősen is kaotikus: lángos, hekk, nápolyi pizza, francia, olasz, mediterrán, mexikói ízek, tengeri herkentyűk, BBQ, hamburger, ahol csak lehet. Máraival szólva: Izzik a levegő, a Nap ragyog./Szent Isten! – hol vagyok?




Pedig kóstolnánk itt-ott petyeket. A név fonyódi halászlevet takar, amit a halászhajón főzött meg a hajóvezető. A lecsós alapon, kevés vízzel, pörköltszerűen feltett leves a halászat végére el is készült, és azonnali táplálékként szolgált. Akik emlékeznek rá, elsőrangú magyar ételként emlegetik. Nos, ilyenből kellene több, ez esetben a balatoni gasztronómia nemcsak nemzetközi, de hagyományőrző is lehetne.



Az idei Balaton 2024, akárcsak elődei, nem étteremkalauz, nincs benne pontozás, inkább kulináris ajánlat a Balatonra látogatók számára: a kötet egyaránt bemutat kultúrbisztrókat, halsütödéket, sajtkészítő műhelyeket, kockás abroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket és borászatokat is. A kiadvány, strandtáska-kompatibilis, nincs lejárata, hiszen egyre több hely egész évben nyitva tart/ bár többük esetében ez a hétvégékre vagy a hosszú hétvégére korlátozódik.


 



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra